R. Karbauskis parlamente skaičiuoja jau 3 kadenciją. DELFI nusprendė priminti šio politiko karjeros vingius.

Į Seimą pateko 27 metų

Į Seimą pirmą kartą R. Karbauskis buvo išrinktas 1996 metais, kai savo kandidatūrą į Seimą iškėlė Šiaulių kaimiškoje apygardoje, jam tada buvo 27 metai. Jis buvo išrinktas į Seimą, pasiūlęs Lietuvos valstiečių partijai dirbti kartu. Jau tada R. Karbauskis buvo įvardijamas kaip vienas iš turtingiausių parlamentarų Seime. Prieš 2000 metų rinkimus jis buvo deklaravęs per 4 milijonų litų vertės turtą.

Pirmąją savo Seimo kadenciją R. Karbauskis dirbo jungtinėje Valstiečių partijos, Krikščionių demokratų sąjungos ir Nacionalinės partijos „Jaunoji Lietuva“ frakcijoje. Kartu su Rimantu Smetona, Albinu Vaižmužiu, Kaziu Bobeliu ir Stanislovu Buškevičiumi.

Kaip rašoma Seimo internetiniame puslapyje, 1998 metais R. Karbauskis tapo Lietuvos valstiečių partijos nariu. Tais pačiais metais ėmėsi šiai partijai ir vadovauti.

Tačiau šiai partijai ir kiti, 2000 metų rinkimai į Seimą nebuvo sėkmingi. Į parlamentą buvo išrinkti 4 šios partijos atstovai: R. Karbauskis, Edvardas Karečka ir du dabartiniai Seimo nariai: Viktoras Rinkevičius ir Antanas Baura.

Ramūnas Karbauskis

Tad 2001 m. „valstiečiai“ susivienijo su pirmosios atkurtos Lietuvos premjerės Kazimiros Danutos Prunskienės Naujosios demokratijos partija, o R. Karbauskiui teko šiai tuo metu kur kas ryškesnei asmenybei užleisti partijos lyderio vairą. Taip gimė ir nauja politinė jėga – Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjunga (VNDS).

Jos pagrindu Seime dar kiek anksčiau, 2000 metais, susivienijo ir šių politinių partijų atstovai. Į Seimą išrinkti Lietuvos valstiečių partijos keturis atstovai, kurie kartu su Naujosios demokratijos partijos trimis atstovais (K. Prunskienė, Janė Narvilienė ir Gintaras Didžiokas) sudarė bendrą frakciją.

Seimo vicepirmininko Karbauskio istorija

2000 metų spalį parlamentinę daugumą suformavusi Naujosios politikos koalicija pasiūlė Seimo pirmininko pavaduotojo postą R. Karbauskiui mainais į valstiečių paramą koalicijai, bet oficialios sutarties nepasirašė.

Tačiau per pirmuosius šio Seimo kadencijos metus šios partijos atstovai kelissyk svarbiais klausimais balsavo priešingai negu valdančioji koalicija. Vienas iš esminių balsavimų – 2001 metų biudžeto priėmimas, kurio balsavime R. Karbauskis ir kiti trys valstiečių partijos nariai nepalaikė valdančiosios daugumos nuomonės. R. Karbauskis tada sakė, kad negali palaikyti biudžeto, kuris „bus dar vienas skaudus smūgis Lietuvos žemdirbiams“.

Prasidėjus valdančiosios daugumos kritikai, R. Karbauskis turėjo, ką pasakyti Seimo pirmininkui Artūrui Paulauskui. Bene paskutinėmis 2000 metų dienomis, dabartinis valstiečių partijos lyderis sakė, kad Seimo pirmininkas A. Paulauskas klysta.

Tuometiniam Seimo pirmininkui A. Paulauskui spaudos konferencijoje pareiškus, kad kartais pasigendąs Seimo pirmininko pavaduotojo R. Karbauskio elgesio konstruktyvumo, omenyje turėdamas būtent balsavimą dėl biudžeto priėmimo.

R. Karbauskis savo ruožtu surengtoje spaudos konferencijoje atmetė šiuos priekaištus, teigdamas, kad Seimo pirmininkas turėtų skirti jo, kaip Seimo nario ir kaip Seimo pirmininko pavaduotojo, elgesį. „Jeigu jis (A. Paulauskas – BNS) įsivaizduoja, kad Seimo pirmininko pavaduotojas nėra Seimo narys, tai klysta jis, o ne aš“, sakė R. Karbauskis. Pridurdamas, kad pats iš posto jis tikrai nesitrauks.

2001 metų pavasarį R. Karbauskis daugumai jau visiškai neįtiko. 42 parlamentarai pasirašė pasiūlymą atleisti jį iš Seimo vicepirmininko pareigų. Argumentas – Seimo narys R. Karbauskis „be pateisinamų priežasčių visiškai neatlieka jam priskirtų funkcijų kuruoti Seimo komitetų ir komisijų“.

Tą kartą, R. Karbauskis viešai paprašė dėl jo balsuoti kuo greičiau. 2001 metų gegužės 10 dieną, R. Karbauskis pats pasiūlė dieną, kada būtų galima svarstyti klausimą dėl jo atstatydinimo.

„Man jau atsibodo klausytis melo, todėl labai laukiu, kada Seimo daugumos atstovai iš tribūnos visai Lietuvai pasakys, kuo jiems nusikaltau“, – savo poelgį tą kartą „Lietuvos žinioms“ aiškino R. Karbauskis.

Balsavimo dieną BNS savo nuomonę išsakė socialliberalas, valdančiosios koalicijos narys Egidijus Klumbys. Jo nuomone, „šį klausimą svarstyti nepadoru“, nes R. Karbauskiui nebuvo sudarytos sąlygos dirbti, be to, dėl LVP lyderio paskyrimo Seimo pirmininko pavaduotoju buvo įvykęs sandoris, mainais į „valstiečių“ paramą valdančiajai koalicijai.

Už R. Karbauskio atleidimą iš vicepirmininko pareigų balsavo 72 parlamentarai, 2 buvo prieš, rastas vienas sugadintas balsavimo biuletenis.

Seimo pirmininko pavaduotojas iš savo pareigų buvo nušalintas pirmą kartą nuo Nepriklausomybės atkūrimo.

Seimo vicepirmininku R. Karbauskis dirbo nuo 2000 metų spalio 24 dienos iki 2001 metų gegužės 15 dienos. Po to jis dirbo eiliniu Seimo nariu.

Prieš 2004 metų Seimo rinkimus, politikas pareiškė, kad 8 metų, praleistų Seime, užtenka. Tada jis „Lietuvos rytui“ sakė, kad „Savo Šiaulių kaimiškosios apygardos rinkėjams padariau pakankamai daug, ypač per šią ketverių metų kadenciją“.

Tačiau partija turėjo minčių, kad laimėjus rinkimus, R. Karbauskis galėtų tapti žemės ūkio ministru, jis buvo įtrauktas į K. Prunskienės vadovaujamos partijos šešėlinės Vyriausybės sąrašą.