Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos Seime atstovų vertinimu, skirstant lėšas, galėjo būti pažeistas viešasis interesas. Abejonių jiems kelia 4 mln. eurų, numatyti įvairiems sporto projektams.

Seimo LSDP frakcijos seniūnas Julius Sabatauskas pažymi, kad šie pinigai buvo skirti po pakartotinio pareiškėjų vertinimo. Po tokio vertinimo finansavimą gavo, anot jo, visai kiti projektai nei buvo numatyta.

Pasak J. Sabatausko, įsakymus skirti pinigus pasirašė švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius, o Sporto projektų komisijai, kuri vertino paraiškas, pirmininkavo viceministrė Kornelija Tiesnesytė.
„Finansavimą gavo išskirtinai pareiškėjai iš Vilkaviškio rajono, kuriame į Seimo narius kandidatavo valdančiųjų atstovas K. Smirnovas. Projektų komisija privalėjo atlikti sporto projektų vertinimą, tačiau to nepadarė.

Maža to, komisijos pirmininkė nesuorganizavo posėdžio iš naujo pervertintiems projektams išanalizuoti. Kuomet neaiškiomis aplinkybėmis skirstomi mokesčių mokėtojų pinigai, kyla pagrįstų abejonių, ar ministerijos vadovybė veikė skaidriai, teisėtai ir nešališkai“, - apie tai, kodėl kreiptasi į prokurorus, aiškina J. Sabatauskas.

„Valstiečių“ frakcijai priklausantis K. Smirnovas yra Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas.

Socialdemokratas Algimantas Salamakinas, minėtos komisijos narys, sako, kad Seimo nariams nebuvo pateikta išsami informacija apie tai, kaip buvo vertinami minėti projektai.

„Seimo nariams yra apribojama parlamentinės kontrolės teisė. Neleidžiama susipažinti nei su projektais, nei su ekspertų vertinimais. Kaip nebūtų keista, žymią dalį šio finansavimo gauna asmenys susiję su K. Smirnovu“, - nurodo Seimo LSDP frakcijos narys A. Salamakinas.

Kaip ELTA jau skelbė, Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), atsižvelgdama į problemos aktualumą, viešojoje erdvėje skleidžiamą ir kitą turimą informaciją, taip pat gavus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos bei kitus kreipimusi, atliko sporto projektų finansavimą reglamentuojančių teisės aktų antikorupcinį vertinimą.

Nustatyta, kad reglamentavimas nėra pakankamai išsamus, gali būti skirtingai interpretuojamas ir nevienareikšmiškai taikomas – tai lemia skaidrumo trūkumo ir korupcijos rizikas.

Sporto rėmimo fondo lėšos šiais metais didėjo dvigubai – iki 13,6 mln. eurų. Planuojama, kad 2021 m. jų bus skirta dar daugiau – beveik 21 mln. eurų. Todėl, pasak STT, svarbu užtikrinti skaidrų lėšų skirstymą ir racionalų bei efektyvų jų panaudojimą.