Negailėjo kritikos Prezidentūrai

Laidoje taip pat dalyvavęs liberalas Simonas Gentvilas tikino, kad yra daug nepagrįstų valstybės lėšų.

„Yra daug valstybės lėšų, kurios yra nepagrįstos, ir mes sakome, kad valstybė pirmiausia turėtų tris kartus pažiūrėti sau į veidą ir tik tada tiesti ranką į mokesčių mokėtojų kišenę papildomų pinigų“, – kalbėjo S. Gentvilas.

O štai pasiteiravus apie augantį Prezidentūros biudžetą K. Glaveckas nepagailėjo kritikos ir tikino, kad gerovės valstybę matome tik Daukanto aikštėje.

„Prieš pusę metų, kai buvo vykdoma mokesčių reforma, buvo sakoma, kad daugiau mokesčių nebus planuojama. O štai dabar atėjo biudžetas – ir Vyriausybės, ir Prezidentūros, ir Seimo narių siūloma didinti mokesčius. Siūlymų racionalizuoti išlaidas praktiškai nėra, netgi atvirkščiai. Pastebima, kad gerovę bandoma pradėti kurti nuo Daukanto aikštės“, – kalbėjo politikas.

Simonas Gentvilas

„Visas tas mokesčių paketas yra pasityčiojimas iš viduriniosios klasės ir iš visų.

Iš tų pasiūlymų matyti mažai turinio, mažai perspektyvos, ir suma, apie kurią kalbame, yra apie 100 milijonų eurų. Žiūrint biudžeto prasme, kuriame yra 12 milijardų, tai kišeniniai pinigai. O ten, kur yra išlaidaujama, ten milžiniški pinigai“, – komentavo K. Glaveckas.

Jis taip pat pabrėžė, kad šiuo metu iš Prezidentūros pusės demonstruojama gerokai per mažai kuklumo.

„Kad reikia rekonstruoti vilą Turniškėse ir išleisti maždaug 400 tūkst. eurų, tai čia yra objektyvu, nes Dalia Grybauskaitė ten dešimt metų gyveno, Paksas bandė keisti užuolaidas. Bet man atrodo, kad čia – šiek tiek ne tie dalykai. Mes labai mylime prezidentą, jo populiarumas milžiniškas. Manau, kad kuklumas prezidentui ar jo aplinkai neturėtų būti paskutinėje vietoje. Visi žmonės mato, kur statoma gerovės valstybė, – Daukanto aikštėje, o visi paprasti žmonės, pensininkai ar kiti, laukiantys pažadų, kurie buvo suformuoti, jų nesulaukia.

Tie pažadai, kurie buvo duoti per prezidentinius rinkimus, tapo mokesčiais, kad būtų įvykdyti tie pažadai“, – tikino K. Glaveckas.

„Daukanto aikštėje turime Prezidentūrą. Jos paraiška, kuri pateikta Seimo biudžetui svarstyti, skirtingai nuo Dalios Grybauskaitės laikotarpio, yra rekordiškai didelė, biudžetas pats didžiausias. Per dešimt metų mūsų prezidentė Grybauskaitė padidino biudžetą puse milijono eurų. Dabartinė Prezidentūra pasiūlė padidinti beveik pusantro milijono“, – DELFI kalbėjo K. Glaveckas.

Kęstutis Glaveckas

Gentvilas: žmonių algos dega tuščioje infrastruktūroje

Pasiteiravus, ar valstybės tarnautojų algos yra orios, S. Gentvilas tikino, kad tikrai ne.

„Ne. Tai ir yra didžioji bėda, nes talentingiausi ir profesionaliausi žmonės nebesirenka valstybės tarnybos. Turėdami milžinišką galią ir visuomenės pasitikėjimą, talentingiausi žmonės renkasi privatų sektorių, kur uždirba du ar tris kartus daugiau. Kadenciją ši Vyriausybė pradėjo su 60 tūkst. valstybės tarnautojų, šiemet yra 59 tūkst. Reikšmingos reformos nepadarytos, nors priimtas valstybės tarnybos įstatymas, bet efektyvizavimo nesiimta.

Jeigu pasižiūrėtume į biudžetą, jis yra visiškai inertiškas“, – tikino jis. „Liberalai mato šio biudžeto labai didelę skylę kalbant tiek apie švietimo srities darbuotojų algas, tiek apie sveikatos apsaugą. Tai yra nefinansuojami sektoriai, o kur pinigai? Pagal infrastruktūros išlaikymą, mes Europoje esame daugiausia išleidžiantys. Pinigų švietimui skiriame vidutiniškai, bet kur jie nueina? Tuščioms mokykloms išlaikyti. Žmonių algos dega tuščioje infrastruktūroje.“

Gana panašiai biudžetą įvertino ir K. Glaveckas – pastebėjo tam tikrus neatitikimus.

„Viena vertus, sakoma, kad ateina krizė ir reikia rezervus didinti, tačiau, iš kitos pusės, didinami mokesčiai ir apkraunamas vidutinis bei smulkusis verslas. Jeigu vidutinis ir smulkusis verslas bus dusinamas, tai krizė ateis dar baisesnė“, – sakė jis.