„Visuomenėje kyla daug klausimų ir abejonių dėl aplaidaus ir neprofesionalaus Vyriausybės reagavimo į nelaimę – gaisrą Alytuje. Susidaro įspūdis, kad Vyriausybė paliko alytiškius su šia didele problema dorotis vienus, vėlavo su pagalba, neskyrė tam tinkamo dėmesio bei resursų. Pirmiausia reagavimas į tokias ekstremalias situacijas ir gaisrus yra Vidaus reikalų ministerijos atsakomybė.

Kyla klausimų, ar nebuvo pavėluota tinkamai įvertinti teršalų koncentraciją aplinkinėse vietovėse, ar buvo prieinamos reikalingos matavimo priemonės? Ar neturėjo būti skelbiama ekstremali padėtis valstybės mastu, ar nebuvo pavėluotas Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos posėdis? Ar buvo tinkamai ir laiku informuojami gyventojai? Ar neturėjo būti skelbiama atskirų gyvenviečių evakuacija, jei vėžį sukeliančių teršalų koncentracija ore kelias paras normas viršija 3–4 kartus?“, – klausia J. Razma.

Pasak Seimo nario J. Razmos, būdama Ekstremalių situacijų komisijos vadove, vidaus reikalų ministrė turi pareigą ir atsakomybę laiku įvertinti padėties grėsmingumą, o iškilus pavojui žmonių sveikatai ir gyvybei – neatidėliotinai imtis veiksmų.

„Ministrė ne tik aplaidžiai reagavo į nelaimę, bet ir šiandien neatvyko į Seimo Aplinkos komiteto posėdį atsakyti į šiuos ir kitus kilusius klausimus. Jei Vyriausybė nesugeba tinkamai sureaguoti į nelaimę ir gaisrą Alytuje, sunku įsivaizduoti, kaip ji susitvarkytų, jei, neduok Dieve, kas nors atsitiktų Astravo atominėje elektrinėje.

Reaguodami į tokį neprofesionalų veikimą ir neturėdami galimybės gauti iš ministrės atsakymų tiesiogiai, šiandien pradėsime konsultacijas su kitomis opozicinėmis frakcijomis dėl galimybės surengti ministrei interpeliaciją bei gauti atsakymus tokiu būdu“,– pabrėžė J. Razma.