Kita vertus, viešumoje lieka neatšaukiamas pasiūlymas sąrašą rinkimuose vesti prezidento rinkimuose dalyvavusiai Seimo narei Ingridai Šimonytei. Politikė R. Masiuliui nevengė „įžnybti“ už tai, kad savo sprendimams ministras Seime nesuranda paramos. Tad kyla klausimas, jei planas pavyktų, kaip santykiai vystytųsi tada?

DELFI kalbinti politikos ekspertai tikina, kad žvaigždžių kvietimas į sąrašą gali atsirūgti. Tačiau jei R. Masiulis nuspręstų likti politikoje, ateitis su Tėvynės sąjunga jam būtų parankiausia.

Palauks metus

Buvęs susisiekimo ministras R. Masiulis BNS prieš keletą savaičių sakė nenorįs dėti taško politinei karjerai, tačiau kol kas metus laiko joje nedalyvausiantis.

„Dėl suprantamų priežasčių, aš dar metus politikoje nedalyvausiu, nes teko iš jos pasitraukti. Dabar vis tiek ieškau galimybių versle – valstybiniame ar privačiame. (...) Užbraukti brūkšnį ir padėti tašką politinei karjerai dar nenoriu, o kaip bus, pamatysim – ar grįšiu ar negrįšiu“, – BNS praėjusią savaitę sakė R. Masiulis.

„Norėčiau skatinti ir kitus išsilavinusius ir protingus žmones nebijoti politikos, net jei kažkas kažkur atkeršys, reik suprast, kad, deja, taip vyksta, tai nereikia to sureikšminti ir asmeninių nuoskaudų tikrai neturiu ir politikos nebijočiau“, – pridūrė jis.

Rokas Masiulis

R. Masiulis teigė, jog pastaruoju metu, taip pat ir anksčiau sulaukė ne vienos politinės jėgos atstovų siūlymo jungtis į jų gretas, tačiau kurios nors vienos kol kas neišskiriantis. Jis taip pat teigė, jog klausimas apie galimą dalyvavimą Seimo rinkimuose kitų metų rudenį kol kas ankstyvas.

DELFI ketvirtadienį susisiekė su R. Masiuliu ir jam uždavė klausimus apie galimą ateitį su TS-LKD. Tačiau R. Masiulis nusprendė į juos neatsakinėti.

„Čia privatūs klausimai, galiu į juos neatsakinėti. Taip ir darysiu“, – naujienų portalui pranešė R. Masiulis.

Galima turėti „įvairiausių pastabų“

Prezidento rinkimuose dalyvavusi I. Šimonytė kol kas viešai nesako, ar pasiryžo vesti TS-LKD sąrašą į Seimo rinkimus. O šią savaitę, kalbėdama su 15min.lt pareiškė, kad net ir nežino, dalyvaus ji Seimo rinkimuose, ar ne.

Prieš prezidento rinkimus naujos Vyriausybės dėlionėje R. Masiulio ateitis nebuvo užtikrinta. Tą kartą, pavasario viduryje I. Šimonytė, komentuodama R. Masiulio sprendimą atleisti Klaipėdos jūrų uosto vadovą Arvydą Vaitkų, sakė, kad jam, kaip ir bet kuriam ministrui „galima turėti įvairiausių pastabų“.

Ingrida Šimonytė

I. Šimonytei rinkiminės kampanijos metu užkliuvo ir tai, kad R. Masiulis savo sprendimams neranda paramos.

„Iki šiol, kad ir kaip būtų gaila, kaip besimpatizuočiau tam pačiam R. Masiuliui, buvo ne vienas atvejis, kada jis, atėjęs su kažkokiais esminiais sprendimais, Seime nesulaukdavo palaikymo iš nieko, išskyrus opoziciją. Aš gerai vertinu jo darbą ir siūlymus, bet klausimas – kas yra Vyriausybė? Vyriausybė yra tam tikras kolektyvinis organas, kurio darbas yra įvykdyti savo programą. O programą gali tik tada, kai yra, kas balsuoja už tavo sprendimus Seime“, – pavasarį DELFI sakė politikė.

„Geriausiai dirbęs ministras“

Tai, kad konservatoriai norėtų bendrą ateitį kituose Seimo rinkimuose sieti su R. Masiuliu neturėtų nustebinti. Jie aršiai kritikavo sprendimą „paaukoti“ ministrą, ieškojo argumentų, kodėl iš pareigų atleidžiamas, jų teigimu – geriausiai dirbantis ministras.

Apie jo atleidimo priežastis prieš pasitraukdamas viešai prabilo ir pats R. Masiulis. Jis sakė suprantantis, kad nusprendęs atleisti Klaipėdos uosto vadovą Arvydą Vaitkų. Kritika jam iš valdančiųjų prasidėjo priėmus šį sprendimą.

Kalbos apie R. Masiulio ateitį ir priešprieša su valstiečiais iškėlė R. Masiulio reitingus į viršų. Visuomenės apklausų duomenimis, net ir praėjus keliems mėnesiams po to, kai postą paliko, yra ketvirtas lentelėje, kaip tinkamiausias kandidatas į ministro pirmininko postą, po I. Šimonytės, premjero Sauliaus Skvernelio, ir TS-LKD lyderio G. Landsbergio.

O TS-LKD partijos ir frakcijos Seime komunikacijai nuo spalio pradžios pradėjo vadovauti buvusio susisiekimo ministro R. Masiulio viešųjų ryšių patarėja Vytautė Šmaižytė. Galbūt tai pirmoji kregždė – konservatorių gretas papildo R. Masiuliui artimas žmogus.

Iš politikos pasitraukęs R. Masiulis apsitvėrė tylos siena, žiniasklaidoje tebuvo pasirodžiusi informacija apie tai, kad buvęs ministras siekia „Klaipėdos naftos“ vadovo pozicijos. Nors ir tolimesnių planų politikoje ar versle jis nekomentuoja.

DELFI primena, kad prezidentas Gitanas Nausėda savo pareiškimais paskatino kalbas apie tai, kad R. Masiulis pats kurs naują politinę jėgą. Prezidentas skatino R. Masiulį likti politikoje. Savo šimtadieniui skirtoje spaudos konferencijoje, G. Nausėda sakė, kad pastarasis vis dar renkasi – politika ar verslas.

Kvietimas nenustebino

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius, politologas Lauras Bielinis DELFI teigė, kad jei R. Masiulis nuspręstų pasirinkti politikos kelią, jam parankiausia būtų savo ateitį sieti būtent su TS-LKD.

„Viskas priklauso nuo intereso, jei iš tikrųjų R. Masiulis turi politines ambicijas, iš ties jam pasirinkimas nėra labai didelis. Kiek suprantu, jo sąsajos su konservatoriais egzistuoja, jam tikrai yra patogiausia ir naudingiausia eiti su jais. Jeigu jis turi politines ambicijas, o ne verslo“, – situaciją vertino politologas.

Jis teigė, kad visi galimi šios partijos lyderiai yra pakankamai „racionalūs, kad galėtų susitarti“.

„Viskas čia priklauso nuo to, kaip jie aiškiai išsidalins aiškias kompetencijas, funkcijas. Jei jiems pasiseks, tai problemų nebus“, – sakė politologas.

„Jeigu eitų, taip, manau, kad tai būtų trumpiausias kelias. Nes kitos politinės jėgos, na, nemačiau jo intensyvesnių su kitomis politinėmis partijomis“, – DELFI sakė L. Bielinis.

Gabrielius Landsbergis

Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas, politologas Virgis Valentinavičius teigė, kad jo nenustebino ši galimybė.

„Turint galvoje jo viešai deklaruotą palankumą krikščioniškai demokratijai, vertybėms, gal ir logiškas. Tėvynės sąjunga yra ne vieninteliai, kurie bando papuošti savo sąrašą plačiai žinomais žmonėmis“, – teigė jis.

Šią situaciją sugretindamas su valdančiųjų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kvietimu prie sąrašo jungtis dabartiniam premjerui Sauliui Skverneliui.

„Privilioti technokratus, kurie sustiprintų sąrašą, tai nieko neteisėto tame nėra, bet tai rodo, kad partija ne iki galo pasitiki savo jėgomis, jei reikia stiprintis kviestinėmis žvaigždėmis“, – kalbėjo ekspertas.

Užsimindamas ir apie tai, kad kviestinės „žvaigždės“ dažnai į bendrą darbą atneša kibirkštis ir pozicijų neatitikimus, tam tikras įtampas, kai jau reikia valdyti šalį.

Konservatoriai tokias kalbas neigia

TS-LKD atstovė Seime Aistė Gedvilienė sakė, kad šis klausimas yra gerokai per ankstyvas. Jos teigimu, šiuo metu partija tik ruošiasi tvirtinti vienmandatininkų sąrašą.

„Aš tikrai negalėčiau pakomentuoti šio pasakymo. Tikrai negaliu pasakyti tokių tolimų sprendimų. Tokio kalbėjimo tikrai negalėčiau patvirtinti“, – DELFI sakė A. Gedvilienė.

Jos teigimu, dabar pagrindinis dėmesys yra skiriamas vienmandatininkų kėlimui.

„Pas mus dabar yra patvirtinta tvarka dėl kandidatų į vienmandates apygardas kėlimo. Dabar prasidėję procesai, kas susijęs su vienmandatininkų paieškomis. Bet kas bus sąraše, kaip jis bus tvirtinamas, kas keliami kandidatai, ar kur pirmos, antros, trečios vietos dar nėra apsispręsta“, – kalbėjo parlamentarė.

„Rinkimų naktį atsirado pirmininko toks parašymas, bet daugiau diskusijų, ypač, platesniame rate, mes nesame turėję“, – tvirtino ji, kalbėdama apie TS-LKD lyderio G. Landsbergio kvietimą socialinėje erdvėje dirbti kartu.

Rokas Masiulis

Panašiai DELFI situaciją vertino ir Seimo narys, konservatorius Jurgis Razma. Jis teigė, kad girdėjo tik abstrakčias kalbas, bet nieko konkretaus. Politiko akimis, R. Masiulis jau yra pažįstamas TS-LKD bendruomenei, tad ir prieštaravimų galbūt neatsirastų.

„Esu girdėjęs tik abstrakčias, neįpareigojančias kalbas. Neturiu žinių, kad būtų kažkoks perteiktas ženklas iš paties R. Masiulio, kad jis yra tam nusiteikęs. Kalbamės, žinant, kad mūsų bendruomenėje jis tam tikrą laiką yra buvęs – Klaipėdos naftos vadovas buvo pasikviestas mūsų tuometinio ministro. Tam tikras bendravimas yra, bet dabar būtų nekorektiška samprotauti apie kažkokius konkrečius jo įsiliejimus, neturint žinių apie jo paties pamąstymus. (…) Jeigu jo toks nusiteikimas būtų, mūsų bendruomenė pozityviai priimtų tą žinią, kiek aš galiu spręsti iš tokių teorinių pasvarstymų. Tai nėra kažkokių atmetimų reakcijų“, – DELFI sakė J. Razma.

TS-LKD atstovas Seime Audronis Ažubalis teigė, kad jo asmenine nuomone, R. Masiulis jam „simpatiškas“.

„Man yra simpatiškas kaip politikas, tai, ką jis darė ir bandė daryti, net laikinai kuruodamas švietimo sritį, man tas imponuoja“, – sakė politikas.

Jis pabrėžė, kad ir politinių pažiūrų klausimu, jam šis politikas yra priimtinas.

„(Vertybiniu, aut. p.) aspektu tuo labiau. Nors niekuomet man neteko diskutuoti su juo apie tai, tačiau kiek girdžiu, kiek žinau, tai jis yra tradicinių pažiūrų. O kadangi aš pats save laikau tokiu, tai man viskas tvarkoje. (…) Bet čia yra toks vertinimas iš šalies, kadangi tikrai neteko bendrauti būtent konkrečiai sėdėti ir diskutuoti, kad ir apie tas pačias vertybes“, – DELFI sakė konservatorius, pridurdamas, kad ir oficialių kalbų apie šio politiko kvietimą bendram darbui nėra girdėjęs.