Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnė Viktorija Čmilytė-Nielsen atkreipia dėmesį, kad nepaisant prastėjančių pasaulinių ir šalies ekonomikos prognozių, į Seimą atkeliavusio kitų metų valstybės biudžeto ir kitų mokestinių įstatymų projektų, valdantieji parlamente, kaip užsikirtusi patefono plokštelė, kalba tik apie Seimo pirmininko atstatydinimą.

„Kaip blogame košmare vėl ir vėl kartojasi ta pati situacija – bet kokia kaina pašalinti dabartinį Seimo pirmininką. Jo gelbėjimas niekada nebuvo ir nebus mūsų, opozicijos misija. Mūsų, parlamentarų, uždavinys yra kurti teisinius pagrindus geresniam šalies gyventojų gyvenimui. Tačiau, deja, bet vieno žmogaus ambicijomis valdomas valstiečių buldozeris jau gerą pusmetį sugeba įžiūrėti vienintelį prioritetą – dabartinio Seimo vadovo atstatydinimą. Visi kiti darbai nueina į antrą, trečią planą. Su tokiu nepalenkiamu atkaklumu galima įrodyti, kad Marse yra gyvybė“, – pranešime spaudai cituojama Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnė V. Čmilytė-Nielsen.

Atsižvelgdami į situacijos rimtumą, Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija primygtinai ragina Seimo valdančiuosius susitelkti į svarbiausio metų įstatymo – biudžeto- svarstymą ir nebeversti viso Parlamento partinių ginčų ar asmeninių nesutarimų sprendimo lauku.

Etikos ir procedūrų komisija užversta darbu

Apie tai, kad jau reikėtų pradėti rinkti parašus, ir svarstyti galimybę paleisti Parlamentą, ketvirtadienį prabilo Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas iš opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijos Antanas Matulas.

„Šiandien yra neaišku, kas valdo Parlamentą, dauguma visiškai nesiskaito, balsuoja, kaip nori. Yra kažkoks jovalas, turbūt reikia pradėti galvoti apie tai, kad reikėtų rinkti parašus ir bandyti paleisti parlamentą. Šitas parlamentas mano manymu yra nedarbingas. (…)

Arba yra kitas kitas garbingas kelias – ir Pranckiečiui, ir galbūt Karbauskiui, imti ir atsistatydinti ar iš posto, ar iš Parlamento. Negali dviejų žmonių konfliktas peraugti į valstybės problemą, ir trukdyti valstybei toliau vystytis, spręsti įvairias problemas“, – žurnalistams sakė A. Matulas.

Jo vadovaujama Etikos ir procedūrų komisija yra užversta skundais, susijusiais su procesu, kurio metu sprendžiamas Viktoro Pranckiečio likimo Seimo pirmininko pareigose klausimas.

Ketvirtadienį valdančiųjų iniciatyva Seimas balsavo už tai, kad antradienį būtų iš naujo balsuojama dėl nepasitikėjimo Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu. Tačiau jis pats po Seimo Valdybos posėdžio sakė to klausimo neįtrauksiąs į darbotvarkę, nes tuo klausimu per sesiją galima balsuoti tik vieną kartą.

„Valstiečių“ frakcijai priklausanti Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė sakė, kad dėl šios situacijos bus kreipiamasi į Seimo Teisės departamentą išaiškinimo.

Iš esmės tai reiškia, kad Seimas yra įstrigęs teisinių procedūrų aiškinimo krizėje, ir dar nėra aišku, ar bus balsuojama antradienį.