Šv. Ignoto šarvojimo kriptoje akmeninėmis sienomis, kur skamba gedulingos melodijos ir kurios prieigose galima perskaityti vieną partizano eilėraščių bei jo biografiją, atvyko A. Kraujelio-Siaubūno artimieji, pagarbą jam atidavė Lietuvos kariai ir kiti susirinkusieji.

Kariuomenės Garbės sargybos kuopos kariams į kriptą įnešant vainikus, salėje buvo daugiau nei pusšimtis žmonių.

Pagerbti partizano atvyko ir krašto apsaugos viceministras Vytautas Umbrasas bei Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Valdemaras Rupšys.

„Toks jausmas labai įdomus. Jaučiausi, kad stoviu prie didvyrio karsto, keldamas sau daug klausimų, ar kiekvienas mes būtume tiek pasiryžę“, – sakė V. Rupšys.

„Aišku, gerai kad mes turime tokį pavyzdį. Turime pavyzdį sau, turime pavyzdį savo pavaldiniams, kariams ir visuomenei, kad norint, turint aiškią idėją ir ryžtą galima viską iškęsti, viską padaryti“, – kalbėjo generolas.

Su A. Kraujeliu-Siaubūnu žmonės kviečiami atsisveikinti iki penktadienio 20 valandos ir šeštadienio ryto. Tą pačią dieną jis bus palaidotas Antakalnio kapinėse, Lietuvos kariuomenės karininkų kvartale.

Viena iš šešių partizano seserų Janina Šyvokienė gyrė „titanišką darbą“ atlikusius žmones, kurie surado jos brolio palaikus.

„Šiandien yra ir laidotuvės, bet tuo pačiu ir šventė. O pirmadienį dar ir jo gimimo diena, būtų suėję 91 metai“, – BNS sakė J. Šyvokienė.

„Nors ir buvo ašarų, bet iš tikrųjų didelis džiaugsmas. Tikrai nesitikėjome, kad po tiek metų buvo galima ką nors surasti“, – pridūrė ji.

Partizano sesuo tvirtino, kad brolis buvo mielas ir rūpestingas, bet slapyvardis „Siaubūnas“ jam tiko.

„Jis buvo labai kieto charakterio, labai įsitikinęs savo tiesa, teisingas ir drąsus, bet mylimas žmonių, nes mokėjo su jais bendrauti“, – kalbėjo J. Šyvokienė.

A. Kraujelio-Siaubūno palaikai buvo galutinai identifikuoti šių metų birželį, atlikus genetinius tyrimus.

Palaikai rasti sostinės Našlaičių kapinėse, kur taip pat anksčiau aptikti partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago palaikai.

Pagerbti A. Kraujelio-Siaubūno su sūnumi atvykęs šaulys Mantas Petravičius sakė, kad partizanų palaikų atradimas yra stebuklas ne tik jam, bet ir visai Lietuvai.

„Vienas dalykas yra skaityti knygose, kad buvo tokie veikėjai, matyti nuotraukas. Bet visai kas kita yra ateiti prie jo kaulų, atiduoti pagarbą“, – BNS teigė M. Petravičius.

A. Kraujelis-Siaubūnas į mišką kovoti prieš sovietų okupantus išėjo 1948 metais, partizanavo Aukštaitijoje. Jis nusišovė 1965 metų kovo 17 dieną KGB pareigūnų apsuptyje.

Šio partizano palaikų ieškota kelis dešimtmečius.