Laidoje DELFI 11 dalyvavęs gydytojas-urologas tvirtino, kad ši procedūra įgudusiose rankose nėra sudėtinga ir ją renkasi vis daugiau lietuvių vyrų. Vis dėlto, jis įspėjo, kad jei svarstote apie vazektomiją, nebeturėkite abejonių dėl to, ar ateityje dar norėsite atžalų. Jo teigimu, net ir atstačius vazektomiją natūraliai apvaisinti moterį yra kone nebeįmanoma.

Jam antrino ir kitas laidos svečias gydytojas-ginekologas Vytautas Klimas. Tiesa, jo teigimu, sterilizacija pasaulio mastu yra populiaresnė tarp moterų. Tiesa, ši procedūra Lietuvoje yra nelegali.

Laidoje taip pat dalyvavęs Tomas Sinickis, kuriam prieš penkerius metus buvo atlikta vazektomija, įvardijo savo pasirinkimo priežastis.

Urologas: dauguma neskiria vazektomijos nuo kastracijos

Gydytojas-urologas T. Simaška įvardijo, kas yra vazektomija ir kaip ji atliekama: „Vazektomija – operacija, kurios metu sėkliniai latakai, tai tokie vamzdeliai, kuriais spermatozoidai patenka į spermą, jie yra perkerpami, perrišami, uždeginami. Įvairios atlikimo technikos. Ir tada vyras, ejakuliuodamas, spermoje neturi spermatozoidų“.

Titas Simaška

Panaršius internete ir paskaičius apie vazektomiją, gali susidaryti nuomonė, kad tai nesudėtinga procedūra, gydytojas-urologas tai paantrina. „Pati procedūra įgudusiose rankose nėra sudėtinga, – teigė T. Simaška. – Pasaulyje dažniausiai atliekama vietinėje nejautroje, dabar vietinėje nejautroje atliekama ir Lietuvoje, tai poliklinikinis reikalas, grubiai trunka apie 15 minučių.“

Titas Simaška
Vazektomija – operacija, kurios metu sėkliniai latakai, tai tokie vamzdeliai, kuriais spermatozoidai patenka į spermą, jie yra perkerpami, perrišami, uždeginami. Įvairios atlikimo technikos. Ir tada vyras, ejakuliuodamas, spermoje neturi spermatozoidų.

Į klausimą, ar dažniai lietuviai vyrai renkasi vazektomiją, urologas atsakė pridurdamas, kad dar mažai žino, kas tai yra. „Dauguma neskiria vazektomijos nuo kastracijos. Jiems atrodo, kad sėklidės yra pašalinamos. Bet tendencija yra tokia, kad vazektomija vis dažnėja ir dažnėja Lietuvoje.“

T. Simaškos teigimu, vazektomijos populiarumą galima sieti su valstybės išsivystymu. „Kuo labiau išsivysčiusi valstybė, tuo labiau vazektomijos yra dažnesnės. Pavyzdžiui, Kanadoje ar Naujojoje Zelandijoje iki ketvirtadalio vyrų per gyvenimą pasidaro vazektomiją. Tai dažna procedūra, bet ir Lietuvoje ji sparčiai populiarėja“, – kalbėjo urologas.

O ar moteris, turėdama lytinių santykių su vyru, kuriam atlikta vazektomija, gali tai suprasti? „Tikrai ne, nes šiuo metu, kai atliekama pati vazektomija, visų pirma jaudinamasi dėl pjūvio rando kapšelyje. Dabar dažnai atliekama vadinama vazektomija be skalpelio. Nėra aiškaus pjūvio, tik šiek tiek praskečiama oda ir išryškinamas sėklinis latakas, todėl operacinio rando tikrai nesimato praėjus bent mėnesiui po operacijos. Kitas dalykas – spermoje spermatozoidai sudaro tik vieną dešimtąją procento, visą kitą sudaro prostatos arba sėklinių pūslelių turinys, tai sperma plika akimi visiškai nepakinta, todėl moteris niekaip vizualiai negali pastebėti, kad vyras yra po vazektomijos.“

Tomas Sinickis, Vytautas Klimas

Ginekologas: sterilizacija yra populiariausia kontracepcija ir tarp vyrų, ir tarp moterų

Gydytojas-ginekologas Vytautas Klimas laidoje DELFI 11 teigė, kad sterilizacija, tiek vyrų, tiek moterų, yra populiariausia kontreaceptinė priemonė. „Prieš kelerius metus Pasaulinės sveikatos organizacijos statistika rodė, kad yra apie 160 mln. moterų, kurios padaryta sterilizacija, perrišti kiaušintakiai, ir apie 40 mln. vyrų, – įvardijo ginekologas. – Visi kiti būdai yra žymiai mažiau populiarūs. Pavyzdžiui, spirales naudoja apie 120 mln., hormoninę kontracepciją – apie 80 mln.“

Titas Simaška
Dauguma neskiria vazektomijos nuo kastracijos. Jiems atrodo, kad sėklidės yra pašalinamos.

Vyro organizmui vazektomija šalutinio poveikio neturi, tačiau kaip moters organizmą paveiktų, tarkime, penkiolika metų nuolatinio kontraceptinių priemonių vartojimo? „Šiuolaikinė efektyvi kontracepcija, išskyrus tuos retus atvejus, kai yra kontraindikacijos, nesukelia kažkokių blogų poveikių sveikatai. Priešingai – kontracepcija dažniausiai turi teigiamų poveikių: hormoninės spiralės maždaug du kartus sumažina gimdos vėžio riziką, mėnesinės pasidaro mažiau gausios, mažėja mėnesinių skausmingumas, sumažėja mažakraujystės rizika“, – vardijo ginekologas V. Klimas.

Jo teigimu, problema yra ta, kad Lietuvoje apie kontracepciją per mažai kalbama.

Sinickis: gimus trečiam supratau, kad daugiau nebenoriu

„Aš turiu daug vaikų, gimus trečiam nusprendžiau, kad daugiau nebenoriu, – pagrindinę priežastį, kodėl pasirinko vazektomiją, įvardijo T. Sinickis. – Dar buvo tokia panika, kad trečias buvo neišnešiotukas. Visi kiti, jei jų bus, taip pat bus rizika, kad buati pos neišnešioti, gims prieš laiką. Todėl tiesiog nusprendžiau, kad užtenka.“

Vytautas Klimas

Nors T. Sinickis vazektomijai ryžosi prieš kelerius metus, prisipažįsta, kad nedaugeliui buvo apie tai sakęs. Viešai apie tai prabilo tik dabar.

Vytautas Klimas
Kontracepcija dažniausiai turi teigiamų poveikių: hormoninės spiralės maždaug du kartus sumažina gimdos vėžio riziką, mėnesinės pasidaro mažiau gausios, mažėja mėnesinių skausmingumas, sumažėja mažakraujystės rizika.

„Dažniausiai tai atsitinka linksmas pokalbis prie alaus, nes niekas netiki, – apie dažniausią aplinkinių reakciją kalbėjo laidos svečias. – Bet mano draugų ratas – gan liberalūs, atviri žmonės, tai jiems gal keista, bet nusistebi ir tiek.“

T. Sinickis įvardijo, kad dažniau keista būna jam pačiam, kad kai kurie jo pažįstami asmenys turi po tris vaikus, daugiau jų neplanuoja, bet vazektomijai taip pat nesiryžta.

Jei jau pasirinko vazektomiją, geriau nepersigalvoti

Jei vyrai po vazektomijos nusprendžia, kad vis dėlto nori susilaukti daugiau vaikų, teoriškai tokia galimybė egzistuoja, tačiau urologas T. Simaška teigia, kad tai jau sudėtinga procedūra.

„Svarbu, kad kai daraisi vazektomiją, net negalvotum, kad ateityje tau gali būti reikalinga tikimybė, kad reikės tai atstatyti. Jei jau yra tokių minčių, tai jau yra pirma realiatyvi kontraindikacija pačiai procedūrai, – teigė T. Simaška ir įvardijo, kad atstatymo procedūros techniškai yra sudėtingos, o ir operacijų rezultatai labai skiriasi. – Dažniausiai šitas operacijas atlieka privačios įstaigos. Privačios įstaigos, kaip visada, rodo geresnius skaičius, geresnę statistiką, nes nori, kad pas juos eitų pacientai. Bet yra įrodyta, kad tiems vyrams, kuriems atliktas vazektomijos atstatymas, spermos kokybė išlieka prastesnė, todėl dažnai tenka griebtis papildomų apvaisinimo priemonių.“

Tomas Sinickis

Tokiu atveju, urologo teigimu, atliekama spermatoziodų aspiracija iš sėklidės. „Pati procedūra yra nesmagi pačiam vyrui, nes jei norimas geresnis rezultatas, atliekamas didelis pjūvis sėklidėje ir aspiruojami geri spermatozoidai“, – kalbėjo urologas, pridurdamas, kad vėliau moteris apvaisinama pagalbinio apvaisinimo būdu.

Titas Simaška
Svarbu, kad kai daraisi vazektomiją, net negalvotum, kad ateityje tau gali būti reikalinga tikimybė, kad reikės tai atstatyti.

O kokia tikimybė po vazektomijos atstatymo susilaukti atžalų natūraliu būdu? „Jei vazektomija buvo atlikta per pastarusius dešimt metų, reiškia, dešimt metų dar nepraėję, tai, kaip teigia įvairūs šaltiniai, operacijos sėkmingumas gali būti nuo 50 iki 80 procentų, – kalbėjo urologas ir pridūrė, kad sėkminga operacija yra tuomet, kai spermoje aptinkama judrių spermatozoidų, tačiau, jo teigimu, tokiu atveju tik padidėja tikimybė lengviau pastoti pagalbinio apvaisinimo būdu. – Natūraliai susilaukti vaikų tokioms poroms tikrai bus sudėtinga.“

Įtakos, specialisto teigimu, proceso sėkmei turi ir vyro bei moters amžius. Daugiau įtakos, kaip jis pabrėžė, turi moters amžius.

Kas pigiau: vazektomija vyrui ar kontracepcija moteriai?

Prieš penkerius metus vazektomiją pasidaręs T. Sinickis sumokėjo tūkstantį litų. Dabar privačiose klinikose šią paslaugą galima atlikti už 400-600 eurų. Ar kaina ne per didelė?

„Ši kaina yra operacijos su bendrine nejautra. Reiškia, skaičiuojama stacionarinė paslauga, kurios metu yra ir palata, ir operacinė, ir anesteziologas, ir anestezistė, ir instrumentatoriai, ir chirurgas, ir sanitarė. Užkuriamas didelis „fabrikas“, kad būtų galima atlikti šią operaciją, – teigė urologas. – Lietuvoje vietinėje nejautroje ši operacija atliekama labai retai, nes dar nėra įgūdžio.“

Tomas Sinickis, Vytautas Klimas

O kam kontracepcinės priemonės kainuoja pigiau: moteriai ar vyrui vazektomija? Ginekologas V. Klimas tvirtino, kad be jokios abejonės moteriai kainuoja daugiau. „Hormoninė kontraceptinė spiralė kainuoja apie 150-200 eurų. Po penkerių metų reikia keisti. Susidaro pinigų, – skaičiavo ginekologas. – O jei kasdieniai trumpalaikiai metodai, kontraceptinės tabletės, kainuoja apie 15 eurų mėnesiui.“

Ką rekomenduotų: vazektomiją vyrui ar kontraceptinės priemonės moteriai?

Į klausimą, ką rekomenduotų porai, vyrui rinktis vazektomiją ar moteriai vartoti kontraceptines priemones, nė vienas neatsakė tiesiogiai.

Vytautas Klimas
Hormoninė kontraceptinė spiralė kainuoja apie 150-200 eurų. Po penkerių metų reikia keisti. Susidaro pinigų. O jei kasdieniai trumpalaikiai metodai, kontraceptinės tabletės, kainuoja apie 15 eurų mėnesiui.

Ginekologas V. Klimas teigė, kad gydytojai ne rekomenduoja, o suteikia kvalifikuotą informaciją. „Pora turi pati nuspręsti, kuris metodas jiems tinkamas, – teigė ginekologas. – Užsienyje, tose porose, kur vyras pasidaro (vazektomiją – DELFI), labai dažnai ir moterys pasidaro (sterilizaciją – DELFI). Jie kartu. Vienas pasidaro vieną procedūrą, kitas – kitą.“

Tai, kad šios procedūros yra poros apsisprendimas, įvardijo ir urologas T. Simaška. „Mes negalime rekomenduoti būtent to ar to metodo. Renkasi pacientas, kokia kontracepcijos priemonė jam priimtinesnė“, – kalbėjo T. Simaška ir pridūrė, kad nėra tyrimų, ar poros seksualinis gyvenimas yra geresnis ar blogesnis po tokių procedūrų.

T. Sinickis taip pat tvirtino, kad neketina patarinėti: rinktis vazektomiją, ar ne. „Darykite, kaip norite“, – tvirtino T. Sinickis.