„Svarstysime Seimo pirmininko pavaduotojo Arvydo Nekrošiaus kreipimąsi, ar teisėtas valdybos posėdis plenarinio posėdžio metu“, – antradienio vakarą BNS sakė Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas konservatorius Antanas Matulas.

Anot jo, pirmiausia komisija įvertins, ar A. Nekrošiaus kreipimasis yra priimtinas.

„Seimų praktika rodo, kad Seimo valdybos posėdžiai, jei vykdoma skubos tvarka, labai dažnai vykdavo plenarinių posėdžių metu. Atskiros normos, ar valdybos posėdis gali vykti plenarinio posėdžio metu, nėra“, – sakė Etikos komisijos vadovas.

Kita vertus, jis pripažino, jog etikos sargų išvada lems, ar visa antradienį vykusi parlamento pirmininko Viktoro Pranckiečio atleidimo procedūra buvo teisėta.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijoje balsų daugumą turi valdantieji, tačiau A. Matulas atkreipė dėmesį, kad komisijos išvadą vis tiek dar turi patvirtinti visas Seimas.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis taip pat kreipėsi į Etikos komisiją, kad būtų įvertinti V. Pranckiečio veiksmai inicijuojant posėdį jo paties atstatydinimo kausimu.

„Seimo pirmininkas padarė labai rimtą pažeidimą, kada jis pats dalyvavo organizuojant sprendimą dėl savo paties asmens, pasirinko, kas veda posėdį, jis pasirinko, kad veda ponia I. Degutienė, o ne Seimo pirmoji vicepirmininkė, t. y. jis darė visus sprendimus, susijusius su savo asmeniu, pagal Aukščiausiojo Teismo išaiškinimą, tai negalima“, – trečiadienį žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Parlamento vadovo V. Pranckiečio iniciatyva Seimo valdyba antradienį sušaukė nenumatytą plenarinį posėdį dėl jo atstatydinimo, nors valdantieji šį balsavimą planavo ketvirtadienį, tikėdamiesi surinkti reikiamus balsus.

Seimo pirmininko atstatydinimui reikia, kad už tai balsuotų ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

„Valstiečiai“ ginčija Seimo valdybos posėdžio teisėtumą, nes jis vyko plenarinio posėdžio metu ir negalėjo dalyvauti jam pirmininkavęs Seimo vicepirmininkas „valstietis“ A. Nekrošius.

Valdantiesiems nepavykus nutraukti nenumatyto posėdžio, jie paliko Seimo salę ir nebalsavo dėl pačių inicijuoto nepasitikėjimo V. Pranckiečiu.

Seimo pirmininko atleidimo iniciatyva žlugo, į slaptą balsavimą atėjus tik vienuolikai opozicijos atstovų.