Su DELFI susisiekė jaunas pilotas Paulius Briedis. Jis dviviečiu lėktuvu „Cessna 150“ antradienį po pietų, 14.10-16.10 val., skraidė virš Pietų Lietuvos maždaug kilometro aukštyje.

„Nors dangus buvo giedras, kai kur smogas nuo dūmų neleido matyti toliau penkių kilometrų“, – rašė DELFI P. Briedis.

Susisiekus telefonu jaunas pilotas pasakojo, kad smogas matėsi visur, kur jis skrido, net ir Kaune.

„Vietomis matomumas kartais sumažėdavo ir pavojingai – iki tokio, kur negalima skraidyti mažiems lėktuvams. Pavyzdžiui – prie Prienų, kai vėjas papūsdavo nuo Alytaus. Tai šiek tiek nustebino, kad smogas vis dar laikosi, ir, kad jis yra taip plačiai pasklidęs“, – sakė P. Briedis.

Jaunas pilotas buvo linkęs manyti, kad tai, su kuo jis susidūrė nebuvo koks nors neįprastas meteorologinis reiškinys.

„Matėsi, kad ten smogas, nors kvapo nebuvo, rūkas jau buvo pasitraukęs. Be to jis buvo plačiai pasklidęs ir tamsesnis negu rūkas. Susidarė įspūdis, kad dūmų mastas yra didesnis, ir iš vieno fabriko pasklinda po visą Lietuvą“, – sakė P. Briedis.

Matuoja oro taršą kvėpavimo lygyje

Aplinkos apsaugos agentūros atstovė ryšiams su visuomene Lina Gaidžiūnaitė sakė, kad jų specialistai matuoja oro taršą kvėpavimo lygyje.

„Mūsų specialistai oro taršą matuoja kvėpavimo lygmenyje – iki 4 metrų“, – sakė L. Gaidžiūnaitė.

Pagal naujausią Aplinkos apsaugos agentūros informaciją, oro kokybės rodikliai net Alytaus regione neviršija leistinų verčių.

Vėjas stiprės ir taršą sklaidys

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikas Paulius Starkus DELFI paaiškino, kad taršos sklaidymasis priklauso nuo vėjo greičiau.

„Paskutiniu metu vyravo mažesni vėjo greičiai, ir ne tiek išsisklaidė. Pagal prognozes mes matome, kad vėjas šiandien stiprės, jis bus jau juntamas, pietryčių krypčių, tad ta tarša ne tiek koncentruosis, o labiau išsisklaidys“, – sakė P. Starkus.

Sinoptikas priminė, kad šaltais ramiais periodais yra buvę atvejų, kai tarša aukštai nekyla, laikosi žemesniuose sluoksniuose. Anksčiau yra buvę pranešimų, kad, pavyzdžiui, ir Vilniuje, prie pagrindinių miesto transporto arterijų, šaltą ramią dieną taršos lygiai yra pakilę.

„Tas žiemą pasitaiko“, – sakė P. Starkus.