Tokią informaciją „Facebook“ tinkle paskelbė „Drąsos kelio“ partija. „Informuojame, ką tik – naujausios žinios iš JAV. Į Lietuvą šiandien iš Amerikos išvežama Neringa Venckienė“, – teigiama pranešime.

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vadovas Ramūnas Matonis DELFI teigė, kad jokių žinių apie tai neturi. Jis tvirtino, kad apie N. Venckienę, apie tai, jog ji pargabenama, viešai bus informuojama tuomet, kai ši jau atsidurs Lietuvoje.

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė DELFI teigė, kad „Drąsos kelio“ paskleistos informacijos nekomentuos.

Tai, kad N. Venckienė antradienio vakarą (Lietuvos laiku) bus išvežama iš JAV, DELFI patvirtino ir jos sūnus Karolis Venckus. Kiek vėliau K. Venckus „Facebook“ tinkle paviešino iš mamos gautą žinutę: „Karoliuk, jie mane paima šiandien, dabar. Pasakė, kad pasiimčiau viską, ką turiu. Labai labai tave myliu.“

Neringa Venckienė

K. Venckus BNS teigė, kad jo motina dar yra Čikagos kalėjime. Jis sakė su N. Venckiene paskutinį kartą telefonu kalbėjęs pirmadienį.

„Nuotaikos normalios, ji pasiruošusi visam tam, kas laukia Lietuvoje“, – kalbėjo K. Venckus.

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis antradienio vakarą patvirtino, kad buvusios teisėjos ir parlamentarės Neringos Venckienės ekstradicija į Lietuvą vyksta šiuo metu, tačiau atsisakė komentuoti, kada tiksliai ji bus pargabenta.

„Ekstradicijos procesas vyksta, bet negaliu pasakyti, kada ji bus parvežta – šią ar kitą savaitę, ar dar kažkada. Konfidencialumas yra dalis taktikos“, – BNS sakė Generalinės prokuratūros vadovas.

LNK žiniomis, N. Venckienė gali būti pargabenta lėktuvu į kitą šalį, galimai Lenkiją, o iš Varšuvos oro uosto parvežta į Lietuvą automobiliu. LNK reportaže taip pat buvo paviešintos ir kelios nuotraukos iš N. Venckienės gyvenimo JAV, vienoje jų pozuoja jos sūnus K. Venckus su teta.

DELFI žiniomis, N. Venckienė šiuo metu atrodo gerokai kitaip nei anksčiau.

Daugybę skundų dėl patvirtintos ekstradicijos JAV teisėsaugai rašę N. Venckienės advokatai paskutines viltis sustabdyti ar nutraukti procesą prarado gavę neigiamą atsakymą iš Aukščiausiojo Teismo. Pastarajam buvo pateiktas prašymas išnagrinėti JAV Ekstradicijos įstatymą.

Žinia apie paskutinio prašymo atmetimą savo „Facebook“ paskyroje pasidalijęs K. Venckus pabrėžė, kad, nors ekstradicijos sustabdyti nepavyko, tačiau iš 39 įtarimų liko tik keturi. Tik pagal juos Lietuvoje toliau bus tęsiamas ikiteisminis tyrimas.

N. Venckienės sūnus taip pat kreipėsi į visuomenę su prašymu: „Prašau Lietuvos žmonių vienytis, rinktis į protesto akcijas, dalyvauti teismo posėdžiuose. Prašau Jūsų nebijoti išreikšti savo nuomonę. Lietuvos valdžiai nesunku užtildyti vieną žmogų, tačiau jie nenutildys šimtų ir tūkstančių.“

Ikiteisminis tyrimas dėl N. Venckienei pateiktų įtarimų dar nėra baigtas, tad jis bus tęsiamas. O jei N. Venckienė tolesnio proceso metu bus nuteista ir jai bus paskirta laisvės atėmimo bausmė, iš jos trukmės bus išskaičiuotas tas laikas, kurį ji praleido JAV kalėjime.

Buvo laikoma neįprastame JAV kalėjime

Nuo 2018-ųjų pradžios N. Venckienė buvo laikoma neįprastame JAV kalėjime. Jis buvo pastatytas dar 1975 m., neįprastos formos įkalinimo įstaigos pastatą suprojektavo architektas Harris Weese.

Pranešama, kad kai kuriomis savybėmis Čikagos kalėjimas yra unikalus, palyginus su kitomis federalinių kalėjimų įstaigomis: kiekvieno pastato aukšte yra vos keliolikos centimetrų pločio ir keliasdešimt centimetrų ilgio plyšio langas. Tai esą užtikrina, kad kaliniai nepaspruks į laisvę.

Vienu metu šioje įkalinimo įstaigoje gali būti įkalinta 670 žmonių.

Kalėjimas, kuriame įkalinta Neringa Venckienė

Čia įkalintos moterys trumpam išvedamos pasivaikščioti į specialias tam skirtas zonas, esančias ant kalėjimo stogo, taip pat kartą ar du per savaitę gali apsilankyti treniruoklių salėje ir kartą per savaitę bibliotekoje, kur galima gauti knygų ir filmų.

Skirtingai nei vyrai, moterys čia negali rasti darbo – kaliniai gali būti įdarbinti kalėjimo valgykloje. Be to, nurodoma, kad šiame kalėjime yra įkalinti daugiausia baltos rasės asmenys, dauguma jų dar laukia teismo nuosprendžio arba ekstradicijos į kitą šalį.