Antradienį po balsavimo dėl Seimo pirmininko Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis sakė, kad ieškos frakcijos, dėl kurios veiksmų žlugo balsavimas.

„Mes tai išsiaiškinsime žiūrėdami vienas kitam į akis, kodėl nebalsavo, kokiais argumentais remiantis, bet yra viena frakcija, kuri tiesiog nedalyvavo balsavime“, – sakė R. Karbauskis.

Įtarė, kad veikė organizuotai

Kaip jau skelbta anksčiau, valdančiųjų iniciatyva antradienį per pakartotinį balsavimą už V. Pranckiečio atšaukimą iš pareigų balsavo 63 Seimo nariai, prieš buvo penki, 11 biuletenių sugadinti. Tuo metu jį atleisti iš pareigų reikėjo ne mažiau kaip 71 balso.

Slaptame balsavime dalyvavo tik valdančiųjų „valstiečių“, „socialdarbiečių“, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos, frakcijos „Lietuvos gerovei“ nariai bei keletas Mišrios Seimų narių grupės atstovų, rašė BNS.

LVŽS atstovė Agnė Širinskienė yra įsitikinusi, kad balsavimą sužlugdė „organizuota grupelė asmenų“.

„Nemanau, kad turime įtarimų, ir nežinau, ar mes kada nors tai įsivardinsime. Akivaizdu, kad yra tam tikra organizuota grupelė asmenų, kurie balsavo taip, kaip balsavo. Manau, kad jie savo balsais prisiėmė atsakomybę, už tai, koks Seimo pirmininkas šiuo metu yra Seime“, – sakė A. Širinskienė.

Parlamentarė sakė nenorinti mėtytis įtarimais, tačiau įtaria, kad tai galėjo būti neformali Seimo narių grupė.

„Visokių dalykų gali būti. Pati situacija rodo, kad iš tikrųjų Seimo pirmininkui pavyko išsaugoti postą. Labai sunku įsivaizduoti, kaip toliau Seime vyks darbas, jeigu jis bus organizuojamas destruktyviai. Matėme, kad taip gali būti, kai buvo šaukiami neeiliniai valdybos posėdžiai, ir vykdoma kitokia destruktyvi veikla“, – sakė A. Širinskienė.

Aiškinsis dėl koalicijos ateities

Pasak parlamentarės, visi tie klausimai bus aptarti koalicinėje taryboje, kuri, kaip buvo numatyta anksčiau, rinksis trečiadienį po pietų.

„Mes paprastai su partneriais labai atvirai diskutuojame. Manau, kad ir šį kartą tas pats bus“, – sakė A. Širinskienė.

Parlamentarė neatmetė, kad gali būti grįžta prie bazinių koalicijos sudarymo klausimų.

„Kaip žinote, vienas iš koalicinės sutarties punktų yra neįgyvendintas. Koalicijos partneriai anksčiau ne kartą buvo deklaravę, kad jiems nėra taip svarbu Seimo pirmininko postas. Jiems yra svarbios kitos vertybės – vaiko pinigų klausimas ir kiti.

Manau, kad koalicinėje taryboje vyks tolesnės diskusijos apie tai, kaip toliau gyvename, ir ką darome, nes realybė yra tokia, kad koalicinė sutartis ta apimtimi, kiek ji liečia Seimo pirmininko postą, ji yra neįgyvendinta“, – sakė A. Širinskienė.

Parlamentarė sakė dabar negalinti pasakyti, kokie bus tolesni sprendimai, nes tai turi būti nuspręsta drauge su koalicijos partneriais.

Tamašunienė: balsavome slaptai

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) narė, vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė nebuvo linkusi į platesnes diskusijas.

„Matome rezultatus, mes balsavome slaptai, negaliu pakomentuoti, nes vieną galima sakyti, kitaip daryti“, – sakė R. Tamašunienė.

Ji pati taip pat nenorėjo atskleisti, kaip balsavo slaptame balsavime.

„Slaptai“, – atsakė R. Tamašunienė.

Šiuo metu valdančiąją koaliciją Seime sudaro LVŽS, socialdarbiečiai, frakcija „Lietuvos gerovei“ ir LLRA-KŠS. R. Karbauskis teigė esąs įsitikinęs, kad tie rezultatą sužlugdę nariai yra ne iš jo frakcijos.

Kamblevičius: nieko čia negali įtarti

Frakcijos „Lietuvos gerovei“ seniūnas Vytautas Kamblevičius teigė negalįs įtarti, kas galėjo sugadinti balsavimą.

„Kaip gali ką nors įtarti? Nieko čia negali įtarti, juk – slaptas balsavimas. Niekas nemato, kaip kas balsavo. Jei būtų taip balsavę 7-6 nariai, o dabar – 16 žmonių. Tai čia jau daugiau nei dvi frakcijos gaunasi“, – sakė V. Kamblevičius.

Jis tikino, kad jo frakcija tokiais dalykais neužsiima.

„Mes tokių dalykų nedarome. Pas mus yra tvarka, ryte buvo sutarę, kad balsuojame vieningai. Niekas nesakė, kad susilaikome, visi – už tai, kad reikia palaikyti“, – sakė V. Kamblevičius.

Žemaitaitis nemano, kad būta organizuotų sąmokslininkų

Tvarkos ir teisingumo pirmininkas Remigijus Žemaitaitis nemano, kad valdančiųjų planus sugriovė organizuota sąmokslininkų grupė.

„Nemanau, kad tai sugriovė organizuota asmenų grupė. Aš Ramūnui ir praeitą savaitę, ir antradienį sakiau, kad sunku tikėtis surinkti daugiau kaip 71 balsą, kai Seime vyksta balsavimai dėl personalijų“, – sakė R. Žemaitaitis.