S. Malinauskas teigė, kad jei nebus rasta bendro sutarimo, galimybė, kad kitų metų biudžetas nebus priimtas, iš tikrųjų reali.

„Tiek prezidentas yra aiškiai pasakęs, tiek ir ministras pirmininkas, kad turi būti laikomasi fiskalinės drausmės. Be jokios abejonės, jei nebūtų įmanoma po Seimo siūlymų subalansuoti biudžetą, tos derybos gali užsitęsti. Jei iki šių metų pabaigos naujo biudžeto projektas ir kiti įstatymai nebus priimti, tai tokiu atveju tektų gyventi pagal 1/12“, – DELFI trečiadienio vakarą sakė S. Malinauskas.

Jis tikino, kad toks scenarijus nebūtų toks baisus.

„Tai nėra taip tragiška, kaip buvo praėjusiais metais. Tada buvo perkeliama bazinė pensiją į biudžetą, tai būtų reiškę, kad pensijų būtume negalėję išmokėti. Šie metai yra šiek tiek ramesni ir gyvenimas pagal 1/12 tiesiog reikštų, kad nedidėja nei vaiko pinigai, nei indeksuojamos pensijos, nei neapmokestinamas pajamų dydis. Manau, kad rinkiminiais metais politikai to nenorės, tai tokia galimybė yra“, – sakė S. Malinauskas.

Premjero patarėjas sakė, kad šalies vadovas tikino, kad reikia sulaukti galutinio biudžeto ir įvertinti, kaip jis atrodys tada.

„Jis yra pakankamai realus, jei nepavyktų susitarti“, – teigė jis.

„Kiek suprantu, tai prezidentas yra pasiruošęs vetuoti, jei fiskalinė drausmė būtų pažeista. Tai tokia realybė. Tai girdi ir Seimo nariai ir kažkoks sprendimas bus surastas“, – DELFI sakė S. Malinauskas.

Gyventi su 1/12 nereikės

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis DELFI tvirtino, kad kitais metais tikrai nereikės gyventi su 1/12. Nes nesubalansuotas biudžetas tiesiog nebus priimtas.

Jo teigimu, su prezidentu susitikusi Seimo opozicija tiesiog „virpina orą“.

„Jie neadresuoti Seimo daugumai, tai, kuriai LVŽS Seime atstovauja“, – sakė R. Karbauskis, pridurdamas, kad jei opozicija priimtų biudžetą, jis tikrai „būtų nesubalansuotas, bet jie neturi tam balsų“.

„Aš čia niekaip negaliu vertinti to, kas mūsų neliečia. Nes mes tikrai neturime jokio ketinimo priimti biudžetą, kuris nebūtų subalansuotas“, – sakė politikas.

„Darysime viską, kad jis būtų subalansuotas, tai ir padarysime, tuo abejonių neturiu“, – kalbėjo LVŽS lyderis. Pridurdamas, kad valdančiosios daugumos balsų tam pakaks.

„O opozicijai drumsti orą, sakyti pasakas, bet gal jiems to reikia“, – teigė jis.

Ramūnas Karbauskis, Gitanas Nausėda

„Koks chaosas Seime, kur jis įvyko?“ – klausimą kėlė R. Karbauskis, nesuprasdamas, apie ką su prezidentu kalbėjosi Seimo opozicijos atstovai.

„Jei tai adresuota mums, tai adresatas yra neteisingas. Mes tikrai nesiruošiame priimti biudžeto, kuris yra nesubalansuotas“, – sakė R. Karbauskis.

Valstiečių lyderis pabrėžė, kad valdančiųjų balsais atmesti Vyriausybės pasiūlymai šiuo metu yra tvarkomi.

„Jie bus pateikti, viskas vyksta taip, kaip turi vykti. Tikrai niekas nepriims sprendimo tokio, kad skirti pinigus, neturint šaltinio“, – DELFI sakė Seimo narys.

DELFI primena, kad prezidento patarėjas P. Mačiulis trečiadienį Prezidentūroje sakė, kad opozicijos kritika biudžeto atžvilgiu kartais yra emocionalūs pasisakymai, tačiau kartu P. Mačiulis neslėpė, kad prezidentas su premjeru Sauliumi Skverneliu yra aptaręs ir biudžeto vetavimo scenarijų.