Į redakciją atsiųstas laiškas pasirašomas Vilniaus progimnazijos priešmokyklinės grupės vaikų tėvų, kurių atžalos mokosi kartu su galimai nukentėjusia mažamete. Laiške tikinama, kad iki šiol nė vienas šios grupės tėvų neturėjo jokių nusiskundimų mokytoja, jos elgesiu ar taikomais metodais.

„Tėvai, ugdę vaikus pas šią pedagogę, yra labai patenkinti mokytojos darbu ir puikiais vaikų pasiekimais. Nes ji yra išskirtinė! Galbūt su žmogiškais trūkumais (kurių turime kiekvienas), bet ir su dideliais pliusais, kurių išties yra labai daug“, – rašoma laiške.

Tėvai: direktorius patikino, kad nepadės net advokatai

Kaip teigiama laiške, galimai nukentėjusios mergaitės tėvai dėl incidento nuėjo pasikalbėti su mokyklos administracija, tačiau žodžiu kalbėti įstaigos direktorius esą atsisakė ir nurodė parašyti raštišką skundą.

„Nepaisant dialogo poreikio mokyklos direktorius Rimantas Remeika nenorėjo apie tai kalbėtis žodžiu ir šaltai nurodė pateikti raštišką skundą, nes tik toks yra oficialus kreipimasis. Iš nukentėjusių tėvų pasakojimo susidarė įspūdis, kad direktorius juos skatino rašyti, informuodamas, kad tai yra pasikartojantis dalykas, prieš mokytoją panašių skundų buvo ir anksčiau. Tėvai skundą parašė, po kurio mokytoja buvo apkaltinta ne tik dėl galimai naudojamo psichologinio smurto prieš vaikus, bet dar ir dėl galimai naudojamo fizinio smurto (toks buvo oficialus nušalinimo pagrindas!). Keista tai, kad visi klases tėvai visai prieš pat įvykį turėjo individualius vaikų vertimus (pokalbius) ir nė vienas iš tėvų nepateikė jokių priekaištų, pastabų mokytojai“, – apie susiklosčiusią situaciją pasakoja mokyklos bendruomenė.

Kaip teigia tėvai, sužinoję apie įvykusį incidentą jie kreipėsi į mokyklos vadovą, nes buvo sunerimę, ar nebus pertrauktas ugdymo procesas. Pasak tėvų, ugdymo įstaigos direktorius pokalbio su tėvais metu kaltino pedagogę netinkamu elgesiu ir patikino, kad dėl to skundų būta ir 2016 bei 2017 m.

„Nepaisant atvirumo charakterizuojant mokytoją, mokyklos vadovas nukirto diskusiją ir į tolesnius klausimus neatsakinėjo, argumentuodamas, kad mums, tėvams, reikia žinoti kuo mažiau, nes mūsų vaikų tai visiškai neliečia, ir jis neturėjo. Direktorius paminėjo, kad tėvai gali samdyti advokatus, rašyti raštus, šį kartą niekas nepadės“, – rašoma laiške.

Pasigenda informacijos

Kaip rašo tėvai, jie dėl šio atvejo patys inicijavo susitikimą su mokyklos vadovybe, esą norėjo išsiaiškinti, kas įvyko, ir kaip bus užtikrintas mažamečiams jau pradėtas ugdymo procesas.

„Susitikime dalyvavo 14 vaikų tėvai (iš 17). Absoliučiai visiems dalyvavusiems tėvams susidarė įspūdis, kad direktoriui mokytoja nepatinka, abejingai ją kaltino, šmeižė netinkamu elgesiu, paminėdamas, kad skundų mokytojos elgesiu būta ir anksčiau, tai vyksta sistemiškai ir tai tik parodo, kad mokytoja linkusi smurtauti, todėl mokytoją tikrai atleis, netgi NEPAISANT KOKIAS IŠVADAS PATEIKS TYRIMO KOMISIJA!“ – rašoma laiške.

Tėvų teigimu, švietimo įstaigos vadovas juos patikino, kad nušalintą mokytoją pakeis kita, tad ugdymas nenutrūks, tačiau apie kilusį incidentą esą kalbėjo nenoriai.

„Į tolimesnius klausimus apie pradėtą tyrimą vengė atsakinėti, argumentuodamas, kad mums, tėvams, reikia žinoti kuo mažiau, nes mūsų vaikų tai visiškai neliečia“, – teigiama laiške.

Tėvai stebisi, kad apie mokytojos elgesį ir įvykusį incidentą jiems nepateikiama daugiau detalių, nesiaiškinama, ar yra buvę kitų smurto atvejų: „Iš karto kyla klausimas, kodėl mokyklos direktorius toks šališkas mokytojos atžvilgiu? Kodėl nėra apie įvykį pranešama klasės tėvams? Kodėl nesiteiraujama, ar nepastebėta daugiau atvejų, susijusių su smurtavimu? Kodėl tyrimo komisijos, policijos, vaiko teisiu išvados bus tik rekomendacinio pobūdžio? Susidaro įspūdis, kad tikslas vienintelis – atsikratyti mokytojos.“

Savo ruožtu švietimo įstaigos vadovas R. Remeika teigia, tėvai apie mokytojos nušalinimą sužinojo per socialinius tinklus, nes šią informaciją esą paskleidė pati nušalinta pedagogė.

„Aš neinformavau ir nežinau, ar turėčiau informuoti, kol nežinau, ką informuoti. Jeigu mokytoja laikinai nušalinta nuo darbo ir užtikrinimas vaikų ugdymo tęstinumas, tai apie ką ten tuos tėvus galima informuoti.

Jie patys sužinojo. Pati mokytoja tą pačią dieną sukūrė feisbuko grupę, pradėjo rinkti šalininkų gretas ir tie patys tėvai tą pačią dieną atėjo į mokyklą. Net informuoti nereikėjo. Net nebūčiau suspėjęs informuoti greičiau, negu jie sužinojo“, – teigė R. Remeika.

Švietimo įstaigos vadovas neigė ir priešmokyklinukų tėvų teiginius, esą jis jau priėmęs sprendimą mokytoją nušalinti: „Jokio sprendimo nėra. Kaip aš galiu būti nusprendęs, kai net nežinau, kas paaiškės. Aš tą jiems ir pasakiau. Jie manęs paklausė, kas bus. Sakau – yra keli variantai. Jeigu paaiškės, kad buvo smurtas, turbūt reikėtų atiduoti į prokuratūrą ir atsisveikinti su mokytoja. Jeigu paaiškės, kad tai yra tėvų išsigalvojimas ir nieko neįvyko, man reikės atsiprašyti mokytojos ir toliau tęsti darbą.“

Baiminasi, kad tai – susidorojimas

Kaip rašo mažamečių tėvai, dar prieš mokslo metus juos pasiekė informaciją, kad mokyklos vadovybė apskritai nori panaikinti vienintelę ugdymo įstaigoje esančią priešmokyklinę grupę. Laiško autoriai baiminasi, kad mokytojas atleidimas iš darbo taptų puikiu pretekstu tokiam žingsniui.

„Tėvams baugu, kad nepagrįstai didelė reakcija į šią situaciją tėra įrankis susidoroti su mokytoja, ir tuo pačiu, tikėtina, uždaryti šią priešmokyklinę grupę, nes naujų mokytojų sudėtinga atrasti. Todėl tėvai kreipėsi į institucijas prašydami ištirti šį įvykį nešališkai, deja, kol kas jokių žinių negavome“, – nuogąstauja tėvai.

Išgirdęs tokius tėvų nuogąstavimus progimnazijos direktorius nustebo. „Juokaujate... Tos priešmokyklinės grupės prie bendrojo lavinimo ir ypač prie pagrindinių mokyklų ne visiškai tinka. Jos galbūt turėtų būti prie darželių. Šita grupė funkcionuoja tokioje varganoje vietoje, tame darželyje, kuris pagal higienos normas net negali būti. Čia yra viena. Tuo aspektu, mes galėtume kalbėtis, ar čia gali būti, ar negali būti“, – kalbėjo R. Remeika ir pridūrė, kad šis klausimas nėra niekaip susijęs su pradėtu tyrimu dėl galimai netinkamo mokytojos elgesio.

Vaikai mokykla

Mokyklos direktorius dar kartą pakartojo, kad po tėvų skundo, jog jų dukrą mokytoja uždarė tualete ir neišleido, apie panašias situacijas esą prabilo ir kiti tėvai.

„Tyrimas turi baigtis, rytoj paskutinė diena, kai komisija turi pateikti išvadas. Faktas tik toks, kad šita grupė veikia jau trejus metus, pasirodo, analogiški nusiskundimai yra. Kadangi jie nebuvo nagrinėti, mokykloje nėra išlikusių jokių dokumentų, tik dabar tėvai pradėjo skambinti, rašyti laiškus ir siųsti tam tikrus ankstesnius dokumentus. Tai rodo, kad yra kažkokia bloga sistema“, – teigė R. Remeika.

Direktorius stebisi tėvų požiūriu

Pasiteiravus apie patį incidentą, kuriame galėjo nukentėti mažametė, R. Remeika patikino, kad šiuo metu mokykloje sudaryta komisija aiškinasi, ar mokytojos veiksmus galima traktuoti kaip smurtą.

„Jis (vaikas – DELFI) buvo uždarytas. Mokytoja aiškina, kad jis pats negalėjo atsidaryti durų. Galbūt. Aš tikrai nelendu į tos komisijos darbą“, – patikino įstaigos vadovas. Jo teigimu, komisiją sudaro socialiniai darbuotojai, o mokyklos psichologei suformuluota užduotis ištirti mikroklimatą priešmokyklinukų grupėje.

Susimąsčiusi moteris

Ditrektorius tikina, kad jį stebina tėvų požiūris, kai jie nežinodami visų aplinkybių bando pateisinti galimai prieš mažametę smurtavusią specialistę.

„Man siaubą kelia žmonės, kurie pateisina bet kokias priemones tam, kad jų 5-6 metų vaikai gautų gerą išsilavinimą. Kai buvo atėję tėvai ir mes ilgai kalbėjomės, jie mane spaudė, kad aš esu blogas, tendencingas. Galbūt taip jiems atrodo. Bet kai mes pradėjome kalbėti apie smurtą, vaikų išlepimą, nesusitvarkymą, aš labai ramiai paprašiau tėvų bent minutę patylėti ir pagalvoti, ką jie darytų, jeigu kažkoks panašus atvejis nutiktų jų vaikui. Tiesiog. Nes labai lengva kitus smerkti ir kažką kalbėti. Man paprasčiausiai nesuprantamas toks požiūris“, – teigė R. Remeika.

Į mokyklos vadovus kreipėsi šoko ištikta mažametės mama

DELFI primena, kad į mokyklos vadovybę kreipėsi šoko ištikta ikimokyklinukės mama, kuri teigė, kad jos dukrą mokytoja laikė uždaryta tualete. Apie tai pranešė LNK žinios.

„Gavus vieno iš tėvų skundą apie galimą netinkamą elgesį ir galimą smurtą prieš vaiką mokytoja mano įsakymu buvo nušalinta nuo darbo ir pradėtas tarnybinis patikrinimas. Mama kreipėsi ištikta šoko, kad jos mergaitė buvo uždaryta tualete, verkė, blaškėsi, o mokytoja jos neišleido“, – LNK žurnalistams teigė ugdymo įstaigos direktorius Rimantas Remeika.

Kaip buvo skelbiama reportaže, dėl kokios priežasties ir kiek laiko vaikas galėjo būti įkalintas – neatskleidžiama. Dėl šio įvykio mokykla kreipėsi ir į Vaiko teisių apsaugos tarnybą. Aiškinantis įvykio aplinkybes pajungti ir policijos pareigūnai.

„Skyrius gavo informaciją iš ugdymo įstaigos, kad gautas tėvų skundas, jog yra galimi vaiko teisių pažeidimai. Mokykla savo ruožtu atlieka tyrimą. Atsižvelgiant į tą informaciją skyrius kreipėsi į policiją su prašymu nagrinėti situaciją“, – teigė Vilniaus Vaiko teisių apsaugos skyriaus vyresnioji patarėja Sandra Vrublevskienė.

Šiuo metu galimai nukentėjusi mažametė jau lanko kitą ugdymo įstaigą.