Seime – tikra sumaištis

Valdantieji „valstiečiai“ pasiekė, kad kitą antradienį Seime būtų pakartota procedūra dėl parlamento pirmininko Viktoro Pranckiečio atstatydinimo.

Už tai, kad balsavimas būtų kartojamas, balsavo 60 Seimo narių, prieš buvo 45 ir keturi Seimo nariai susilaikė.

Šį Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovės „valstietės“ Agnės Širinskienės siūlymą balsavimui teikė posėdžiui pirmininkavęs „valstietis“ Arvydas Nekrošius. Seimo valdyba tuo tarpu susirinkusi svarstė, ar toks perbalsavimas iš viso galimas.

Viktoras Pranckietis

A. Širinskienė siūlymą perbalsuoti teigė argumentuodama, kad parlamentas pareiškė nepasitikėjimą antradienį balsus skaičiavusia Seimo narių grupe. Ši grupė vykdė slaptą balsavimą, per kurį V. Pranckietis išsaugojo postą.

Tuo tarpu ketvirtadienį susirinkusi Seimo valdyba nutarė, kad reikalavimas balsuoti iš naujo dėl nepasitikėjimo Viktoru Pranckiečiu yra neteisėtas.

Karbauskis Seimą laiko įkaitu

Laidoje „DELFI diena“ apžvalgininkas K.Girnius tikino, jog dabar Seimas yra tapęs Ramūno Karbauskio įkaitu.

„Dabar akivaizdu, kad Seimas ir netiesiogiai visa Lietuva tapo Karbauskio asmeninių ambicijų įkaitu. (...) Žinoma, „meilė“ tarp Pranckiečio ir Karbauskio yra abipusė. Nereikia manyti, kad tik Karbauskis turi stiprius jausmus, nes Pranckietis taip pat jau yra „užsiciklinęs“, bet, manau, kad kai pažiūri į viską, tai pagrindinis įvykių išjudintojas yra Karbauskis. Jam taip svarbu nuimti Pranckietį nuo posto, kad jis prieš 2 mėnesius buvo pasiūlęs, kad liberalai perimtų Seimo vadovavimą. Kitaip sakant, jis buvo pasiryžęs atiduoti postą opozicijai vien todėl, kad labai norėjo atsikratyti Pranckiečiu. Tai yra neregėtas politinis žingsnis“, – sakė K.Girnius.

Anot „Baltijos tyrimų“ vadovės Rasos Ališauskienės, reikia pripažinti, kad tokia suirutė Seime pastebima ne pirmą kartą.

Rasa Ališauskienė, Kęstutis Girnius

„Tai ne pirmas kartas, kai biudžetas pradedamas svarstyti, o aplink vyksta tokie dėmesį atitraukiantys emocingi įvykiai. Tai matome ne pirmą kartą, žinoma, kad emociniai dalykai, antraštės, žmonėms įdomu pažiūrėti į tą cirką, tai nereikalauja kažkokių racionalių svarstymų – tai daugiau reginys tautai. Žinoma, tai yra blogai ir ekspertams, ir paprastiems žmonėms, kuriuos tai lies. Sunku suprasti, kas vyks su mūsų biudžetu, politikų dėmesys taip pat atitrauktas į tokias abiejų tautų respublikos Seimelio teises“, – DELFI tikino R.Ališauskienė.

Biudžeto klausimai – antraeiliai

Tuo tarpu K.Girnius pabrėžė, kad turint omenyje dabartinius įvykius, biudžeto klausimai tampa tik antraeiliais.

„Aš manau, kad biudžeto klausimai dabar yra antraeiliai. Jeigu saulė šviestų ir viskas iki antradienio vyktų labai sklandžiai, tai mes kurį laiką turėtume ramybę, bet jeigu valstiečiams pasiseks pašalinti Pranckietį, tai viskas prasidės iš naujo – bet ar Pranckietis pasitrauks ar reikės iškviesti policiją, kad jį ištemptų. Aš nežinau. (…) Aš manau, kad garantuotai tas reikalas taip nesibaigs. Kaip bebūtų, visada buvo ta taisyklė, kad dėl asmeninių reikalų ar nepasitikėjimo galima balsuoti tik vieną kartą per sesiją“, – tikino K.Girnius.
Jeigu valstiečiams pasiseks pašalinti Pranckietį, tai viskas prasidės iš naujo – bet ar Pranckietis pasitrauks ar reikės iškviesti policiją, kad jį ištemptų. Aš nežinau. (…) Aš manau, kad garantuotai tas reikalas taip nesibaigs.

Kaip sakė apžvalgininkas, situacija, kuri buvo sukurta ketvirtadienį, tik dar labiau aštrina padėtį.

„Manau, kad valdyba palaiko tą standartinę, iki šiol galiojusią interpretaciją, kai dėl pirmininko galima tik vieną kartą per sesiją balsuoti. Tai sąmoningai priimta, kad klausimas nesitęstų amžinai. O pagal Seimo nutarimą, kad neva tai buvo neteisėta, tai atveria vartus, kad galima balsuoti tiek kartų, kiek norima“, – sakė apžvalgininkas.

Kęstutis Girnius

„Turbūt yra teisiniai dalykai – negalima sukelti muštynių ar nustumti Seimo pirmininką nuo kėdės. Tai yra svarbiausia Lietuvos Respublikos institucija, leidžianti įstatymus. Asmenybės čia mažiau įdomios, bet procedūriniai dalykai yra svarbūs“, – taip pat komentavo R.Ališauskienė.

„Viską numato statutas. Viskas šiek tiek primena vaikišką smėlio dėžę – darysiu ar nedarysiu. Viskas yra išdėstyta statuse. Yra patyrusių Seimo narių, kurie puikiai žino teisinius aktus“, – taip pat pridūrė ji.

Ališauskienė: visa ši komedija nesibaigs antradienį

Tiesa, ji pabrėžia, kad tokių ir panašių situacijų Seime būta ir anksčiau.

„Tai ne pirmas kartas istorijoje – būkim biedni, bet teisingi. Visų pirma, dabartinė situacija yra bloga ir patiems valdantiesiems, nes iki rinkimų liko metai ir tai tikrai nėra ilgas laikotarpis. Visa ši komedija nesibaigs antradienį, jos vyks ir toliau, nes kartą paragavus sunku sustoti.

Bet žmonių akyse Seimas ir taip neturi didelio autoriteto, o kai vyksta tokie dalykai, yra iš viso ekvilibristika.

Iš šalies žmonėms, manau, kad tai atrodo labai nerimta. Tuo labiau jau turėjo būti prasidėjęs biudžeto svarstymas. Valdantieji patys šauna sau į koją ir tikrai neprideda sau populiarumo“, – DELFI sakė R.Ališauskienė.

Rasa Ališauskienė

Kaip pabrėžia K.Girnius, tokios suirutės jis net nepamena, nors ginčų būna ir dažnai.

„Yra buvę daug ginčų Seime, bet aš neatsimenu tokios situacijos, kur taip kiekvieną dieną viskas keisdavosi – vienas išeina į vieną frakciją, kitas ateina. Aš manau, kad čia yra išskirtinis atvejis“, – tikino apžvalgininkas.
Yra buvę daug ginčų Seime, bet aš neatsimenu tokios situacijos, kur taip kiekvieną dieną viskas keisdavosi – vienas išeina į vieną frakciją, kitas ateina. Aš manau, kad čia yra išskirtinis atvejis.

Prabilo apie Pranckiečio ateitį

Pasiteiravus, kokia galėtų būti V.Pranckiečio ateitis, K.Girnius tikino, kad jis gali siekti laimėti vienmandatėje apygardoje.

„Jeigu jis tikisi sukurti tokio geruolio regimybę, galbūt jis nori laimėti vienmandatėje apygardoje arba gal, jeigu reitingai bus aukšti, jis norėtų prisišlieti prie kurios nors partijos, bet, manau, kad labiausiai jis norėtų laimėti rinkimus vienmandatėje. Jeigu suveiks šviesus protas, jis nuspręs grįžti į akademiją“, – sakė K.Girnius.