„Jeigu visos institucijos būtų dirbusios taip, kaip jos turėjo dirbti, šio gaisro galėjo neįvykti, nes būtų sauga, gesinimo sistemos, informacinės sistemos, būtų išduoti leidimai. Manau, kad šioje vietoje ikiteisminis tyrimas atsakys, kas yra kaltas, bet šiandien net ir ieškodami kaltų, atsisuksime į įmonę. Įmonės draudimas yra 18 tūkst. eurų. Jau dabar girdime, kad aplinkai žala – 5 milijonai eurų. Paskui girdėsime apie įmones, žalą gyvuliams. Žala bus milžiniška, bet įmonės draudimas yra 18 tūkst. eurų“, – DELFI sakė meras.

Pasiteiravus, ar, jo nuomone, reikėjo ekstremalios padėties valstybės mastu, jis tikino, kad su ekstremalia padėtimi miestas būtų sulaukęs daugiau pagalbos.

„Taip, reikėjo ne tik savivaldybės ar miesto ekstremalios padėties, bet taip pat ir valstybės mastu. Su ektremalia padėtimi būtų atvykusi ir technika, profesionalūs specialistai. Įstatymai yra netobuli ir premjeras su tuo sutiko, kad galbūt įstatymuos galima pažiūrėti. Nebūtinai, kad trys savivaldybės paskelbė ekstremalią situaciją ir tik tada įsijungia valstybinis mechanizmas. Galbūt užtenka dviejų savivaldybių ir gal to užtenka. Buvo pažadėta įstatymą keisti“, – pabrėžė N.Cesiulis.

Arnas Mazėtis, Nerijus Cesiulis

Anot jo, vis tik reikia pripažinti, kad tokios tragedijos buvo galima išvengti.

„Aš manau, kad buvo galima išvengti. Aš nežinau, kas davė leidimus, kas pasirašinėjo, kas prižiūrėjo gaisrų sistemas, kas išdavinėjo statybų leidimus. Netgi žinoma, kad spalio 9 dieną buvo fiksuoti kažkokie pažeidimai. Ar buvo galima išvengti? Be abejo. Jeigu visos institucijos būtų dirbusios tai, ką jos ir turėjo dirbti, aš manau, kad gaisras net neturėjo įvykti, nes naujose gamyklose, kur yra procesai kontroliuojami, tie gaisrai net negali kilti“, – DELFI kalbėjo laidos pašnekovas.

Jis taip pat pridūrė, kad gaisro vietoje lankėsi daugiau nei savaitę.

„10 dienų praleidau toje gaisro vietoje. Tikėtina, kad ir vėliau dar būsiu stebimas medikų. Man skauda plaučius, išėjus iš šaltos temperatūros į šiltą arba atvirkščiai prasideda chroninis kosulys.

Ugniagesių sveikata pakankamai gera. Paskutinėmis dienomis savivaldybė ėmėsi lyderystės ir mes teikėme visą pagalbą – kalį, magnį, mineralinius gėrimus, kurie reikalingi organizmui. Ugniagesiai kol kas nesikreipė dėl to, kad jiems blogai. Galbūt ateityje židinys parodys kitą veidą, nežinia“, – sakė N.Cesiulis.

Spalio 16-osios naktį Alytaus miesto padangų perdirbimo įmonėje „Ekologistika“ kilo didelis gaisras. Degė apie 2 tūkst. kvadratinių metrų ploto sandėliai, kuriuose laikomos naudotos padangos. Gaisrą gesino ugniagesių pajėgos iš Alytaus, Kauno, Lazdijų, Vilniaus, Varėnos ir Marijampolės. Jis užgesintas penktadienį.

Penktadienį Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba paskelbė, kad tyrimai parodė, jog gaisro paveiktoje Alytaus rajono teritorijoje esančių ūkių pienas yra užterštas kenksmingomis medžiagomis.
Pirmadienį Vyriausybės nacionalinio saugumo komisijos posėdyje Aplinkos ministerijai pavesta įvertinti, ar tinkamai reglamentuota taršias atliekas tvarkančių įmonių veikla, Sveikatos apsaugos ministerija atliks gyventojų sveikatos monitoringą.

Žemės ūkio ministerija atlieka pieno ir daržovių užterštumo tyrimus, skelbiama, kad netrukus bus pradėtas tirti ir gruntas.

Žemės ūkio ministras Andrius Palionis sakė, kad gyvulius, kurių pienas Alytaus rajone užterštas, gali tekti skersti.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis teigė, kad Vyriausybė atlygins visą pagrįstai gaisro padariniams priskirtą žalą.