„Sudėliotas planas ir schema, iš kur paimti mėginiai, kur dar turi būti paimti, ir ta teritorija, kuri bus tiriama tiek oro užterštumo atžvilgiu, tiek kitu, apima ne tik Alytaus miestą ir rajoną, bet ir Birštoną, Prienus, Marijampolę, Lazdijus, visas savivaldybes, kurios daugiau ar mažiau galėjo patirti tam tikrą užterštumo lygį.

Kalbant apie ilgalaikius tyrimus, mums nerimą kelia ir požeminio vandens tyrimai. (...) Kaip ir žmonių sveikatos atžvilgiu, čia taip pat turės būti ilgalaikiai stebėjimai ir monitoringas, įvertinant tiek poveikį gruntiniams vandenims, tiek dirvožemiui“, – po Prezidentūroje vykusio pasitarimo dėl ekstremaliųjų situacijų valdymo sakė K. Mažeika.

Pasak ministro, gaisras Alytuje didelio poveikio Nemuno žuvims nepadarė.

„Buvo išmoktos pamokos dėl cheminių medžiagų naudojimo gaisre ir jų patekimo į šalia esantį Nemuną, kur kėlė didelius iššūkius aplinkosaugininkams. Šiandien galime pasakyti, kad, praėjus daugiau nei 10 dienų po gaisro, didelio poveikio Nemuno žuvims tikrai nematome“, – teigė K. Mažeika.

ELTA primena, kad spalio 16-osios naktį Alytaus miesto padangų perdirbimo įmonėje „Ekologistika“ kilo didžiulis gaisras.

Degė apie 2 tūkst. kvadratinių metrų ploto sandėliai, kuriuose laikomos naudotos padangos. Gaisrą gesino ugniagesių pajėgos iš Alytaus, Kauno, Lazdijų, Vilniaus, Varėnos ir Marijampolės. Jis užgesintas penktadienį.

Penktadienį Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba paskelbė, kad tyrimai parodė, jog gaisro paveiktoje Alytaus rajono teritorijoje esančių ūkių pienas yra užterštas kenksmingomis medžiagomis.

Atsižvelgiant į tyrimų rezultatus, ūkiams, kurie pateko į užterštą teritoriją, uždrausta tiekti žalią pieną supirkimo punktams, naudoti jį asmeninėms reikmėms ar gyvūnams šerti.