„Aš manau, kad bendruomenės susitelkimas palaikyti gyvybę yra labai svarbus. Jeigu mes norime įgalinti moteris, mes turime įgalinti ją pasirinkimui. Mes turime suteikti jai įvairiausias alternatyvas, ir tik tada atsiras tikroji moters laisvė rinktis.

Tas bendruomeninis, dvasinis palaikymas, supratimas, buvimas greta pačiu sunkiausiu apsisprendimo metu, kada klausimas sklendžia tarp gyvybės ir mirties vartų, (yra labai svarbus). Tas apsisprendimas tikrai yra žmogiškąja prasme nepaprastai sudėtingas, moteris neturi atsidurti viena prieš šitą klausimą. Šalia turi stovėti bendruomenė, visuomenė, ir bet kuris žmogus galintis padėti turi atsirasti šalia“, – žurnalistams kalbėjo D. Nausėdienė.

Pirmoji ponia sakė, kad būtent dėl to jai atrodo prasminga būti su tikinčiųjų bendruomene, kurie dalinasi supratimu, ir uždegti tą simbolinę žvakelę kaip šviesą ir šilumos palaikymo ženklą besirenkančiai moteriai.

Kvietė ieškoti pagalbos

Kiekvienai moteriai, kuri šiuo metu yra sudėtingoje pasirinkimo situacijoje, pirmoji ponia linkėjo nelikti vienai ir ieškoti pagalbos.

„Aš labai norėčiau perduoti iš savo širdies visas jėgas, kiek tik turiu, ir pasakyti – ieškokite žmonių. Žmonės yra ta begalinė gerumo planeta, kurioje galima rasti atramą. Tikiu kiekvieno žmogaus gerumo sėkla, ir manau, kad mes galime rasti sprendimus, jei jų ieškome – ir šviesos, ir šilumos, ir atjautos“, – sakė D. Nausėdienė.

Pirmosios ponios nuomone, tokioje situacijoje esančiai porai padėtų socialinė parama, specialistai, bendruomeninis kalbėjimas.

„Moteris neturi atsidurti viena. Lygiai taip pat vyrams reikia psichologinės paramos, nes kai pora atsiduria prieš šitą klausimą, jie dažnai vieni dviese sprendžia. Bet, jeigu bendruomenė teiktų pagalbą, ir sakytų, kad kiekviena užsimezgusi gyvybė mums yra reikalinga, kad esame pasiruošę pagelbėti ateiti kiekvienam vaikui į pasaulį, manau, kad mūsų bendruomenė nuo to tik sustiprėtų“, – sakė D. Nausėdienė.

Neturi atsakymo sau dėl abortų draudimo

Pirmoji šalies ponia teigė neturinti atsakymo sau, ar reikėtų drausti abortus.

„Tai yra labai sudėtingas ir skausmingas klausimas. Aš iki šiol ieškau atsakymo, nes tai yra klausimas, kuris turi savyje tiek skausmo savyje ir tiek sudėtingų dalykų, tiek filosofine, tiek bendražmogiškąja, tiek tikėjimo prasme. Bažnyčia kovoja už gyvybės išsaugojimą. Ji mano, kad nuo užsimezgimo momento, kada atsiranda gyvybė, ją privalu saugoti“, – sakė D. Nausėdienė.

Pirmoji šalies ponia teigia girdinti jaunimo balsą, kuris sako, kad jiems trūksta lytinio švietimo.

„Vakar aš buvau iniciatorė konferencijos, kurioje kalbėjome apie orumo klausimus. Vienas iš pranešimų buvo Šeimos krizių centro pranešimas, kuris pateikė labai įvairią statistiką. Reakcija po pranešimo buvo jaunos merginos, kuri pasakė, kad mums labai trūksta mokykloje bendrojo paruošimo, švietimo ir kalbėjimo, kaip susidoroti su sudėtingomis su situacijomis, kurios kyla paaugliams, kurie dar nėra pasirengę, jie nėra tokie brandūs, ir, kad jiems tikrai reikėtų šito švietimo. Tai buvo jauno žmogaus balsas“, – sakė D. Nausėdienė.

Surengta žvakučių akcija

Vėlinių išvakarėse vilniečiai ir miesto svečiai iš tūkstančių degančių žvakelių Vilniaus Katedros aikštėje buvo kviečiami sudėlioti kūdikio, apkabinto mamos ir tėčio rankų, atvaizdą.

Jau tradicija tapusios Laisvos visuomenės instituto rengiamos akcijos „Renkuosi gyvybę“ organizatorių tikslas – ne tik prisiminti negimusius kūdikius, bet ir skleisti žinią krizinį nėštumą išgyvenančioms moterims, kad abortas – nėra vienintelė ir teisinga išeitis. Moterys ir šeimos gali sulaukti reikiamos pagalbos.

„Šiais metais prie organizatorių prisijungė Krizinio nėštumo centras, Kolumbo riteriai, Šv. Tomo Moro klubas ir ateitininkai. Akcijos partnerių gretas papildė beveik dvi dešimtys įvairių nevyriausybinių organizacijų, kurios ne tik palaiko akcijos idėją, bet ir buriasi tęstinei veiklai, apimančiai pagalbos, švietimo ir teisėkūros iniciatyvas“, – yra pasakojusi Laisvos visuomenės instituto direktorė Diana Karvelienė.

Nors Lietuvoje krizinį nėštumą išgyvenančioms moterims pagalbos sistema ir įstatyminė bazė nėra sustyguota, tačiau bendros tendencijos džiuginančios. Oficialiai atliekamų abortų skaičius Lietuvoje kasmet mažėja, teigia organizatoriai.