Po Kauno valdžios demaršo – pranešimai apie žadamas naujoves

Stipriai besiplečiančių Kauno rajono gyvenviečių patrauklumą mažina tai, kad jaunoms šeimoms sunku rasti vietų šalia esančiuose vaikų darželiuose. Nemažai mažylių laukia eilėje, juos prižiūri auklės ar šeimos nariai, tėvai priversti atžalas vežti į mieste esančius valstybinius ar privačius darželius.

Kauno savivaldybei nusprendus 16 kartų, iki 9,20 euro už dieną padidinti mokestį į miesto darželius vaikus leidžiantiems ne Kauno gyventojams, rajono savivaldybė paskelbė sugalvojusi tam atsaką. Siūloma kompensuoti dalį gyventojams teksiančios finansinės naštos, šį klausimą dar turės svarstyti Kauno rajono savivaldybės taryba.

Taip pat ketinama išnaudoti ir savo namuose vaikus prižiūrinčias aukles, sukuriant improvizuotų darželių tinklą tose seniūnijose, kur jaučiamas didžiausias vietų stygius.

Šeimos darželyje – iki 5 vaikų

Taip pat pranešama, jog pakaunėje jau ieškoma norinčių kurti vadinamus šeimos darželius. Tai būtų pirmieji tokio modelio darželiai šalyje, kur vaikus privačiuose namuose prižiūrėtų auklės, gaunančios atlyginimą iš savivaldybės biudžeto.

Kauno rajono savivaldybės pranešime teigiama, jog pirmieji šeimos darželiai atsiras jau kitąmet. Vienas asmuo savo namuose arba nuomojamose patalpose galės prižiūrėti iki 5 vaikų.

Juos galės lankyti Kauno rajone gyvenantys 2–5 metų amžiaus vaikai, kurie nepatenka į savivaldybės ikimokyklinio ugdymo įstaigas. Vaikai šeimos darželyje galės būti pagal poreikį – iki 10 valandų darbo dienos metu.

„Profesionalioms mamoms“ žada socialines garantijas ir konkurencingą atlyginimą

Šeimos darželiai taps savivaldybės darželių filialais, juos įkūrę asmenys bus įdarbinti ikimokyklinio ugdymo įstaigose, savivaldybė jiems mokės atlyginimą ir suteiks visas socialines garantijas. Viešai platiname kvietime tapti šeimos darželių steigėjais savivaldybė žada mokėti ir konkurencingą atlyginimą, tačiau koks jo dydis – nenurodoma.

Tai pat teigiam, jog esant poreikiui, savivaldybė šeimos darželiams galės nupirkti baldų, žaislų, kito būtino inventoriaus. Maistą į darželius atveš konkursą laimėjusi įmonė.

„Yra auklių, kurios savo namuose prižiūri vieną ar kelis vaikus. Manome, kad šeimos darželis taps patrauklia galimybe tokiems žmonėms, kartu tai palengvins tėvų finansinę naštą – jiems reikės tik sumokėti už vaiko maitinimą, parūpinti individualių higienos priemonių“, - pranešime cituojamas Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Šiuo metu kviečiami asmenys, norintys kurti šeimos darželius Akademijos, Domeikavos, Garliavos, Garliavos apylinkių, Ringaudų ir Užliedžių seniūnijose. Šiose vietovėse nepatekusiųjų į darželius skaičius – didžiausias.