Parašus renkanti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūno pavaduotoja Aušrinė Norkienė BNS sakė, kad nepasitikėjimo iniciatyvą jau parėmė per 40 parlamentarų.

Pagal Seimo statutą, pasiūlymas atleisti Seimo pareigūną turi būti svarstomas, kai tai motyvuotu raštu pateikia Seimo valdyba, komitetas ar ne mažiau kaip penktadalis Seimo narių, tai yra ne mažiau kaip 29 parlamentarai.

Atstatydinti Seimo vicepirmininką reikia ne mažiau kaip 71 balso.

A. Norkienė tvirtino, kad dokumentas Seimo posėdžių sekretoriate greičiausiai bus registruotas ketvirtadienį, tad nepasitikėjimo procedūra galėtų vykti kitą savaitę.

R. Žemaitaitis ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė kol kas neketinąs pats trauktis iš pareigų, nes šį postą jis užima pagal galiojančią koalicijos sutartį.

„Koalicinė sutartis yra. Jos, berods, 14 punktas aiškiai sako, kad jeigu planuojama nutraukti koalicijos sutartį, partneriai pirmiausia geranoriškai bando išspręsti esamus nesutarimus, po to prieš 30 dienų įspėja ir jeigu nepavyksta, mes ją nutraukiame“, – teigė jis.

Valdantieji „valstiečiai“ reikalauja atstatydinti R. Žemaitaitį iš parlamento vicepirmininkų, nes šis, anot „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio, išdavė valdančiąją koaliciją, kai antradienį palaikė iniciatyvą šaukti neeilinį Seimo posėdį dėl parlamento vadovo Viktoro Pranckiečio atleidimo.

Pasak R. Karbauskio, valdančioji dauguma buvo nusiteikusi iki rudens pabaigos laukti R. Žemaitaičio pasitraukimo iš Seimo vicepirmininko pareigų, tačiau po „tvarkiečių“ lyderio poelgio jis raginamas atsistatydinti nedelsiant arba bus atleistas slaptu balsavimu.

„Bet kokiu atveju yra koalicijos sprendimas, kad jis negali būti vicepirmininku“, – žurnalistams Seime trečiadienį sakė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas.

R. Žemaitaitis Seimo vicepirmininku išrinktas praėjusių metų rugsėjį, kai „tvarkiečių“ frakcija pasitraukė iš opozicijos ir pasirašė bendradarbiavimo sutartį su valdančiaisiais. Šių metų liepą partija „Tvarka ir teisingumas“ tapo valdančiosios koalicijos nare.

Tačiau rugsėjo pradžioje nebeliko jos frakcijos Seime, nes didžioji dalis parlamento „tvarkiečių“ sukūrė naują frakciją „Lietuvos gerovei“, vadovaujamą Vytauto Kamblevičiaus. Dabar ši frakcija siekia R. Žemaitaičio pasitraukimo iš vicepirmininkų.