Jei valdančioji dauguma turės daugiau nei 71 balsą, jau ketvirtadienį galima tikėtis balsavimo dėl naujo Seimo vadovo.

Balsus skaičiavusi komisija pranešė, kad Seimo pirmininkas V. Pranckietis savo postą išsaugojo.

Už tai, kad V. Pranckietis būtų neatleistas, balsavo 5, sugadinti buvo 11 biuletenių, o už tai, kad atleistas, – 63.

Tam, kad Seimo pirmininkas būtų atstatydintas, reikėjo ne mažiau kaip 71 balso „už“.

Tai jau pakartotinis balsavimas šiuo klausimu. Pirmasis pripažintas neteisėtu, nes praėjusį antradienį buvo nepatvirtinta balsų skaičiavimo komisija. Tą kartą didžioji dalis valdančiosios daugumos paliko Seimo posėdžių salę, savo balsą atidavė vos 11 parlamentarų.

Prieš savaitę vaizdas gerokai pasikeitė – slaptame balsavime savo balsą atidavė žymiai daugiau parlamentarų nei praėjusią savaitę.

Pirmas savo balso atiduoti atskubėjo parlamentaras Petras Gražulis.

Praėjus maždaug 10 minučių po slapto balsavimo pradžios, savo balsą atidavė daugiau nei 71 parlamentaras. Tai reiškia, kad viską lemia balsų skaičiavimas, balsavimas nežlugo kaip praeitą kartą.

Balsuoti atvyko net į eurokomisarus deleguotas Virginijus Sinkevičius, kurio darbotvarkėje yra įrašyta, kad nuo šiandien jis atostogauja.

Lenkų rinkimų akcijos atstovai prieš balsavimą pareiškė, kad balsuos laisvai, tačiau aktyviai rinkosi į balsavimą. Savo balsą atidavė bent 4 šios frakcijos parlamentarai.

Seimo vadovas V. Pranckietis šiame balsavime nedalyvavo.

13.20 val. urna su balsais iš balsavimo salės buvo išnešta. Balsavime dalyvavo 79 parlamentarai.

Antradienio rytą daug klausimų dėl darbotvarkės patvirtinimo nebuvo. Opozicijos atstovai kėlė klausimą, ar protinga rengti balsavimą, kai Seimo Etikos ir procedūrų komisija dar nepateikė savo išvadų dėl praėjusios savaitės įvykių skundų. Tačiau Seimas savo balsą pasakė – darbotvarkė patvirtinta.

V. Pranckietis dar šiandien teigė, kad jei bus surengtas pakartotinis balsavimas, kuris jo teigimu, nėra teisėtas, teks kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT).

DELFI primena, kad aistros aplink Seimo pirmininko postą verda dar nuo vasaros pradžios. Tada, po rinkimų, buvo nuspręsta stiprinti valdančiąją koaliciją. O su nauja koalicijos sutartimi iš naujo išsidalytos ir pozicijos. Seimo pirmininko postas buvo pažadėtas su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) bendrą koalicijos sutartį pasirašiusiai Lietuvos socialdemokratų darbo partijai (LSDDP).

V. Pranckietis nesutinka trauktis pats, tvirtina, kad jo atstatydinimo siekia tik „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, kerštaudamas už neklusnumą.