Vos per kelias valandas internete sukurtą peticiją dėl ministrės atsistatydinimo jau pasirašė beveik 7 tūkst. žmonių.

„Ekologinė nelaimė Alytuje akivaizdžiai parodė, kad Vyriausybė visiškai neužtikrina savo šalies piliečių saugumo nelaimių atveju, nesugeba suteikti bet kokios realios pagalbos, atvykę katastrofos šeštą dieną, vyriausybės atstovai nelabai gaudėsi situacijoje, tik trukdė darbą ir jokios realios pagalbos nepasiūlė. Maža to, palikusi Alytaus savivaldybę ir jos merą kapstytis patiems, ministrė dar sugebėjo priekaištauti jam dėl piaro ir išrėžti, kad už visus nuostolius gyventojams ir įmonėms atsakys pati savivaldybė.

Taip pat nuolat viešai akivaizdžiai skleidė dezinformaciją, tikindama, kad pagalba nuolat teikiama, technika siunčiama, oras neužterštas, nors realiai buvo viskas atvirkščiai, visą laiką meras su komanda tvarkėsi patys. Nesuvokiama. Gyvename šalyje, kurioje nelaimės atveju esame palikti kapstytis patys. Kviečiame visos Lietuvos žmones solidarizuotis, mūsų šalyje su tokia Vyriausybe labai nesaugu. Šįkart tokios didelės ekologinės nelaimės atveju likimo valiai paliktas Alytus, rytoj gal tai bus Jūsų miestas. Vienykimės!!!“ – rašoma peticijoje.

DELFI primena, kad per spaudos konferenciją Alytuje vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė tikino, kad miestui teikiama visa reikalinga pagalba.

„Alytus nuolat gauna ir gaus reikalingą pagalbą“, – sakė R. Tamašunienė. Tačiau Alytaus meras Nerijus Cesiulis toje pačioje spaudos konferencijoje pareiškė, kad miestas ištikus ekologinei nelaimei centrinės valdžios buvo paliktas likimo valiai, o pačiam jam teko maldauti verslininkų pagalbos.

„Išsinuomavome techniką, kurią užtikrino Alytaus regionas. Šiandieną (pirmadienį) nuo pačio ryto ir vakar vakare skambinome per visą Lietuvą, maldaudami verslininkų, kad jie prikeltų traktoristus ir buldozeristus, kurie nebijo ugnies, ir atvažiuotų pas mus įvertinti situaciją ir kaip įmanoma greičiau gesinti gaisrą“, – pasakojo Alytaus meras N. Cesiulis.

Netrukus po to miesto meras pratrūko ir savo socialinio tinklo paskyroje.

„Kad jūs žinotumėte, kaip man pikta. Oi kaip pikta. Normaliomis sąlygomis įstatymai veikia daugiau mažiau neblogai. Tačiau kas vyksta dabar tik parodo, kad įstatyminę bazę reikia peržiūrėti iš esmės. Pavyzdžiui, vyrams naktį pritrūksta kuro. Tada jo užsipilti reikia važiuoti į Varėną. Arba prašyti savivaldybės pagalbos. Tada mes naktį turime daryti viešųjų pirkimų apklausas. Naktį. Reikia maitinti mūsų ugniagesius. Vėl turime daryti pirkimus. Ir vėl tos pačios procedūros. Ir taip atrodo darbas ekstremaliomis sąlygomis“, – rašė N. Cesiulis.

Savo ruožtu, R. Tamašunienė tikino, kad miestui teikiama visa reikalinga pagalba, o meras esą kiek pasikarščiavo, galbūt dėl pervargimo.

Panašus apsižodžiavimas įvyko ir šiandien, VRM paskelbus apie užgesintą gaisrą.

„Antradienį ugniagesiai pranešė apie gaisro pabaigą. Šiame gaisro gesinimo etape turėtų būti pradėtas gaisro padarinių likvidavimas – išvežamos atliekos, tvarkoma teritorija“, – buvo rašoma ministerijos pranešime.

Į tokį pranešimą netruko sureaguoti ir N. Cesiulis.

„Alytiškiai, aš nesuprantu, kas vyksta. Prašau, paaiškinkite man.

11:17 val. Vidaus reikalų ministerija visai Lietuvai pareiškia, kad viskas – gaisras užgesintas, reikia tik šiukšles susitvarkyti. Stoviu aš su vyrais gaisravietėje ir nesuprantu, ar mums jau važiuoti namo? Foto darytos 12:30 val.

Taip, to, kas buvo visą savaitę – nebėra. Bet yra labai aktyvus padangų smilkimas, kuris tikrai bus šiandien ir dar tikrai bus rytoj. Ir čia vyrai pila vandenį ir dar pils pora dienų nonstop, technika dirba gražu žiūrėti, nes kitaip viskas vėl iš pradžių.

Alytaus gaisras užgesintas tik Vilniuje. Su tuo ir sveikinu“, – savo socialinio tinklo paskyroje rašė jis.

Gyventojai aukoja ugniagesių premijoms

Alytaus miesto savivaldybė antradienį savo feisbuko paskyroje paskelbė, kad vis daugiau gyventojų kreipiasi į savivaldybę norėdami skirti lėšų gaisro metu dirbusių ir iki šiol gaisravietėje plušančių ugniagesių premijoms.

Kaip rašoma savivaldybės socialinio tinklo paskyroje, tam specialiai buvo atidaryta banko sąskaita.

„Alytaus miesto savivaldybė sulaukia vis daugiau skambučių ir elektroninių laiškų iš alytiškių, norinčių skirti lėšų Pramonės rajone gaisrą jau septintą dieną gesinantiems ugniagesiams gelbėtojams premijuoti ar ekstremalios situacijos padariniams likviduoti.

Atsižvelgdama į gražią alytiškių iniciatyvą, Alytaus miesto savivaldybė AB Šiaulių banke atidarė paramos lėšų sąskaitą LT467181200002130487, į kurią visi norintys gali pervesti lėšų ugniagesiams premijuoti ir ekstremalios situacijos likvidavimo išlaidoms apmokėti“, – rašoma Alytaus miesto savivaldybės socialinio tinklo paskyroje.

Savivaldybė nurodo, kad norintys lėšas skirti įvykio vietoje dirbusių pareigūnų premijoms, mokėjimo paskirties eilutėje nurodytų „Ugniagesiams premijuoti“. Jeigu norima finansiškai prisidėti ne tik prie išmokų ugniagesiams, savivaldybė mokėjimo paskirties eilutėse prašo nurodyti „Ekstremalios situacijos likvidatoriams premijuoti“ arba „Ekstremaliai situacijai likviduoti“.

Gaisras, kurio plotas siekia apie 3 tūkst. kvadratinių metrų, padangų perdirbimo įmonėje kilo praėjusio trečiadienio naktį.