Paini Pranckiečio situacija

Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio istorija daugeliui gali pasirodyti paini. Antradienį nenumatytame posėdyje surengtas balsavimas dėl nepasitikėjimo V. Pranckiečiu žlugo, jame dalyvavus tik 11 Seimo narių.

Procedūrą iš pradžių inicijavę valdantieji protestuodami balsavime nedalyvavo, nes procedūrą norėjo surengti ketvirtadienį, kai tikėjosi užsitikrinti reikiamą balsų skaičių.

Valdančiųjų balsais ketvirtadienį Seime nutarta, kad pakartotinis balsavimas dėl parlamento vadovo atleidimo vyks kitą antradienį. Jie teigia, kad prieš dvi dienas vykęs posėdis buvo neteisėtas.
Tam, kad Seimo pirmininkas būtų atstatydintas, reikėjo ne mažiau kaip 71 balso „už“.

„Valstiečiai“ V. Pranckietį kelis mėnesius ragino trauktis iš pareigų, nes pagal koalicijos partnerių susitarimą Seimo pirmininko postas turėtų atitekti „socialdarbiečiams“.

Viktoras Pranckietis

V. Pranckietis nesutinka trauktis pats, tvirtindamas, kad jo atstatydinimo siekia tik „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, kerštaudamas už neklusnumą. Seimo statute numatyta, kad Seimo nariai negali vienos sesijos metu pakartotinai reikalauti atleisti tą patį pareigūną.

Pranckietis – jau pavėlavo

Laidoje „DELFI diena“ A.Mazuronis tikino, kad V.Pranckietis jau gerokai pavėlavo pasielgti garbingai ir tinkamai.

„Aš labai tikiuosi, kad antradienį Lietuvos politinėje padangėje įvyks kažkoks stebuklas, kas leistų tą politinį idiotizmą, jeigu taip galima pasakyti, kuris trunka jau ketvirtą mėnesį, taip ir užbaigti ir pradėti darbus, kurie iš tikrųjų yra svarbūs, pavyzdžiui, biudžeto svarstymas, aibė mokestinių pasiūlymų. Yra aibė pasiūlymų, kurie gali nulemti, kaip gyvensime ateityje. Tai, mano nuomone, yra svarbiausia, į tai Seimas turėtų susikoncentruoti. Manau, kad Seimo pirmininkas jau praleido progą pasielgti vyriškai. Jis labai dažnai deklaruoja, kad jis turi tokį garbės kodeksą ir suvokimą, vyrišką elgesį gerai supranta, tai manau, kad jis jau praleido tą momentą. Deja, jis pasirinko kitą kelią – žaidimą procedūromis, kas neveda į niekur arba veda į dar didesnį politinį dumblą. Tai nepadeda spręsti situacijos“, – sakė politikas.

„Mano nuomone, jeigu ponas Pranckietis yra atsakingas politikas, jau turintis patirtį, jis jau turėtų suprasti, kad politikoje kartais taip nutinka, kad politikams reikia pasitraukti dėl užimamų pareigų ir ne visada tai nutinka dėl jų kaltės“, – taip pat pridūrė A.Mazuronis.

Kas kaltas dėl situacijos

Anot jo, Seimo pirmininkas pagaliau turėtų suvokti, kad jis nebėra daugumos atstovas.

„Jeigu Seimo pirmininkas nesupranta, kad jis jau nebėra daugumos atstovas, o yra opozicijos atstovas, jeigu galvoja, kad Seimo pirmininko pozicija jam yra duota nuo Dievo ir jis gali ją užimti amžinai, nepaisant to, kokia politinė struktūra yra susiformavusi Seime, tai man gaila“, – DELFI sakė jis.

Kitas laidos pašnekovas Mindaugas Puidokas, paklaustas, ar, jo nuomone, antradienį V.Pranckietis turės pasitraukti iš posto, tikino, kad jam dabar atsakyti kur kas sunkiau.

„Jeigu būtumėte manęs paklausęs anksčiau, tai būčiau sakęs, kad labai abejoju, bet, kaip ir minėjo kolega Mazuronis, šiandien kuo ilgiau ta drama tęsiasi, tuo daugiau žalos yra padaroma visai valstybės politikai. Žmonės nuolat klausinėja, kada baigsis tas cirkas. Nors ir ne tiesiogiai, bet dėl tokios situacijos yra kaltos visos politinės partijos ir visi politikai, kurie yra Seimo nariais. Manau, kad ta užsitęsusi situacija visus jau yra labai nuvarginusi. Tikrai didelė tikimybė, kad rytoj balsavimas nulems, kad Pranckietis turės trauktis iš pareigų“, – laidoje sakė M.Puidokas.

Mazuronis: yra ir kitas scenarijus

Tuo tarpu A.Mazuronis pabrėžia, kad yra ir kitas scenarijus.

„Pavyks ar nepavyks, bet yra dar ir kitas scenarijus, kuris remiasi pragmatiškais skaičiavimais – ką politikai ir nuolat daro, nes politika yra interesų kova. Rytoj bus balsavimas, kaip tai mums patiktų ar nepatiktų, ne dėl pono Pranckiečio, bet dėl pono Karbauskio, ir ar jo dauguma iš esmės turi pasitikėjimą, ar yra stipri ar jie viduje yra pabirę ir nesugeba priimti sprendimų. Aš manau, kad šiandien tai jau nebėra Pranckiečio klausimas, tai – Karbauskio klausimas“, – sakė A.Mazuronis. „Aš tikiuosi, kad ponas Pranckietis negilins tos jau dabar dugne esančios politinės krizės ir pasielgs taip, kaip jis deklaruoja – kad pozicija jam nėra svarbiausia. Tikiuosi, kad jis nesislėps už procedūrinių triukų.“

M.Puidoko teigimu, pastarųjų savaičių įvykiai, taip pat ir Prackiečio situacija atskleidžia galimus nesutarimus ir pačių valstiečių viduje.

„Aš manau, kad tas balsavimas gali daug ką nulemti valstiečių ir žaliųjų stovykloje, nes mes matome, kad konfliktai gilėja. Jau praėjusią savaitę buvo išsakytos rimtos abejonės premjerui Sauliui Skverneliui frakcijos viduje. Tokie įtakingi pareigūnai kaip Dainius Gaižauskas, Eugenijus Jovaiša, Valius Ąžuolas jau išsakė, kad yra rimtų problemų su biudžetu. Jeigu biudžetas tokiame kontekste ateina į Seimą, jeigu jam pritariama, valstiečiai nelabai turi galimybių kituose Seimo rinkimuose. Matome, kad atsiranda vis gilesnė takoskyra tarp pačios frakcijos ir jos lyderių. Jeigu ponas Pranckietis būtų nuimtas rytoj iš Seimo pirmininko pareigų, vis tik jo didelis tikslas būtų mėginti suburti naują daugumą, apie ką Seimo užkulisiuose jau dabar yra kalbama“, – tikino jis.