Kūno kultūros mokytojas Andžejus demonstruoja pusiausvyros pratimą „flamingas“. Jis yra įtrauktas į mokinių fizinio pajėgumo nustatymo testus, šį ir kitus testus turės laikyti visi mokiniai, nuo pradinių iki aukštesnių klasių. Privalomo mokinių fizinio aktyvumo patikrinimą numato neseniai pasirašytas sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakymas.

„Su kitais dalykais mes turime egzaminus, kažkokius vertinimus, turime standartizuotus testus. Su fiziniu pajėgumu nes nelabai turime tokių dalykų. Vertinimas pažymiais, mano supratimu, yra gal nelabai ir tinkamas dalykas“, – motyvus aiškino A. Veryga.

Mokinio fizinio pasirengimo vertinimas pažymiais išliks. O testai bus vertinami raudona, geltona ir žalia spalvomis, kurios reikš „gerą“, „tobulintiną“ ar „sveikatai rizikingą“ fizinio pajėgumo lygį. Vaikai būtų testuojami kartą per metus, tėvų atstovai pritaria tokiam vertinimui.

Tėvų forumo tarybos pirmininkas Darius Trečiakauskas LNK žinioms sakė, kad šis klausimas neturėtų būti tik SAM atsakomybė.

„Seniai reikėjo pradėti rūpintis mūsų moksleivių sveikata, ypač, jaunosios kartos. Mes žinome, koks sveikatos lygmuo ir fizinis pasiruošimas. Jei prisiminsime senesnius laikus, tai tas fizinis lavinimas tikrai turėjo aukštesnį vertinimą. Klausimas, ar tai turėtų būti tik Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) kompetencijoje“, – klausimą kėlė D. Trečiakauskas.

Aurelijus Veryga

Juokaujama, kad A. Verygos įsakymas mokyklas grąžino į sovietmetį, kai fizinio lavinimo pamokose egzistavo normatyvai.

„Tikslas čia yra absoliučiai kitas, čia ne pažymio vertinimui yra daroma. Bet tam, kad įvertinti, jog keičiasi vaikų fizinis pajėgumas ir ne dėl to, kad jį nubausti, mažesnį balą parašyti, o kad būtų galima matyti, kas iš tikrųjų vyksta“, – gynėsi ministras.

Daugiau nei 10 metų su vaikais dirbantis kūno kultūros mokytojas pastebi, kad mokinių fizinis aktyvumas ir pajėgumas per pastaruosius metus gerokai suprastėjo.

Pradinukams, laikantiems fizinio parengimo testą, numatyti 4 pratimai: teks šokti į tolį, mesti kamuoliuką, bėgti paprastai ir šaudykle. Vyresniems mokiniams teks sudėtingesnis, 6 dalių testas: teks atlikti pusiausvyros, lankstumo pratimus.

Mokykla

Daugelis mokyklų dar nieko negirdėjo apie spalio pradžioje pasirašytą A. Verygos įsakymą. Bet tikisi, kad jis bus naudingas ir vaikams, ir tėvams.

E. Pliaterytės progimnazijos direktorius Gintaras Alfonsas Petronis LNK žinioms sakė, kad trijų spalvų pasiekimų žymėjimas padės ir tėvams apsispręsti, ar jų vaikams reikia papildomų fizinio aktyvumo užsieėmimų.

„Tas trijų spalvų žymėjimas padės dėl kai kurių dalykų apsispręsti – padės nustatyti, kurios klasės yra aktyviau judančios, fiziškai aktyvesni vaikai tose klasėse mokosi. Pagaliau tėvai gavę informaciją ne tik pagal pažymius, bet pagal tribalę sistemą galės įsivertinti, ar tikrai jų vaikams reikia papildomų fizinio aktyvumo būrelių, ar ne“, – sakė progimnazijos direktorius.

Fizinio aktyvumo testus mokiniai privalės laikyti vieną kartą per metus – nuo vasario iki gegužės mėnesio. Testo laiką turės nustatyti pačios mokyklos.