„Aš vertinu žmonių nuomonę (...). Noriu pasakyti, kad šioje situacijoje – po dviejų mėnesių darbo – aš esu labiausiai apie civilinę saugą informuotas žmogus, ir tos klaidos, tie sisteminiai trūkumai, kurių, deja, yra tiek savivaldybių lygmeniu, tiek sąveikaujant su valstybinėmis institucijomis... Aš nesikratysiu atsakomybės“, – po susitikimo su Socialdemokratų frakcijos nariais sakė R. Tamašunienė.

Ministrės teigimu, per likusius metus iki Seimo rinkimų jos prioritetas bus civilinės saugos politikos tobulinimas.

„Per tuos likusius šios Vyriausybės metus civilinė sauga taps dideliu prioritetu, ir ten reikia maksimumo metodinės pagalbos savivaldybėms, taip pat organizuoti pratybas, turėti atnaujintus sąrašus, kokia ir kurioje vietoje yra technika, turėti planus, kaip mes sąveikaujame. Turėti pagaliau geresnę informavimo sistemą gyventojams.

Ta žmonių nuomonė man yra labai svarbi, bet ji signalizuoja apie tai, kad šioje srityje tikrai tos sąveikos trūksta, ir trūkumų yra daug. Galiu patikinti, kad dėsiu maksimumą pastangų, kad ta situacija taisytųsi“, – kalbėjo R. Tamašunienė.

Vidaus reikalų ministerijos vadovė patikino, kad, vykdant gaisro likvidavimo darbus, buvo atsiklausta ekspertų nuomonės.

„Aš manau, kad suveikiau savalaikiai, pagal tą patirtį, kurią turiu darbo šioje ministerijoje, – tai du mėnesiai. Aš vadovavausi ugniagesių, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento gaisro štabo vadovo žodžiais, jo vertinimais, jo reikiamos technikos ar pajėgų pasitelkimu. Darėme viską, kad tas gaisras būtų užgesintas“, – tvirtino vidaus reikalų ministrė, pridūrusi, kad dėl jos atleidimo turėtų spręsti vadovybė.

Internete antradienį pasirodė peticija, raginanti vidaus reikalų ministrę R. Tamašunienę atsistatydinti iš pareigų, nes, pasak peticijos autorių, „ekologinė nelaimė Alytuje akivaizdžiai parodė, kad Vyriausybė visiškai neužtikrina savo šalies piliečių saugumo nelaimių atveju“. Trečiadienio rytą peticijos.lt puslapyje šią peticiją pasirašė jau daugiau nei 25 tūkst. žmonių.

Seimo opozicija tarsis dėl interpeliacijos

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūno pavaduotojas Jurgis Razma, įvertinęs vidaus reikalų ministrės Ritos Tamašunienės atsisakymą trečiadienio rytą atvykti į Aplinkos komiteto posėdį bei aplaidų ir neprofesionalų reagavimą į nelaimę Alytuje, nesuteikiant centralizuotos pagalbos gesinant gaisrą, taip pat nesuteikiant reikiamos informacijos ir pagalbos gyventojams, pradeda konsultacijas su kitomis Seimo frakcijomis dėl atsakymų iš ministrės gavimo interpeliacijos būdu.

„Visuomenėje kyla daug klausimų ir abejonių dėl aplaidaus ir neprofesionalaus Vyriausybės reagavimo į nelaimę – gaisrą Alytuje. Susidaro įspūdis, kad Vyriausybė paliko alytiškius su šia didele problema dorotis vienus, vėlavo su pagalba, neskyrė tam tinkamo dėmesio bei resursų. Pirmiausia reagavimas į tokias ekstremalias situacijas ir gaisrus yra Vidaus reikalų ministerijos atsakomybė.

Kyla klausimų, ar nebuvo pavėluota tinkamai įvertinti teršalų koncentraciją aplinkinėse vietovėse, ar buvo prieinamos reikalingos matavimo priemonės? Ar neturėjo būti skelbiama ekstremali padėtis valstybės mastu, ar nebuvo pavėluotas Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos posėdis? Ar buvo tinkamai ir laiku informuojami gyventojai? Ar neturėjo būti skelbiama atskirų gyvenviečių evakuacija, jei vėžį sukeliančių teršalų koncentracija ore kelias paras normas viršija 3-4 kartus?“, – klausia J. Razma.

Pasak Seimo nario J. Razmos, būdama Ekstremalių situacijų komisijos vadove, vidaus reikalų ministrė turi pareigą ir atsakomybę laiku įvertinti padėties grėsmingumą, o iškilus pavojui žmonių sveikatai ir gyvybei – neatidėliotinai imtis veiksmų.

„Ministrė ne tik aplaidžiai reagavo į nelaimę, bet ir šiandien neatvyko į Seimo Aplinkos komiteto posėdį atsakyti į šiuos ir kitus kilusius klausimus. Jei Vyriausybė nesugeba tinkamai sureaguoti į nelaimę ir gaisrą Alytuje, sunku įsivaizduoti, kaip ji susitvarkytų, jei, neduok Dieve, kas nors atsitiktų Astravo atominėje elektrinėje.

Reaguodami į tokį neprofesionalų veikimą ir neturėdami galimybės gauti iš ministrės atsakymų tiesiogiai, šiandien pradėsime konsultacijas su kitomis opozicinėmis frakcijomis dėl galimybės surengti ministrei interpeliaciją bei gauti atsakymus tokiu būdu“,– pabrėžė J. Razma.