Užtvėrė praėjimą

Prieš kelias savaites žurnalistai pastebėjo, kad Neries pakrantėje prie neseniai įrengto pėsčiųjų ir dviračių tako atsirado nedidelė tvora, pasodinta krūmų, pridėta vamzdžių ir supilta grunto krūvų. Visa tai – valstybinėje žemėje, ant praėjimo, kuris jungia Birutės gatvę ir naująjį taką.

Šalia esantis namas, kurio gyventojai aršiai ir ilgai kovoja, už teisę apsitverti valstybinę žemę, priklauso valstybinės įmonės „Kelių priežiūra“ valdybos pirmininkui Vygantui Sliesoraičiui.

Šią informaciją DELFI perdavė Vilniaus miesto savivaldybei. Jos atstovai buvo sakę, kad imsis priemonių atlaisvinti valstybinę žemę, nes šiuo praėjimu turi teisę naudotis visi vilniečiai – ne tik greta esančio namo gyventojai.

Suzvimbė pjūklai

Ir štai trečiadienio rytą užfiksavome, kaip dirba savivaldybės atsiųsti darbininkai. Jie iš valstybinės žemės pašalino dibtinai suformuotas kliūtis. Nuo šiol visi norintys gali naudotis taku.

Tiesa, darbo dar turės ir Nacionalinė žemės tarnyba. DELFI pastebėjo, kad metaline tvora užimta valstybinės žemės. Šio namo gyventojų sklypas praplėstas tako link valstybinės žemės sąskaita.

Perdavus informaciją NŽT, šios atstovas Audrius Gelžinis aiškino, kad bus pradėtas tyrimas.
Taip pat jis pripažino, kad pareigūnams kiek anksčiau buvo žinoma informacija, kad želdiniais namo gyventojai užėmė dalį valstybinės žemės. Bet NŽT darbuotojams niekaip nepavyko prisikviesti gyventojų. Buvo planuota prašyti policijos pagalbos atvesdinti pažeidėjus.
Pašalinti želdiniai iš valstybinės žemės

„Adresu Birutės g. 18C, Vilniuje, (…) šiuo metu yra tiriamos atsiradusios naujos aplinkybės, kadangi šią vasarą pasodinti nauji augalai ir pastatyti „atitvarai“ apsaugoti šiuos želdinukus. Iškviestas savininkas Skyriaus specialistams paaiškino, kad ten daug metu negyvena ir nieko nesodino. Galimai tai padarė jo buvusi žmona, tačiau pagal Skyriaus kvietimus ji neatvyksta. Bus tęsiama procedūra kreipiantis į policiją dėl tarnybinės pagalbos – pilietę atvesdinant”, - planus dėstė NŽT atstovas A. Gelžinis.

Ilgai kovojo už teisę naudotis valstybine žeme

DELFI primena, kad 2017 metais į karą su žemgrobiais Neries pakrantėje buvo įsitraukęs ir pats Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius. Jis paėmė į rankas pjūklą ir simboliškai nupjovė kelias tujas.

Iš karto po to žemgrobiai išreiškė savo pasipiktinimą. Šalia V. Sliesoraičio namo, atlaisvintoje valstybinėje žemėje, buvo uždegtos kapinių žvakutės, pastatyta spygliuota tvora ir ant jos pakabintos R. Šimašiaus nuotraukos. Šis performansas truko neilgai – savivaldybės įmonė „Grinda“, prižiūrinti mieste tvarką, netrukus surinko žvakes, tvorą ir nuotraukas.

Tačiau ramybė Birutės gatvėje vis dėlto neįsivyravo. DELFI yra rašęs, kaip to paties savininko V. Sliesoraičio sklype ir name gyvenantys žmonės praeivius gąsdindavo šunimis. Žurnalistams jie yra sakę, kad gali juos paleisti. Taip pat šis savininkas ilgai nevykdė privalomojo pareigūnų nurodymo atlaisvinti valstybinę žemę – pašalinti vartus ir trinkelių dangą.

Galiausiai šio namo gyventojai pakluso Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos bei Nacionalinės žemės tarnybos pareigūnams ir padarė, ko buvo prašyta.

Užfiksavus, kad prie namo ir vėl atsirado želdinių, DELFI kreipėsi į savivaldybę ir paklausė, ar savivaldybė ketina valstybinę žemę pritaikyti žmonėms lankytis: tai yra išvežti šiukšles, nugenėti menkaverčius krūmus ir išgabenti žemių krūvas.
Pašalinti želdiniai iš valstybinės žemės

Kad ši valstybinės žemės dalis turi būti prieinama visiems, sutiko Vilniaus miesto savivaldybės atstovė Neringa Kolkaitė. „Pagal Vilniaus miesto savivaldybės patvirtintą Žvėryno pietinės dalies detalųjį ir Birutės g. 18 sklypo detalųjį planus, iš Birutės gatvės ties sklypais Birutės g. 18A, 18B ir 18C yra suplanuotas privažiavimas į bendro naudojimo teritoriją, Neries pakrantę, kurioje įrengti dviračių ir pėsčiųjų takai. Naujas pėsčiųjų ir dviračių takas Žvėryne „Birutės vingis“ nusidriekė dar pernai. Nuo savavališkų tvorų išvaduotoje krantinėje dabar driekiasi naujas apie 2 km ilgio raudono asfalto dviračių takas nuo Upės g. 21 iki pat Vingio parko tilto. Čia buvo nutiesti ne vien pėsčiųjų ir dviračių takai – įrengti ir nauji suoliukai, šiukšliadėžės, vaikų žaidimo ir sporto treniruoklių aikštelės, apšvietimas, bet ir pasodinta naujų daugiau kaip šimtas medžių bei kitų dekoratyvių krūmų.

Privažiavimas suplanuotas valstybinėje žemėje ir ribojasi su minėtais privačiais žemės sklypais. Kitų teritorijų planavimo dokumentų, kuriuose būtų nustatyti kitokie sprendiniai, nėra. Tai reiškia, kad suplanuota jungtis iš Birutės gatvės į bendro naudojimo Neries pakrantės teritoriją privalo būti naudojama viešiesiems poreikiams užtikrinti“, – DELFI informavo N. Kolkkaitė.

Galiausiai ji pridėjo, kad artimiausiu metu savivaldybės įmonė atlaisvins valstybinę žemę. „Taip, savivaldybės įmonė „Grinda“ teritoriją sutvarkys artimiausiu metu“, – teigė savivaldybės atstovė.
Trečiadienį teritorijoje apsilankę darbininkai ją sutvarkė, kaip ir buvo žadėta.

Kodėl ir vėl atsirado kliūčių patekti į valstybinę žemę, DELFI paklausė sklypo savininko, valstybinės įmonės „Kelių priežiūra“ valdybos pirmininko V. Sliesoraičio. Jis teigė nieko nežinantis, kas vyksta, nes tame name negyvena. „Jūsų minimu adresu negyvenu jau 7 metai, vyksta teisminis skyrybų procesas, jokios informacijos apie Jūsų minimus atvejus neturiu“, – sakė V. Sliesoraitis.

Taip pat DELFI užfiksavo, kad valstybinė žemė galbūt užtverta netoliese esančio namo savininko. Jis priklauso verslininkui Sauliui Skrebei.

DELFI primena, kad pernai dar vienas Birutės gatvės gyventojas nutarė susigrąžinti valstybinę žemę. Įmonės „Arimex“ įkūrėjas Arnas Jurskis valstybinę žemę užtvėrė – prisodino pušų ir krūmų. Savivaldybė jį įspėjo ir įpareigojo išsikasti želdinius. Tačiau verslininkas nepakluso. Todėl savivaldybės įmonei „Grinda“ neliko nieko kito, kaip tik pačiai išrauti krūmus. Šiuo metu verslininkas valstybinėje žemėje suformavo gėlių darželius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (200)