„Tik vieningai veikdamos sąjungininkės ir jų partnerės pasieks tikslų visose Aljanso misijose ir operacijose, įskaitant laimėjimus kovoje prieš ISIL. Remiame tik politinį krizės Sirijoje sprendimą ir toliau išliksime aktyviais koalicijos prieš terorizmą dalyviais“, – teigė R. Karoblis.

Anot Krašto apsaugos ministerijos pranešimo, Briuselyje ministrai aptarė saugumo situaciją Vidurio Rytų regione, įskaitant Siriją.

Taip pat pristatyti NATO vykdomų misijų rezultatai ir NATO pajėgų poreikio Irake ir Afganistane užpildymas. Afganistane įvyko Prezidento rinkimai, turėsiantys įtakos tolesnėms deryboms su Talibanu ir susitaikymui bei NATO operacijos Afganistane eigai.

Anot ministro, nuo 2016 metų Lietuva didino savo indėlį tarptautinėse operacijose ir ketina jį toliau išlaikyti.

„Jei kalbame apie NATO operaciją Afganistane, tai reiškia, jog toliau vadovausimės principu: kartu atėję su Aljansu į regioną, kartu prisitaikysime prie aplinkybių, ir, jei bus nuspręsta, kartu išeisime“, – sakė R. Karoblis.

„Lietuva taip pat išlieka aktyvi koalicijos prieš ISIL dalyvė, todėl planuojame ir toliau išlaikyti indėlį šios koalicijos operacijoje Irake. O stiprindami NATO pastangas Irake kartu su kitomis Šiaurės ir Baltijos šalimis planuojame paramą karinės medicinos mokymo srityje“, – pridūrė jis.

Šiuo metu Afganistane dislokuoti 49 Lietuvos kariai, Irake – 15 karių. JAV vadovaujamoje operacijoje Irake tarnauja 6 Lietuvos instruktoriai, veikiantys Danijos kariuomenės kontingento sudėtyje, NATO vadovaujamoje tarptautinėje operacijoje, skirtoje apmokyti Irako saugumo pajėgas – 9 kariai.

Iš viso tarptautinėse operacijose ir ES mokymo misijose šiuo metu dalyvauja daugiau kaip 150 Lietuvos karių.