Kalbėdamas apie situaciją Seime, Parlamento vadovas konstatavo, kad čia „pozityvi dauguma yra, negatyvios daugumos nėra“. Jis teigė neabejojąs, kad Seime „ramiam darbui“ reikalinga nauja dauguma.

„Jei R. Karbauskis prisiims atsakomybę, tai manau, kad dauguma natūraliai formuosis. O jeigu ne, reikės ją formuoti“, – sakė V. Pranckietis.

Pozityvi dauguma

Buvęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narys, dabar Mišrioje Seimo narių grupėje dirbantis M. Puidokas DELFI sakė, kad jam teko girdėti kalbas apie naują, pozityvią dauguma.

„Teko girdėti apie naujai kuriamą, teigiamą, pozityvią dauguma. Man tiek, kiek Seimo nariui, kiek visą gyvenimą dirbusiam politologo darbą, tie teiginiai skamba labai ezoteriškai. Nėra jokio aiškaus pagrindimo, kaip ta dauguma galėtų atrodyti“, - DELFI sakė M. Puidokas.

Paprašytas patikslinti apie ką kalbėjosi su V. Pranckiečiu, M. Puidokas teigė, kad esminė pokalbio ašis – šiandien įvykęs balsavimas ir jo rezultatas.

„Kvietė palaikyti, jis įvardijo, kad tai yra jo kova prieš tironiją. Ir tas jo išlikimas poste būtų ženklas, kad R. Karbauskio dominavimas valstybėje nebėra reiškinys, keliantys grėsmę demokratiniams procesams“, - kalbėjo parlamentaras.

„Galvoju, kad remiantis, jog per ilgai buvo likta Seimo pirmininko poste, jam gali tapti sudėtingiau ne tik suburti daugumą, bet ir naują politinę jėgą, nes tam reikalingas žmonių palaikymas“, - apie visuomenės nuomonės Seimo atžvilgiu sakė buvęs valstietis.

Ramūnas Karbauskis

„Kol kas aiškesnio formato nebuvo, buvo tokie neapibendrinti pasvarstymai, kad jo išlikimas Seimo pirmininko poste yra svarbus dėl šitos kovos su tironija. Tai galbūt galėtų būti kažkokių didesnių procesų, kurie vestų į naujos politinės jėgos sukūrimą, tam tikra pradžia“, - pokalbį su V. Pranckiečiu prisiminė M. Puidokas.

Pridurdamas, kad jokių konkrečių gairių neišgirdo – nei kaip ji galėtų atrodyti, nei kokie žmonės joje galėtų buvo.

Po šiandien pasibaigusios, ilgai užsitęsusios kovos tarp V. Pranckiečio ir R. Karbauskio, M. Puidokas abejojo, kad lyderystę galėtų prisiimti ir pats V. Pranckietis.

„Šiai dienai žmonių akyse ta kova yra per ilgai užsitęsusi“, - sakė jis.

Pridurdamas, kad iš vienos pusės atrodo, kad jaučiamas didelis užsispyrimas pašalinti V. Pranckietį, bet lygiai tokį patį didelį užsispyrimą minėtą postą išlaikyti.

Poreikį jaučia visi

LVŽS frakciją palikęs ir Mišrioje Seimo narių grupėje dirbantis Vytautas Bakas DELFI taip pat sakė, kad Seimo pirmininkas galėtų prisiimti lyderystę ir Seimą paskatinti grįžti prie savo pagrindinio darbo.

„Pradėkime nuo to, kad ne tik aš, kolegos kiti iš opozicijos, Seimo darbotvarkėje pasigenda turinio, kuris būtų susijęs su Seimo funkcijomis, misija. Paskutinius mėnesius tai buvo tokių asmeniškumų darbotvarkė. Mes kalbamės apie tai, kad turi būti lyderystė, kuri grąžintų Seimą į konstruktyvų darbą“, – situaciją vertino politikas.

Jis teigė, kad turinio Seimo darbotvarkėje pasigendančios frakcijos išreiškė jam pasiūlymą prisiimti šią lyderystę.

„Toks kvietimas, ar pageidavimas iš opozicijos Seimo pirmininkui yra išsakytas, matyt, tas balsavimas dėl Seimo pirmininko du kartus, rodo, kad jis turi tokio pasitikėjimo mandatą. Jis yra įgalinimas, kažkuria prasme, būtų gerai, kad Seimo pirmininkas pasiūlytų tą darbotvarkę, imtųsi lyderystės ir tikrai būtų remiama“, – sakė V. Bakas.

Pridurdamas, kad jos neišvengiamai reikia, nes ir biudžeto priėmimas gali smarkiai strigti.

Jis teigė, kad konsultacijos vyksta, tačiau tai dar nieko konkretaus nereiškia.

Vytautas Bakas

„Bet kad būtų kažkokie konkretūs, techniniai darbai pradėti, kuriama kažkokia alternatyvi dauguma, tai to nėra. Yra konsultuojamasi, Seimo pirmininkas turi lyderystę valstiečiams siūlydamas grįžti prie programinių nuostatų. Nes ji dabar pasiklydusi, kai tik nusisukusi nuo programos, prasidėjo problemos“, – valstiečių elgesį vertino V. Bakas.

„Seimo pirmininkas turi tam tikrą pagarbą, įdirbį, paramą pačioje valstiečių frakcijoje, matyt, pajėgus sutelkti ir grąžinti prie darbotvarkės“, – sakė jis.

„Vektorius, poreikis ir lūkestis Seime yra, visi tai supranta, kad kažkokia dauguma Seime turi atsirasti. Kuri galėtų susitarti ir dėl biudžeto“, – situaciją vertino V. Bakas.

V. Bako teigimu, net ir šiandienos balsavimas parodė, kad ir dalis valstiečių supranta, kad destruktyvi darbotvarkė ves į politinę užmarštį.

„Negaliu pasakyti, kad nevyksta konsultacijos, bet negaliu pasakyti, kad jos vyksta, nes nieko konkretaus nėra“, – DELFI sakė V. Bakas.

Kas būtų partneriai?

M. Puidokas svarstė, ar opozicinei konservatorių partijai, likus vos metams iki kitų Seimo rinkimų, verta jungtis į daugumą.

„Ar verta jungtis į kokią nors V. Pranckiečio buriamą valdančiąją daugumą, tas pats klausimas tenka ir Gintauto Palucko valdomiems socialdemokratams. Žinau, kad su jais yra kalbamasi, ar jie norėtų ten kažkur burtis, galėtų atsakyti tik jie patys. Man tikrai kelia tie teiginiai daugiau klausimų nei atsakymų“, - kalbėjo parlamentaras.

Jis sakė suprantantis, kad V. Pranckiečio tikslas buvo išsilaikyti savo poste.

Mindaugas Puidokas

„Ir jis bendravo su dauguma valstiečių narių, ar buvusių kolegų, ir su manimi. Ta argumentacija, kad galėtų atsirasti nauja politinė jėga, buvo tarp tų argumentų, jis išsakė ir kolegoms. Jis įvardindavo, kad tas politinis lyderis – R. Karbauskis, ko gero, nėra tas, kuris galėtų atvesti politinę jėgą į pergalę“, - sakė M. Puidokas.

„Manau, kad tai yra žalinga situacija“, - sakė M. Puidokas.

M. Puidokas užsiminė, kad jei tikrai S. Skvernelis nuspręs dalyvauti kitų metų Seimo rinkimuose, tikėtina, kad jis tai darytų ne su R. Karbauskiu, o su Seimo pirmininku.

„Akivaizdu, kad yra tikimybė, kad premjero Sauliaus Skvernelio santykiai yra žymiai šiltesni nei su LVŽS lyderiu R. Karbauskiu. Ko gero tas ėjimas į Seimo rinkimus kartu su LVŽS, būtų labai tiek abejotinas, tiek kraštutinis atvejis“, - sakė politikas.