„Turbūt vėl turime de facto mažumos Vyriausybę“, – antradienį BNS sakė Lietuvos socialdemokratų darbo partijos pirmininkas.

Valdančiųjų iniciatyva antradienį per pakartotinį balsavimą už V. Pranckiečio atšaukimą iš pareigų balsavo 63 Seimo nariai, prieš buvo penki, 11 biuletenių sugadinti. Tuo metu jį atleisti iš pareigų reikėjo ne mažiau kaip 71 balso.

Slaptame balsavime dalyvavo tik valdančiųjų „valstiečių“, „socialdarbiečių“, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos, frakcijos „Lietuvos gerovei“ nariai bei keletas Mišrios Seimų narių grupės atstovų.

G. Kirkilas pareiškė, kad Seimo pirmininkas tampa visiškai priklausomas nuo opozicijos, todėl ji turėtų prisiimti atsakomybę už V. Pranckietį ir galbūt palaikyti kai kuriuos valdančiųjų siūlymus, siekiant išvengti politinės krizės.

Jis pabrėžė, kad daug kur Europoje parlamento vadovo postas atiduodamas opozicijai, kai valdantiesiems trūksta kelių balsų įstatymų priėmimui.

„Tokiu būdu veikia demokratija. Pas mus kol kas taip neatsitiko, bet būtų gerai, kad opozicija prisiimtų atsakomybę už dabartinį Seimo pirmininką“, – sakė G. Kirkilas.

„Galbūt būtų galima tartis su opozicija, kad jeigu ji negali suformuoti savo naujos Vyriausybės, bendradarbiauti šitokiu pagrindu“, – pridūrė jis.

„Mažumos Vyriausybė mūsų istorijoje jau buvo, jai vadovauti teko man pačiam, bet ar mes visada elgiamės pagal europietiškas demokratijos taisykles? Aš labai abejoju“, – kalbėjo politikas.

Parlamentaras teigė, kad V. Pranckiečio atleidimo klausimas dabar nusikels pusmečiui, o tai leis susitelkti į kitų metų valstybės biudžeto priėmimą.

Pasak jo, Vyriausybei teks švelninti kai kuriuos savo siūlymus, ypač mokesčių pakeitimus, kad biudžetas sulauktų opozicijos paramos, nes valdantiesiems gali nepakakti balsų priimti iždo projektui.

„Valstiečiai“ V. Pranckietį kelis mėnesius ragino trauktis iš pareigų, nes pagal koalicijos partnerių susitarimą Seimo pirmininko postas turėtų atitekti „socialdarbiečiams“.

V. Pranckietis nesutinka trauktis pats, tvirtindamas, kad jo atstatydinimo siekia tik „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, kerštaudamas už neklusnumą.