„Turbūt tai yra eilinis rekordinis biudžetas, principai yra tie patys, kaip ir iki šiol keletą kartų matėme – ką Dievas atneša ekonomikos augimo pavidalu, tą po truputį padalinama įvairioms socialinėms grupėms. Jokiomis reformomis tame biudžete nekvepia“, – kitų metų biudžeto projektą komentavo I. Šimonytė.

Parlamentarė pastebėjo, kad yra keletas dalykų, kurie kartojasi.

„Manau, kad tai yra kažkuria prasme skandalinga. Finansų ministras, norėdamas pasiekti savo įsivaizduojamą valstybės pertekliaus rodiklį užbrūklina šitas grandines ant socialinių fondo – ant „Sodros“ ir ypač ant sveikatos draudimo fondo, kuriam nėra leidžiama išleisti praktiškai nei vieno euro iš papildomai gaunamų pajamų.

Leidžiu sau užduoti klausimą, ar mes jau visas problemas esame sveikatos sistemoje išsprendę, kad sveikatos biudžetas taptų pagrindiniu taupymo šaltiniu Lietuvoje, tam, kad gražiai sueitų buhalterinės knygos, pateikiant biudžeto projektą Briuseliui“, – sakė I. Šimonytė.

Šimonytė: matome pasekmes to „milijardo milijonui“

Parlamentarė sakė, kad šiame biudžete matomos pasekmes tos pagarsėjusios frazės „milijardo milijonui“.

„Viena ranka Vyriausybė, ženkliai susimažinusi savo galimybes spręsti kai kuriuos labai svarbius klausimus, dabar bando kažkaip tą skylę pridengti viską krūva pleistriukų iš kraštų, kur vienas už kitą tas pleistriukas turi mažiau prasmės ir ekonominės minties“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Parlamentarė keistais vadino pasiūlymus dėl vadinamojo automobilio mokesčio, turto mokesčių pakeitimų.

„Tai, kad Vyriausybė neprisiima drąsos pasakyti, kad jos mokesčių reforma nepavyko, ir tuos pakeitimus turi registruoti truputį prezidentas, truputį Seimo nariai, irgi neatrodo kaži kaip. Biudžetas yra tokioje visiškai prognozuojamoje „nieko naujo“ paradigmoje“, – sakė I. Šimonytė.

Landsbergis akcentavo chaosą

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis antradienį žurnalistams įvardijo esminis, jo akimis, matomas pastabas šiandien Seimui teikiamam kitų metų biudžeto projektui.

„Pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į tai, kad visas biudžeto projektas yra ganėtinai chaotiškas. Matome gausybę mokestinių pakeitimų iš kurių retas yra išdiskutuotas ar visuomenei labai nuosekliai paaiškintas. Keisčiausios dalys, kurios ryškėja, mano atžvilgiu dvi: matome ne taip jau mažai augančių politikų išlaidų: politikų, ministrų, premjero, teisėjų algos, augančios Prezidentūros išlaidos. Ir tai yra pateikiama tais pačiais metais, kai visuomenės prašoma susimokėti daugiau į tą patį biudžetą, atrodo keistai“, – žurnalistams sakė G. Landsbergis.

Jis teigė, kad būtų protinga sustabdyti politikų išlaidų augimą, jei jau prašoma visuomenės didinti išlaidas.

Jis teigė, kad bendra konservatorių frakcijos pozicija yra susilaikyti nuo didžiosios dalies mokestinių pakeitimų pateikimo.

„Būtent dėl to chaoso“, – teigė politikas.

Karbauskis: pasiūlymai yra procese

Valdančiosios Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis žurnalistams sakė, kad Seimas po pateikimo labai nuosekliai nagrinės. visus pasiūlymus.

„Mes turėsime nagrinėti po pateikimo. Tikriausiai daugeliui dalykų bus pritarta, bet tai nereiškia, kad procese nesikeis tie pasiūlymai“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak LVŽS lyderio, vidurinei klasei biudžetas siunčia žinią, kad „valstybėje yra stabilu“.