Be to, kietosios dalelės, kurios gali patekti ir į kvėpavimo takus, ir į kraujotaką, anot visuomenės sveikatos specialistų, tėra maža dalis sveikatai kenksmingų medžiagų. Kur kas daugiau žalos žmonių sveikatai esą gali padaryti degant padangoms išsiskiriančios cheminės medžiagos.

Gaisro padarinius savo kailiu teigia jaučiantys ir Alytaus bei aplinkinių teritorijų gyventojai. Jų teigimu, kai kuriuose aplink Dzūkijos sostinę esančiuose kaimuose ryte nebuvo įmanoma būti lauke, atrodė, kad dūmų debesis nusileido tiesiai ant gyvenviečių.

Poveikis pasijunta ne tą pačią akimirką

Kaip pasakoja Alytuje dirbanti ir gaisravietėje buvusi DELFI žurnalistė Vilma Danauskienė, net ir būdama šalia degančios gamyklos ne iš karto pajuto teršalų poveikį. Tačiau vėliau, sako ji, pradeda perštėti gerklę, akis.

„Pačioje gaisravietėje kvapas aitrokas. Kol ten būni, lyg ir nieko, bet aš dabar iš ten išvažiavau ir atrodo, kad burna pilna kažkokių dalelių, peršti. Kol ten būni, iš karto negali įvertinti, bet paskui pajauti tuos bjaurius simptomus“, – apie situaciją Alytuje pasakoja ji.

Žurnalistę stebina ir tai, kad alytiškiai nereaguoja į rekomendacijas kuo daugiau laiko būti namuose: „Buvau nustebusi. Įvažiuoju į miestą, galvoju, bus tuščios gatvės. Kur tau, pilnos gatvės, visi vaikšto, absoliučiai nė vieno nepastebėjau su kauke. Vietiniai portalai ir savivaldybė skelbia rekomendacijas būti namie, bet arba žmonės savižudžiai, arba nežino, arba jie nesuvokia.“

Pasak V. Danauskienės, vakar iš gaisravietės atsklidusį dūmų kvapą buvo galima jausti net Naujuosiuose Valkininkuose, jie nuo Alytaus į Vilniaus pusę nutolę beveik 50 kilometrų. O šiandien, pasak vietoje dirbančios žurnalistės, blogesnė padėtis gyvenvietėse, esančiose link Prienų.

„Link Miklusėnų, Birštono, Prienų, tame Alytaus rajono kampe, baisi smarvė, neįmanoma būti. Kiemuose kraupu.

Vakar dar buvo jaučiama net Valkininkuose, o šiandien vėjas neša daugiau nuo miesto, link Prienų. Kai važiuoji pačiame mieste ir atsidarai automobilio langą, tai lyg truputį jaučiasi kvapas, bet gal psichologiškai, nes atrodo, kad turi smirdėti. Bet, išvažiavus už miesto, pirmoje gyvenvietėje – Miklusėnuose, tai baisu. Ten laksto seniūnaičiai ir liepia, kad visi lįstų į trobas ir niekas neitų laukan. Tikrai peršti akis, gerklę“, – teigė V. Danauskienė.

Taršos mieste nemato, o gyventojai negali kvėpuoti

Šiandien Aplinkos apsaugos agentūra (ji Alytuje įrengusi mobilią stotelę taršai matuoti) paskelbė, kad gyventojų sveikatai pavojaus nėra, esą išsiskyrusios kietosios dalelės ir cheminės medžiagos atitinka normą.

„Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį Alytaus mieste matavimus atlikusi laboratorija didelių pokyčių neužfiksavo. Kietųjų dalelių ir kitų oro teršalų koncentracijos buvo nedidelės ir nepavojingos žmonių sveikatai. Kietųjų dalelių KD10 valandinės koncentracijos svyravo nuo 10 iki 120 µg/m³, kietųjų dalelių KD2,5 – nuo 8 iki 54 µg/m³. Azoto dioksido koncentracijos svyravo nuo 7 iki 68 µg/m³ (1 val. maksimali koncentracijos ribinė vertė 200 µg/m³), sieros dioksido – nuo 5,1 iki 9,3 µg/m³ (1 val. maksimali koncentracijos ribinė vertė 350 µg/m³). Anglies monoksido koncentracija siekė 0,32–0,78 mg/m³, benzeno – 0,24–1,70 µg/m³“, – buvo skelbiama agentūros puslapyje.

Kaip skelbia agentūra, nuo ketvirtadienio 16 val. mobili stotelė buvo įrengta Kauno gatvėje, o penktadienį po pietų ją planuota perkelti į Miklusėnų kaimą. Tiesa, pasak Miklusėnų kaimo seniūno Kęstučio Tumyno, blogiausia padėtis čia buvo penktadienio rytą, o popiet kiek pagerėjo.

„Šią minutę situacija jau, galima sakyti, gera. Ryte buvo labai bloga, o dabar nesijaučia kvapo, nematyti ir dūmų. Ryte oras buvo labai slogus, viskas buvo prie žemės. Mūsų darbuotojai jautė gerklės perštėjimą, bet tokių nusiskundimų, kad kreiptųsi į daktarus, nežinome“, – DELFI komentavo K. Tumynas.

Anot seniūno, gyventojams Miklusėnuose buvo dalijami respiratoriai, išdalyta 90 vienetų. „Alytuje išpirkti visi tinkamesni respiratoriai“, – teigė pašnekovas. Jo teigimu, ryte oras kaime tvyrojo toks slogus, kad jausmas buvo lyg „būtum uždarytas maiše“.

Įspėja: situacija buvo pagražinta, viskas daug rimčiau

Visuomenės sveikatos centro Alytaus departamento direktorė Dalytė Nakraševičienė teigia, kad Aplinkos apsaugos agentūros paskleista informacija, esą žmonių sveikatai pavojaus nėra, per daug apibendrinta ir pagražinta.

„Aplinkos apsaugos agentūros duomenys yra tikslūs tiek, kiek yra toje vietoje ir tuo laiku. Ta prasme, kad jie tą stotelę pastatė parai ir tuo laiku, kai ten ėjo dūmų šleifo pakraštys. Per tą laiką, per parą, dūmų šleifas ėmė ir nusisuko, ir tie dūmai visą parą ėjo į kitą pusę. Jie gavo tokius duomenis. Teisingus duomenis, kokie buvo toje vietoje, bet toje vietoje nebuvo dūmų ir kvapo.

Tai kažkodėl buvo paskelbta apibendrintai, bet ši informacija klaidinga. Kitoje vietoje, ten, kur buvo dūmų šleifas, tikrai buvo tarša. Paskleistas per daug apibendrintas teiginys, tuo labiau apie tai, kad nėra pavojaus žmonių sveikatai. Tai buvo pagražintas ir suabsoliutintas teiginys“, – įsitikinusi Alytaus sveikatos centro direktorė.

Jos teigimu, akių ir gerklės perštėjimas yra tiesioginis šio gaisro poveikis žmonių sveikatai.
„Sakyčiau, kad, jeigu žmonės skundžiasi akių, gleivinių perštėjimu, tai – tiesioginio poveikio pasekmė. Šis poveikis yra greitas būnant, tik ką perėjus arba išėjus iš tos užterštos teritorijos. Greičiausiai tie žmonės atsirado dūmų užterštoje teritorijoje“, – įspėjo specialistė.

Gaisras Alytuje. Fotografuota 2019.10.17 16.30 val.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad, degant padangoms, pavojingiausios žmonių sveikatai toli gražu ne kietosios dalelės, kitaip – suodžiai.

„Šiuo atveju degant padangoms suodžiai (arba kietosios dalelės) tikrai nėra pirmoje vietoje kenksmingumo požiūriu. Yra daug kenksmingesnių cheminių medžiagų, kurios išsiskiria degant padangoms“, – pabrėžė ji.

D. Nakraševičienė primygtinai rekomendavo Alytuje ir aplink esančiose teritorijose gyvenantiems žmonėms stengtis kuo mažiau laiko leisti lauke, o kilus abejonėms dėl užterštumo sveikatai kreiptis į medikus. Alytaus sveikatos centro direktorė įspėjo, kad vaistinėse parduodami respiratoriai yra ne tie, kurie galėtų sulaikyti chemines medžiagas.

„Respiratoriais jų nelabai pavadinsi. Greičiau – tokios kaukės. Mes juos rekomenduojame, jeigu žmogui būtinai reikia ne toje teritorijoje būti, bet ją pereiti, pervažiuoti. Tada viskas gerai. Svarbu, kad nesusidarytų klaidingas saugumo jausmas būnant su respiratoriumi, kad dabar žmogus neva saugus ir niekas negresia. Cheminės medžiagos pro tą buitinį respiratorių pereina, reikalingi specialūs, chemines medžiagas sulaikantys respiratoriai, kurių šiaip prekyboje nelabai yra“, – svarbia informacija dalijosi pašnekovė.

DELFI primena, kad gaisras Alytaus padangų perdirbimo įmonėje „Ekologistika“ kilo trečiadienį. Penktadienį Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas pranešė, kad gaisras lokalizuotas, jis nebeplinta. Nors ugnis ir suvaldyta, gaisras dar neužgesintas, o iš gamyklos toliau rūksta nuodingi dūmai.