„Šilti orai dar neiškeliavo, bet jau ruošiasi iškeliauti“, – tvirtino moteris.

Anot jos, visa praėjusi savaitė buvo rekordiškai šilta.

„Vis dar laikosi ta pati situacija, kai į mūsų šalį plūsta šiltas oras iš pietvakarių, iš Pietų ir Centrinės Europos. Aukščiausios temperatūros rekordai buvo fiksuoti visomis savaitės dienomis, išskyrus trečiadienį. Antradienį buvo pasiektas absoliutus tos dienos rekordas 21, 7 laipsnio Varėnoje. Niekur Lietuvoje tą dieną per meteorologinių stebėjimų laikotarpį nebuvo taip šilta. Kitomis dienomis taip pat buvo pasiekti rekordai. Ketvirtadienį neįprastai šilta buvo prie jūros. Žinoma, dabar jau esame išlepinti ir 17 laipsnių temperatūra mūsų jau nebestebina“, – DELFI sakė sinoptikė.

Pasiteiravus, ar tokia šiluma spaliui yra neįprasta, sinoptikė tikino, kad tokia šiluma netgi galėtų būti pavadinama ekstremalia.

„Šie orai tikrai nėra įprasti. Antrasis spalio dešimtadienis šiemet yra ekstremaliai šiltas. Tokio šilto spalio turbūt nėra buvę nuo 1961 metų. Šilta ir malonu turėtų būti ir šeštadienį.Turbūt tai bus paskutinė atsisveikinimo diena. Naktį 6-12 laipsnių šilumos, dieną, tikėtina, kad sušils iki 13-18 laipsnių. Labiau apsiniaukę turėtų būti prie jūros. Popiet turėtume sulaukti ir lietaus, o pietrytiniuose rajonuose turėtų būti šilčiau, debesų taip pat turėtų būti mažiau. Tikėtina, kad ir šeštadienį vienoje ar kitoje meteorologijos stotyje bus užfiksuotas tos dienos rekordas, bet tai jau bus paskutinė diena, kuri pretenduoja į rekordą“, – kalbėjo V.Ralienė.

Vida Ralienė

Anot jos, bjaurusis periodas prasidės sekmadienį.

„Tas bjaurus oras keliaus pamažu nuo pajūrio į Vilnių. Kitos savaitės pradžia bus jau lietinga, lietūs bus ilgi ir smarkūs būtent Žemaitijoje ir pajūryje. Švelnesnis atšalimas ir ne tokie smarkūs lietūs bus pietrytiniuose rajonuose. Kontrastas tarp Šiaurės vakarų ir pietryčių turėtų išsilaikyti“, – tikino sinoptikė.

Pirmadienį orai smarkiai atvės. Naktį šilumos beliks vos 2–7 laipsniai, tik pajūryje bus šilčiau. Dieną temperatūra kils vos iki 7–12 laipsnių. Naktį vietomis, dieną daugelyje vietovių palis.
Antradienį prognozuojami dar vėsesni, tarpais su lietumi orai.

„Lietingiausias turėtų būti pirmadienis. Aukštumose gali įsimaišyti ir viena kita snaigė“, – tikino sinoptikė.

„Šalčiausia naktis turėtų būti trečiadienį. Didžiojoje šalies dalyje temperatūra bus neigiama iki 2-3 laipsnių šalčio. Pietvakariuose bus keli laipsniai šilumos, o prie jūros 6-8 laipsniai. Dieną šils iki 5-7 laipsnių, prie jūros iki 10 laipsnių. Jeigu palygintume temperatūrą, kuri buvo prieš kelias dienas, ir kuri numatoma kitą savaitę, tai situacija skirsis maždaug 10 laipsnių“, – tikino ji.

Pasiteiravus, kokios prognozės numatomos dar kitam savaitgaliui, V.Ralienė tikino, kad dar sunku tiksliai atsakyti, tačiau greičiausia, kad bus labai šalta, tačiau be kritulių.