O čia neaiškumo dar daugiau – su kokia politine jėga juose žada dalyvauti, parlamento vadovas kol kas nesako.

DELFI kalbinto politologo Kęstučio Girniaus teigimu, pačiam V. Pranckiečiui kurti naujos partijos neapsimoka, tačiau yra variantas, kuris gali tapti puikia atsvara Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vykdomai politikai. Ir pasisekimo, anot eksperto, ji gali sulaukti.

Planas – vienmandatė apygarda

V. Pranckietis per susitikimą Kauno rajone pirmadienį sakė, kad kol kas kalbėti apie konkrečias politines jėgas, su kuriomis jis galėtų dalyvauti kituose Seimo rinkimuose, dar per anksti. Visgi, jis užsimena, kad gali susiformuoti nauja politinė jėga.

„Mano planai pirmiausia, dirbti, ramiai. Pasibaigė visi tie įvykiai. O ateinantys rinkimai, dar jie truputį man yra per anksti pasakyti, su kokia jėga ir kaip ta jėga susiformuos. Bet manau, kad jėgos gali susiformuoti, turi tokių galimybių“, - sakė V. Pranckietis.

Viktoras Pranckietis

Jis sakė, kad bendrą ateitį norėtų sieti su valstiečiais, tačiau jie turi pasirinkti, ar nori dirbti kartu.

„Pirmiausia, tai kaip ir buvau, taip ir stengsiuosi būti su valstiečiais. O ar valstiečiai nori būti su manimi, tai čia bus tos partijos sprendimai. O dalyvauti rinkimuose galvoju vienmandatėje apygardoje, ten, kur ir buvau, kur žmonėms atstovavau. Ir jeigu aš jiems dariau garbę, arba nedariau gėdos, tai tada, manau, ir pratęsiu tą veiklą tokiu būdu“, - DELFI sakė Seimo pirmininkas V. Pranckietis.

Be reikalo eikvotų jėgas

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) politologas Kęstutis Girnius skeptiškai vertino V. Pranckiečio galimybes kurti naują politinę jėgą.

„Aš manyčiau, kad jei jis kandidatuotų savo vienmandatėje, tai joje jis gali laimėti. Kurti naują politinę partiją, aš manau, kad bus labai sunku. Apskritai valstiečiai gerokai prasčiau pasirodys. Manau, kad jis bus laimingi, jei gaus kokius 12 procentų. O jei jis kurtų tą savo partiją, tikrai nematau, kad jis galėtų įveikti tą 5 procentų barjerą. Nebus lengva. Jei jis nutartų kurti savo partiją, tai be reikalo eikvotų savo jėgas“, - DELFI V. Pranckiečio galimybes vertino K. Girnius.

Parankiau su premjeru

Praėjusią savaitę DELFI kalbintas politikas Mindaugas Puidokas teigė, kad Seime kyla nauja valdančioji dauguma. M. Puidokas užsiminė, kad jei tikrai premjeras Saulius Skvernelis nuspręs dalyvauti kitų metų Seimo rinkimuose, tikėtina, kad jis tai darytų ne su R. Karbauskiu, o su Seimo pirmininku.

„Akivaizdu, kad yra tikimybė, kad premjero Sauliaus Skvernelio santykiai yra žymiai šiltesni nei su LVŽS lyderiu R. Karbauskiu. Ko gero tas ėjimas į Seimo rinkimus kartu su LVŽS, būtų tiek abejotinas, tiek kraštutinis atvejis“, - tą kartą kalbėjo sakė politikas.

Politologo K. Girniaus teigimu, daug realiau tai, kad kitus Seimo rinkimus V. Pranckietis ir S. Skvernelis bandytų įveikti kartu.

Viktoras Pranckietis, Saulius Skvernelis

„Aš manau, kad tai yra būtų įmanoma. Ir manau, kad tai būtų abiem naudinga, būtų gerokai naudingiau V. Pranckiečiui. Manau, kad jei V. Pranckietis kandidatuotų, tai vieną kitą balsą pridėtų. Būtų dar ryškesnis atsiribojimas nuo valstiečių, kaip savotiška alternatyva. Bet čia būtų toks atvejis, kad ne V. Pranckietis kuria savo partiją, bet kad jis prisiglaudžia prie naujai kuriamos partijos, tai yra realiausia“, - sakė K. Girnius.

Pridurdamas, kad tai yra kur kas realiau, nei V. Pranckiečio kuriama nauja jėga.

„S. Skvernelis irgi gali taip mėginti. Manau, kad tai yra pusiau racionalus sprendimas, nes valstiečiai kitais metais nesudarys Vyriausybės, jie neturės pakankamai balsų. O jei bus daroma kairiųjų Vyriausybė, tai į ją galėtų patekti ir S. Skvernelio blokas. Jis kokius 5-7 procentus turbūt turėtų išmušti, bet viskas priklauso nuo jo sveikatos“, - premjero ateitis galimybes vertino politologas K. Girnius.

Prabilo apie naują valdančiąją daugumą

Praėjusią savaitę, po dar vieno nepavykusio V. Pranckiečio atleidimo iš Seimo pirmininko pareigų, parlamento vadovas prabilo apie naują valdančiąją daugumą.

Kalbėdamas apie situaciją Seime, Parlamento vadovas konstatavo, kad čia „pozityvi dauguma yra, negatyvios daugumos nėra“.

Jis teigė neabejojąs, kad Seime „ramiam darbui“ reikalinga nauja dauguma. „Jei R. Karbauskis prisiims atsakomybę, tai manau, kad dauguma natūraliai formuosis. O jeigu ne, reikės ją formuoti“, – sakė V. Pranckietis.

„Seimo pirmininkas turi tam tikrą pagarbą, įdirbį, paramą pačioje valstiečių frakcijoje, matyt, pajėgus sutelkti ir grąžinti prie darbotvarkės“, – sakė jis.

„Vektorius, poreikis ir lūkestis Seime yra, visi tai supranta, kad kažkokia dauguma Seime turi atsirasti. Kuri galėtų susitarti ir dėl biudžeto“, – situaciją vertino V. Bakas.

V. Bako teigimu, net ir balsavimas dėl V. Pranckiečio parodė, kad ir dalis valstiečių supranta, kad destruktyvi darbotvarkė ves į politinę užmarštį.

„Negaliu pasakyti, kad nevyksta konsultacijos, bet negaliu pasakyti, kad jos vyksta, nes nieko konkretaus nėra“, – DELFI praėjusią savaitę sakė valstiečių frakciją Seime palikęs V. Bakas.