Ir panašu, kad valdantiesiems tai pavyko. Seimas tai ir padarė – už nepasitikėjimą balsų skaičiavimo komisija balsavo 60, prieš 8, susilaikė 2.

Kiek vėliau, vakariniame posėdyje Seimas nusprendė kitą antradienį rengti naują balsavimą dėl Seimo vadovo V. Pranckiečio patraukimo: už balsavo 60, prieš 45, susilaikė 2 parlamentarai.

O balsavimo metu dar posėdžiavusi Seimo valdyba svarstė, ar toks balsavimas iš viso gali įvykti.

Priminė savo pageidavimą

Kiek prieš vidurdienį prie mikrofono stojo „valstietė“ Agnė Širinskienė, ji priminė visos frakcijos vardu pateiktą prašymą.

„Dar kartą frakcijos vardu prašome prie to klausimo grįžti. Seimas turėtų balsuoti, ar yra pasitikima balsų skaičiavimo grupe. Pasitikėjimas yra asmeninis santykis, jis nepriklauso nuo Seimo Etikos ir procedūrų komisijos sprendimo. Ir jei Seimas nepasitiki, manyčiau, kad mes pagrįstai kviečiame gerbiamą Seimą balsuoti“, – posėdyje sakė A. Širinskienė.

Konservatorius Jurgis Razma siūlė „nedaryti iš Seimo cirko“.

„Suprantu, kad jums nelengva, linkiu elgtis pagal Statutą, nedaryti cirkų“, – sakė jis.

Tėvynės sąjungos atstovas Kęstutis Masiulis taip pat ironiškai pažiūrėjo į situaciją.

„Širinskienei siūlyčiau skelbti interpeliaciją Baškienei ir visiems tiems, kas dalyvavo tose grupėse, surinkite parašus, sėdite visi“, – sakė jis.

Agnė Širinskienė

Mišrioje Seimo narių grupėje dirbantis P. Urbšys parlamentarams priminė R. Karbauskio žodžius.

„Gerbiami „valstiečiai“, jūsų lyderis paskelbė, kad jie nebus kaip opozicija, nebus einama į tas smulkmenas, Agne Širinskiene, įsiklausykite į R. Karbauskio argumentus“, – teigė politikas.

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis teigė, kad jau yra kreipimasis į Etikos ir procedūrų komisiją, todėl prašyti balsuoti dėl to, kas buvo padaryta posėdyje, nebereikia, nes, jei įvyktų balsavimas, būtų panaikintas pirmasis klausimas.

A. Širinskienė tvirtino, kad matė balsų skaičiavimo komisijos „manipuliavimus“.

„Mes matėme tos grupės manipuliavimą, jos elgesį skaičiuojant, skelbiame nepasitikėjimą ir prašome balsuoti dėl to Seimo posėdyje“, – sakė „valstiečių“ frakcijos atstovė A. Širinskienė.

Opozicijos lyderis J. Sabatauskas teigė, kad visi tokie nesutarimai turi būti sprendžiami Etikos ir procedūrų komisijoje.

„Visi procedūriniai nesutarimai turėtų būti sprendžiami Etikos ir procedūrų komisijoje. Jei kyla abejonių“, – sakė jis.

Lenkų rinkimų akcijos atstovė Vanda Kravčionok paskelbė ir savo prašymą – jų frakcijos atstovai iš viso nebuvo pakviesti į šią grupę.

Posėdžiui pirmininkaujanti R. Baškienė sakė, kad nenumatyto posėdžio stenogramoje yra įrašyta visa situacija – joje nėra žodžio „tvirtiname“, kalbant apie balsų skaičiavimo komisijos naują sudėtį.

Ji leido Seimui balsuoti dėl A. Širinskienės iškelto klausimo. Po balsavimo buvo nuspręsta, kad Seimas nepasitiki balsų skaičiavimo komisija. Už nepasitikėjimą balsavo 60, prieš 8, susilaikė 2.

Pareiškus nepasitikėjimą balsų skaičiavimo grupe, Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė pareiškė, kad statutas numato, jog „posėdžio pirmininko sprendimu arba frakcijos reikalavimu, kurį paremia ne mažiau kaip trečdalis posėdyje dalyvaujančių Seimo narių, gali būti pakartotas balsavimas, po kurio buvo pareikštas nepasitikėjimas“.

O balsų skaičiavimo komisija turės būti sudaryta iš naujo, taip Seimo narius informavo R. Baškienė.

Kadangi iš karto po šio balsavimo prasidėjo Vyriausybės valanda, taip ir liko neaišku, ar balsavimas dėl V. Pranckiečio bus kartojamas.

Antras balsavimas bus

Ketvirtadienio popietę Seimo pirmininkas V. Pranckietis sušaukė valdybos posėdį, prieš pat vakarinį posėdį, opozicijos lyderis Julius Sabatauskas DELFI patvirtino šią informaciją, tačiau ir pats sakė nežinantis, dėl ko posėdis yra šaukiamas.

Pirmosiomis posėdžio minutėmis valstietė A. Širinskienė paprašė parlamento balsuoti dėl pasitikėjimo Seimo pirmininku. Tuo metu už uždarų durų dar posėdžiavo valdyba, posėdžiui pirmininkavo valstietis Arvydas Nekrošius.

„Gerbiami kolegos, norėčiau priminti, kuo baigėme rytinį posėdį. Mūsų frakcija jau paprašiusi anksčiau, prašome dar kartą, paskelbti balsavimą dėl balsavimo pakartojimą kitos savaitės antradienį“, – sakė valstietė.

J. Razma tikino, kad tokių dalykų dar nėra matęs.

„Daug kadencijų esu Seime, neprisimenu, kad balsavimo pakartojimas būtų prašomas ne iš karto, bet po kelių dienų, tokio stebuklo dar nėra buvę“, – tvirtino konservatorius.

„Apie kokius perskaičiavimus mes kalbame? Nejuokinkime žmonių“, – teigė politikas.

„Teisė, bent elementarus žmogiškas mąstymas turi būti, bet jūs pagrįskite kaip komisija nesuskaičiavo 11 balsų, ar padarę klaidą, ar klastojo, jūs turite pagrįsti savo reikalavimus“, – kalbėjo socialdemokratas Algimantas Salamakinas.

„Idiotiškas“, – situacijos vertinimą pateikė konservatorius K. Masiulis.

J. Bernatonis kolegoms aiškino, kad tai nėra naujas balsavimas, tai tas pats, tik taisomas dėl pažeidimų.

„Aš jau sakiau, kad aš nenoriu kalbėti apie statutą, bet jūs priverčiate, kai kalba tie, kurie neskaitė. Čia nėra kalbama apie antrą balsavimą, čia kalbama apie tą patį balsavimą“, – Seimo salėje kalbėjo Seimo narys.

„Frakcijos vardu yra prašymas, kviečiu balsuoti“, – sakė A. Nekrošius. Už balsavo 60, prieš 45, susilaikė 2 parlamentarai.

DELFI primena, kad antradienį, po slapto balsavimo, kuriame dalyvavo tik 11 parlamentarų, V. Pranckietis išsaugojo savo pareigas. Valdantieji šį posėdį laiko neteisėtu. Seimo Etikos ir procedūros komisija dėl „valstiečių“ pateiktų skundų yra pradėjusi tyrimą.