Vyk­da­mas ry­tą į po­sė­dį Aly­tu­je pro Prie­nus jis ma­tė lau­kuo­se vis dar te­be­si­ga­nan­čius gy­vu­lius, nors bū­tent šio­je te­ri­to­ri­jo­je gais­ro ža­la ap­lin­kai di­džiau­sia. Diok­si­nas kau­pia­si gy­vū­nų ir žmo­gaus vi­daus or­ga­nuo­se, už­ter­šia­mas gy­vu­lių pie­nas, mė­sa. Diok­si­nas yra ypač pa­vo­jin­gas vai­kams. 90 pro­cen­tų jo gau­na­ma su mais­tu, pie­no pro­duk­tais, mė­sa, žu­vi­mi, kiau­ši­niais. Vals­ty­bi­nė mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­ba (VMVT) pir­mi­nį pra­ne­ši­mą apie už­terš­tą pie­ną iš­pla­ti­no penk­ta­die­nį va­ka­re. Nau­jos in­for­ma­ci­jos su­lauk­si­me tik po sa­vai­tės, nes che­mi­nis pie­no ty­ri­mas už­trun­ka 7 ka­len­do­ri­nes die­nas.

Nau­ji pie­no mė­gi­nių re­zul­ta­tai – tik penk­ta­die­nį

Spa­lio 26-osios, šeš­ta­die­nio, ry­tą Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė­je su­šauk­tas Eks­tre­ma­lių si­tu­a­ci­jų ko­mi­si­jos po­sė­dis. Tai pa­da­ry­ta re­a­guo­jant į VMVT iš­pla­tin­tą pra­ne­ši­mą, kad Aly­taus ra­jo­ne ter­ša­lų pa­veik­to­se te­ri­to­ri­jo­je pa­im­to ža­lia­vi­nio pie­no mė­gi­niuo­se ras­ta diok­si­nų.

Alytaus valstybinės Mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bos viršininkas-valstybinis veterinarijos inspekto­rius Ro­mas Čer­nius in­for­ma­vo, kad šių me­tų spa­lio 21 die­ną pa­im­ti 5 ža­lia­vi­nio pie­no mė­gi­niai ir dvie­juo­se ras­ta diok­si­nų, vir­ši­jan­čių leis­ti­nas nor­mas.

Pa­tik­rin­ta pie­no per­dir­bi­mo įmo­nė Aly­tu­je. Jos pro­duk­ci­ja sau­gi nau­do­ti.

Ta­čiau diok­si­nų kie­kis 8 kar­tus vir­ši­jo Kar­kly­nų kai­me esan­čia­me pie­no ūky­je. Ge­nių pie­no su­pir­ki­mo punk­te (apie 6 km nuo gais­ra­vie­tės) diok­si­nų ras­ta 2,5 kar­to dau­giau. Rut­kos kai­me ūki­nin­ko ūky­je pa­im­tuo­se pie­no mė­gi­niuo­se mi­nė­tas ter­ša­las ne­vir­ši­jo leis­ti­nos nor­mos, nes ūki­nin­kas el­gė­si at­sa­kin­gai: gy­vu­lius lai­kė dar­ži­nė­je, šė­rė pa­ruoš­tais pa­ša­rais.

Vals­ty­bi­nės mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bos at­sto­vai spa­lio 26 die­ną pa­ė­mė dar 31 ža­lia­vi­nio pie­no mė­gi­nį iš ūki­nin­kų, ku­rie lai­ko 3 ir dau­giau kar­vių. Šių ty­ri­mų re­zul­ta­tus su­ži­no­si­me penk­ta­die­nį, lap­kri­čio 1 die­ną.

VMVT di­rek­to­rius Da­rius Re­mei­ka už­tik­ri­no, kad ža­lia­vi­niai pie­no mė­gi­niai bus ima­mi kas­dien. Taip pat bus ti­ria­mi na­mi­niai gy­vū­nai, tik­ri­na­mos mė­sos per­dir­bi­mo įmo­nės, ku­rios su­per­ka sker­die­ną.

Ku­rios te­ri­to­ri­jos nu­ken­tė­jo?

Mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­ba už­tik­ri­na, kad už­krės­tas pie­nas į rin­ką ne­pa­teks – tar­ny­ba už­drau­dė pie­no su­pir­kė­jams su­pirk­ti pie­ną iš kai­mų, ku­rie pa­ten­ka į už­krės­tą zo­ną.

Skel­bia­ma, kad pa­grin­di­niai du dū­mų lie­žu­viai pa­lie­tė Alo­vės se­niū­ni­jos Ka­niū­kų kai­mą ir Aly­taus se­niū­ni­jos Ta­lo­kių, La­bur­diš­kių, Ra­džiū­nų, Jur­giš­kių, Zai­dų, Li­kiš­kė­lių, Dau­gir­dė­lių, Užu­ba­lių, But­ri­miš­kių, But­kū­nų, Na­vic­kų, Žau­nie­riš­kių, Rau­do­ni­kių, Ja­cuns­kų, Kar­kly­nų, Kriau­nių, Rum­bo­nių, Ge­nių, Du­bė­nų, Du­bių, Kel­ma­no­nių, Tau­ko­tiš­kių kai­mus ir Mik­lu­sė­nų gy­ven­vie­tę.

Iš šių te­ri­to­ri­jų ima­mi pie­no mė­gi­niai ty­ri­mams. Pa­sak R. Čer­niaus, te­ri­to­ri­jo­je lai­ko­ma apie 540 kar­vių. Ima­mas pie­nas ty­ri­mams iš au­gin­to­jų, lai­kan­čių 3 ir dau­giau kar­vių.

Pieną tenka pilti lauk

At­si­žvel­giant į ty­ri­mų re­zul­ta­tus, ūkiams, ku­rie pa­te­ko į už­terš­tą te­ri­to­ri­ją, už­draus­ta tiek­ti ža­lią pie­ną su­pir­ki­mo punk­tams, nau­do­ti jį as­me­ni­nėms reik­mėms ar gy­vū­nams šer­ti iki at­ski­ro nu­ro­dy­mo. Taip pat pre­kiau­ti pie­nu ir pie­no pro­duk­tais tie­sio­giai var­to­to­jams, tur­ga­vie­tė­se ir ki­to­se pre­ky­bos vie­to­se. Pie­no su­pir­kė­jams ir pie­no per­dir­bi­mo įmo­nėms drau­džia­ma su­pirk­ti pie­ną, pri­sta­ty­tą iš už­krės­to­se te­ri­to­ri­jo­se esan­čių ūkių.

Te­ri­to­ri­jo­se, ku­rio­se jau­tė­si smo­go, de­gė­sių kva­pas, sie­kiant ap­sau­go­ti sa­ve ir sa­vo šei­mos svei­ka­tą, drau­džia­ma val­gy­ti dar­žo­ves, vai­sius, uo­gas, mė­sos ir pie­no pro­duk­tus, kiau­ši­nius, ger­ti pie­ną. Ne­at­me­ta­ma ga­li­my­bė, kad da­lį gy­vulių ga­li tek­ti iš­skers­ti ir uti­li­zuo­ti.

„Jei­gu rei­kės, ini­ci­juo­si­me pa­pil­do­mus ty­ri­mus. Be pa­gal­bos ne­pa­lik­si­me ir But­ri­mo­nių, Pu­nios, Mi­ros­la­vo se­niū­ni­jų žmo­nių. Nes ir šio­se vie­to­vė­se bu­vo jun­ta­mas mo­men­ti­nis de­gė­sių, smo­go kva­pas. Ypač iš­gy­ve­nu dėl Aly­taus se­niū­ni­jos ūki­nin­kų, ku­rių at­ei­tis ne­aiš­ki. Si­tu­a­ci­ja Mik­lu­sė­nuo­se ir ap­lin­ki­niuo­se kai­muo­se la­bai rim­ta. Rei­ka­lau­si­me iš at­sa­kin­gų ins­ti­tu­ci­jų, kad žmo­nėms pa­teik­tų vi­sus at­sa­ky­mus dėl ga­li­mų grės­mių svei­ka­tai, kad im­tų­si pre­ven­ci­nių prie­mo­nių, kad ūki­nin­kams bū­tų pa­deng­ti nuos­to­liai“, – kal­bė­jo Aly­taus ra­jo­no me­ras Al­gir­das Vrub­liaus­kas.

Pa­siū­lė už­draus­ti žve­jy­bą Ne­mu­ne

Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Eks­tre­ma­lių si­tu­a­ci­jų ko­mi­si­jos po­sė­dy­je da­ly­va­vęs che­mi­jos moks­lų dak­ta­ras Do­na­tas Žmui­di­na­vi­čius pa­ta­ria ne­žve­jo­ti Ne­mu­ne ir ki­tuo­se van­dens tel­ki­niuo­se, ku­rie pa­ten­ka į už­terš­tą te­ri­to­ri­ją. Pa­sak che­mi­ko, diok­si­no dau­giau pa­si­sa­vi­na­ma ne kvė­puo­jant, bet val­gant už­krės­tą mais­tą. Jis siū­lė už­draus­ti žve­jy­bą Ne­mu­ne.

„Diok­si­nas kau­pia­si gy­vū­nų, žu­vų, žmo­gaus or­ga­niz­me: ke­pe­ny­se, rie­ba­li­niuo­se sluoks­niuo­se. Il­gai­niui jis ga­li su­kel­ti ge­ne­ti­nius pa­ki­ti­mus“, – aiš­ki­no che­mi­kas. Jis pa­žy­mė­jo, kad gam­tai iš­si­va­ly­ti nuo ter­ša­lų pri­reiks lai­ko.

D. Žmui­di­na­vi­čius siū­lė gy­ven­to­jams ypač at­sar­giai ver­tin­ti rie­ba­lų tu­rin­čio mais­to kil­mę – iš ku­rių te­ri­to­ri­jų jis tie­kia­mas: žu­vį, pie­no pro­duk­tus, mė­są, kiau­ši­nius.

Diok­si­nai – tok­siš­kų or­ga­ni­nių jun­gi­nių gru­pė, pa­si­žy­min­ti kan­ce­ro­ge­niš­ku ir mu­ta­ge­niš­ku po­vei­kiu. Jie tirps­ta rie­ba­luo­se, or­ga­ni­niuo­se tir­pik­liuo­se, ne­tirps­ta van­de­ny­je. Ap­lin­ko­je sklin­da dau­giau­sia oru, pri­li­pę prie dul­kių da­le­lių.

Ar sau­gu mais­to pro­duk­tus pirk­ti tur­gu­je?

Kaip va­kar „Aly­taus nau­jie­nos“ sa­kė R. Čer­nius, už tai, kad Aly­taus tur­guo­se ne­bū­tų prekiau­ja­ma mais­to pro­duk­tais iš už­krės­tų te­ri­to­ri­jų, yra at­sa­kin­ga tur­gaus ad­mi­nist­ra­ci­ja. Dar­buo­to­jai su rei­ka­la­vi­mais su­pa­žin­din­ti pa­si­ra­šy­ti­nai. Aly­tiš­kiams rū­pi, kaip re­a­liai pa­vyks su­kon­tro­liuo­ti si­tu­a­ci­ją? Pa­vyz­džiui, kiau­ši­nių: kur kaip bu­vo lai­ko­mos viš­tos – nu­sta­ty­ti su­dė­tin­ga. Kaip jau mi­nė­ta, diok­si­nas kau­piasi gy­vu­li­niuo­se rie­ba­luo­se. Jų tu­rin­čius mais­to pro­duk­tus, kol pa­aiš­kės dau­giau ty­ri­mų re­zul­ta­tų, įsi­gy­ti ir var­to­ti gy­ven­to­jai pri­va­lo la­bai at­sa­kin­gai.

VMVT re­ko­men­duo­ja­ma ne­var­to­ti mais­tui ir lau­kuo­se li­ku­sių vai­sių bei dar­žo­vių. Pa­sak R. Čer­niaus, 90 proc. der­liaus jau nuim­ta, tai­gi ši pro­ble­ma gal­būt nė­ra to­kia ūmi, ta­čiau re­ko­men­da­ci­jų lai­ky­tis pri­va­lu.

Mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­ba taip pat in­for­muo­ja, kad pa­im­ti van­dens ir žel­me­nų mė­gi­niai ty­ri­mams. Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ini­cia­ty­va pa­im­ti dar­žo­vių mė­gi­niai. Juos tirs Na­cio­na­li­nis mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos ri­zi­kos ver­ti­ni­mo ins­ti­tu­tas, ta­čiau re­zul­ta­tų vėl­gi teks pa­lauk­ti.

Pa­ža­dė­ta ūki­nin­kams nuos­to­lius kom­pen­suo­ti Vyriausybės lėšomis

Spa­lio 28 die­ną vyko Vy­riau­sy­bė­s Nacionalinio saugumo komisijos po­sė­dis, ku­ria­me da­ly­va­vo Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės me­ras Al­gir­das Vrub­liaus­kas, at­sa­kin­gų ins­ti­tu­ci­jų va­do­vai, mi­nist­rai. Po­sė­dy­je bu­vo ta­ria­ma­si dėl ko­or­di­nuo­tų ins­ti­tu­ci­jų veiks­mų, kom­pen­sa­ci­jų ūki­nin­kams.

Po­sė­džiui pa­si­bai­gus, me­ras A. Vrub­liaus­kas „Aly­taus nau­jie­noms“ sa­kė, kad prem­je­ras Sau­lius Skver­ne­lis jo me­tu pa­ti­ki­no, jog kom­pen­sa­ci­jos nu­ken­tė­ju­siems ūki­nin­kams bus skir­tos. Jie tu­rės pa­teik­ti do­ku­men­tus apie pa­tir­tą ža­lą, to­dėl pir­mi­nis pa­raiš­kų dėl kom­pen­sa­ci­jų tei­ki­mo ter­mi­nas (ne vė­liau kaip per mė­ne­sį nuo ža­los at­si­ra­di­mo) bus pra­tęs­tas, kol bus su­lauk­ta dau­giau ty­ri­mų re­zul­ta­tų.

Šiuo me­tu dar yra tiks­li­na­ma ter­ša­lų pa­veik­ta Aly­taus ra­jo­no te­ri­to­ri­ja.

„Pra­šiau Vy­riau­sy­bės, kad bū­tų ne­gai­li­ma lė­šų rei­ka­lin­giems ty­ri­mas, ku­rie pa­ro­dy­tų ža­los mas­tą“, – sa­kė me­ras. Tam ga­li tek­ti pa­si­telk­ti į pa­gal­bą net ki­tų ša­lių spe­cia­lis­tus, pa­sak me­ro, ypač rei­ka­lin­gi dir­vo­že­mio ty­ri­mai dėl diok­si­no.

Kaip sa­kė A. Vrub­liaus­kas, po­sė­dy­je kal­bė­ta apie tai, kad bū­ti­nas glau­des­nis tar­pins­ti­tu­ci­nis ben­dra­dar­bia­vi­mas ir jo ko­or­di­na­ci­ja, nes skir­tin­gus ty­ri­mus at­lie­ka skir­tin­gos ins­ti­tu­ci­jos, ir tai įne­ša pai­nia­vos. O gy­ven­to­jams svar­biau­sia yra grei­ta ir tiks­li įvai­rių ty­ri­mų in­for­ma­ci­ja.

„Svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nist­ras pa­ža­dė­jo, kad bus at­lie­ka­mas Aly­taus ra­jo­no gy­ven­to­jų bio­mo­ni­to­rin­gas – gy­ve­nan­čių gais­ro pa­žeis­to­se te­ri­to­ri­jo­se rod­me­nų pa­ly­gi­ni­mas su į jį ne­pa­kliu­vu­sių“, – sa­kė me­ras.