Po Seimo Etikos ir procedūrų komisijos posėdžio buvo paskelbta, kad sprendimą dėl antradienį vykusio neeilinio posėdžio teisėtumo ir kitų dėl jo pateiktų skundų pateiks per artimiausias dvi savaites.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis R. Karbauskis tvirtina, kad yra tikras dėl būsimo sprendimo, kurio teigia nebandysiantis skubinti, dirbs ramiai. Įprastai, anot jo, toliau vyks ir darbas Seime.

Seimo darbo tai nesutrukdys

„Niekas Seimo darbe nepasikeičia. Mes dirbsime. Turime daug darbų. Ateina biudžetas ir taip toliau. Yra tik išsityčiota, nes tiek daug kalbų iš opozicijos buvo apie demokratiją, o vakar buvo padaryta viskas, kad demokratijos nebūtų“, – kalbėjo R. Karbauskis.

LVŽS lyderis dar kartą pabrėžė, kad opozicija puikiai žinojo, kad antradienį dar trūks kelių valdančiosios daugumos narių, dėl to balsavimas turėjo vykti ne neeiliniame posėdyje, o taip, kaip buvo planuota anksčiau – ketvirtadienį.

„Jie žinojo, kad fiziškai neturėjome tiek žmonių“, – kartojo R. Karbauskis.

Nepamirš klausimų dėl Seimo vadovybės

Antradienį neeiliniame posėdyje balsavo vienuolika parlamentarų. Iš jų septyni palaikė Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį, tačiau R. Karbauskis įsitikinęs, kad vienas iš balsų buvo paties Seimo pirmininko.

Ramūnas Karbauskis

„Seimo pirmininkas dabar žino, kad atstovauja šešis žmones. Buvo septyni balsai, bet kaip suprantu, jis pats balsavo“, – kalbėjo LVŽS lyderis.

Jo teigimu, „kas bebūtų Seimo pirmininkas, valdančioji dauguma nepasikeitė“. „Dauguma priiminės sprendimus, biudžetą, o tame tarpe sutvarkysime ir tuos klausimus, kurie susiję su Seimo vadovybe“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Džiaugiasi, kad komisijoje turi daugumą

„Valstiečių“ lyderis tikino, kad neskubins komisijos sprendimo. „Mes ramiai, mes ne Pranckietis ir ne opozicija. Mes tokių dalykų, kokius jie išdarinėja, nedarome. Naktimis posėdžių neorganizuojame, – kalbėjo R. Karbauskis. – Etikos ir procedūrų komisijoje mes turime daugumą ir šiandien galėjome tą sprendimą priimti, jei būtume labai norėję. Bet ne esmė tame, kada jį priimsime.“

R. Karbauskis teigė, kad „valstiečiai“ „laikosi komisijų ir komitetų darbo tvarkos“.

„Jeigu būtume labai skubiai sprendimą priėmę, būtų kažkas skundęs, būtų aiškinęs, kad vyksta ne pagal tvarką ir taip toliau. Mes nenorime tokių dalykų. Mes demokratiškai, tvarkingai viską rodysime, – kalbėjo R. Karbauskis. – Viskas taip, kaip planavome.“

Dar kartą pakartojęs, kad etikos komisijoje „valstiečių“ yra dauguma, R. Karbauskis pridūrė: „Mes žinome, koks bus sprendimas“.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos tarybos posėdis

Seimo Etikos ir procedūrų komisijai pirmininkauja konservatorius Antanas Matulas, dar vienas konservatorius – Kazys Starkevičius – yra komisijos narys.

Pirmininko pavaduotoja – „valstietė“ Aušrinė Norkienė. Komisijoje yra dar trys „valstiečių“ frakcijos nariai: Asta Kubilienė, Aušra Papirtienė, Virgilijus Poderys.

Liberalų sąjūdžio frakcijai komisijoje atstovauja Viktorija Čmilytė-Nielsen, iš Mišrios Seimo narių grupės dirba Andrius Mazuronis, iš Lietuvos socialdemokratų darbo partijos frakcijos – Andrius Palionis, iš Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos – Dovilė Šakalienė, iš frakcijos „Lietuvos gerovei“ – Ona Valiukevičiūtė.

Šeši komisijos nariai iš vienuolikos priklauso valdančiajai daugumai.

Balsavo 11 parlamentarų

DELFI primena, kad antradienį Seimo pirmajai vicepirmininkei Rimai Baškienei buvo įteiktas pareiškimas su 53 parlamentarų parašais. Dokumentu prašoma atšaukti Seimo pirmininką. Antradienio vakarinio posėdžio pirmosiomis minutėmis V. Pranckietis pats stojo į tribūną ir pareikalavo, kad balsavimas vyktų dar antradienį, o ne ketvirtadienį, kaip planavo valdantieji.

Buvo sušauktas valdybos posėdis, kuriame buvo nuspręsta antradienio vakarą surengti Seimo posėdį šiam klausimui spręsti. Valdantieji suskubo atšaukti savo parašus, opozicija juos sudėjo atgal. Todėl klausimas buvo svarstomas.

Valdantieji paliko salę ir balsavime nedalyvavo. Jie tvirtino, kad Seimo valdybos posėdis buvo surengtas neteisėtai, nes jis vyko plenarinio posėdžio metu ir negalėjo dalyvauti jam pirmininkavęs Seimo vicepirmininkas „valstietis“ A. Nekrošius. Seimo pirmininko atleidimo iniciatyva žlugo, į slaptą balsavimą atėjus tik vienuolikai opozicijos atstovų.