Šįkart prokurorai aiškinsis dėl Aplinkos ministerijos ir jos pavaldžių įstaigų – Aplinkos apsaugos agentūros bei Aplinkos apsaugos departamento atsakingų pareigūnų galimo aplaidaus tarnybinių pareigų atlikimo.
Taip pat bus aiškinamasi, ar įmonėje „Ekologistika“ buvo laikomasi aplinkosauginių reikalavimų, o už tai atsakingi įmonės darbuotojai ir vadovai tinkamai vykdė savo pareigas.

Tyrimas pradėtas Generalinėje prokuratūroje gavus Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vicepirmininko Lauryno Kasčiūno kreipimąsi.

„Svarbu ne tik išsiaiškinti gaisro priežastis, bet ir ištirti ilgalaikius procesus, lėmusius tokią nelaimę ir jos priežastis. Kaip žinia, per paskutiniuosius dvejus metus įmonėje „Ekologistika“ ne kartą nustatyti aplinkosauginiai pažeidimai, tačiau, nepaisant to, įmonei vėl ir vėl buvo pratęstas taršos leidimas, netgi padidinant leistiną vienu metu saugoti naudotų padangų kiekį iki beveik 2 tūkst. tonų“, - sako Seimo narys L. Kasčiūnas.

Tai jau antras ikiteisminis tyrimas dėl ekologine katastrofa virtusio milžiniško gaisro Alytuje.

Pirmasis, aplinkos ministro Kęstučio Mažeikos iniciatyva, pradėtas spalio 17-ą d., siekiant išsiaiškinti Alytaus mieste, naudotų padangų perdirbimo gamykloje „Ekologistika“, kilusio gaisro priežastis.

Šis tyrimas pradėtas pagal Baudžiamojo kodekso 270 str. 2 d. - aplinkos apsaugos arba gamtos išteklių naudojimo, arba statinių, kuriuose naudojamos ar saugomos pavojingos medžiagos arba kuriuose yra potencialiai pavojingų įrenginių ar atliekami potencialiai pavojingi darbai, priežiūros ar naudojimo taisyklių pažeidimas.

Už šį nusikaltimą gresia laisvės atėmimas iki šešerių metų. Už šiame straipsnyje numatytas veikas atsako ir juridinis asmuo, net ir tais atvejais, kai jos padarytos dėl neatsargumo.

Antrasis tyrimas pradėtas pagal Baudžiamojo kodekso 229 str. – dėl galimo tarnybos pareigų neatlikimo. Įstatymas už šį nusikaltimą kaltiems asmenims numato baudą, areštą arba laisvės atėmimą iki dvejų metų.
Gaisras padangų perdirbimo įmonėje „Ekologistika“ Alytaus mieste, Pramonės g., kilo šių metų spalio 16-osios naktį ir buvo užgesintas tik praėjus dešimčiai parų, spalio 25-ąją.

Gaisro metu sudegė didžiulis kiekis, spėjama – apie 2 tūkst. tonų naudotų padangų ir iš jų perdirbtos produkcijos.

Dėl gaisro metu padidėjusio aplinkos užterštumo kilo pavojus gyventojų sveikatai, aplinkai, ūkininkų auginamai ir gaminamai produkcijai.
Alytaus miesto ir rajono savivaldybėse dėl gaisro paskelbta ekstremali padėtis.

Įmonei „Ekologistika“ pirmą kartą taršos leidimas išduotas 2014-aisiais metais. Tuomet įmonė gavo teisę surinkti ir tvarkyti naudotas padangas.
Vėliau leidimai buvo išduoti ir naudotų padangų perdirbimui, o dar vėliau – gerokai padidintas leistinas vienu metu įmonėje laikomų atliekų kiekis.

Paskutinis taršos leidimas „Ekologistikai“ pratęstas 2018 m. lapkričio 23 d. Jį išdavė Aplinkos apsaugos agentūra.

Iki 2014-ųjų metų taršos leidimus išduodavo Aplinkos apsaugos departamentas, tačiau 2014 m. kovo 6 d. tuometinio aplinkos ministro Valentino Mazuronio įsakymu, ši funkcija nuo 2014 m. liepos 1 d. buvo perduota Aplinkos apsaugos agentūrai.

Aplinkos apsaugos departamentas privalėjo užtikrinti, kaip laikomasi jau išduoto taršos leidimo sąlygų.