Mišrioje Seimo narių grupėje dirbanti parlamentarė Aušrinė Armonaitė feisbuke antradienio vakarą rašė, kad V. Pranckietis „nėra stebuklas“, bet daug geriau nei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis.

„Nėra V. Pranckietis stebuklas mūsų Seimo pirmininkų istorijoje. Demokratijos būkle Lietuvoje susirūpino tik tada, kai R. Karbauskis ant jo užsisėdo ir panoro išmesti iš posto. Iki tol jam tiko ir antikonstitucinės procedūros Seime, ir LRT politizavimas, ir sausio 13-os išvakarėse susitikimas su Rusijos Federacijos ambasadoriumi. Ir dar daugelis kitų labai blogų dalykų. Nieko asmeniško prieš Pranckietį neturiu, tai mandagus ir dalykiškas žmogus, bet politiškai tai nėra herojus ir nereikėtų jo tokiu daryti“, – feisbuke rašė politikė.

Ji teigė, kad vis mažėjantis Seimo pirmininko institucijos autoritetas priklauso ir nuo R. Karbauskio.

„Vis dėlto tai, kaip Seimo ir Seimo pirmininko institucijos autoritetas klimpsta vis gilesnėje pelkėje yra valdančiųjų valstiečių ir R. Karbauskio atsakomybė“, – rašė ji.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) narė Dovilė Šakalienė feisbuke taip pat įvertino antradienio vakarą Seime vykusius įvykius.

„Supratau, kad komentaro reikia – kas gi čia buvo: laiko gaišimas, tarpusavio pjautynės ar šis bei tas prasmingo“, – rašė politikė.

Ji kelis mėnesius trukusią situaciją įvertino kaip alkano uodo zyzimą naktį – „nenumirsi, bet kokybiško miego nebus“. Jos teigimu, „šį farsą“ jau reikėjo baigti.

Parlamentarei užkliuvo ir valdančiųjų kritika dėl Seimo pirmininko veiksmų. Jie žurnalistams ketvirtadienio vakarą teigė, kad V. Pranckietis netinkamai interpretavo Statutą.

„Valdantieji vėl pasakojo unikalias Statuto interpretacijas, bandė atrasti būdus sustabdyti procesą – kurį patys – PATYS – norėjo/žadėjo/grasino/planavo mėnesių mėnesius. Netgi sugebėjo nubėgti ir masiškai atsiimti parašus – PO TO, kai jie buvo paskelbti – dar vienas teisinio nihilizmo šedevras. Nu c'mon, kiek galima gaišinti visų laiką – kažkoks mazochistinis tampymasis“, – rašė D. Šakalienė.

Ji rašė nežinanti, kas bus tiems dviem valstiečių frakcijos nariams, kurie nepaliko Seimo posėdžių salės kartu su visais.

„Ar šis vakaras buvo apie žaidimus? Ne. Šis vakaras buvo apie tai, kad kai vienas asmuo dėl savo asmeninių ir su viešuoju interesu niekaip nesusijusių priežasčių gaišina viso parlamento laiką – parlamente atsiranda kritinė masė žmonių, kurie šitą smėlio dėžės žaidimą gali užbaigti, nes ne laikas žaisti smėlio kareivėlius, kai kitų metų biudžetas – o tai reiškia visos valstybės gyvenimas – laukia šimtaprocentinio mūsų visų dėmesio“, – feisbuke rašė D. Šakalienė.

Konservatorius Mantas Adomėnas feisbuke pasidalijo vaizdo įrašu, kai valdantieji, V. Pranckiečio kalbos metu, nusprendė palikti posėdžių salę. Jo komentaras socialiniame tinkle buvo gana trumpas – „Tas nemalonus ir apgailėtinas spektaklis, kuris yra 2016-2020 metų Seimas, pasiekė tragikomišką dugną“.

Valstiečių frakciją prieš kurį laiką palikęs Vytautas Bakas rašė, kad jei pavyko sustabdyti R. Karbauskį šį kartą, pavyks ir kitus.

„Seimas, panašu, pagaliau stabdo Ramūną Karbauskį. Nepadėjo prekyba postais, užkulisiniai susitarimai, intrigos. Manau tai žingsnis pasitikėjimo Seimu atkūrimo link. Manau, kad galime tikėtis ir kitų žingsnių“, – viltingai rašė jis.

DELFI primena, kad antradienį Seimo pirmajai vicepirmininkei Rimai Baškienei buvo įteiktas pareiškimas su 53 parlamentarų parašais. Dokumentu prašoma atšaukti Seimo pirmininką. Antradienio vakarinio posėdžio pirmosiomis minutėmis V. Pranckietis pats stojo į tribūną ir pareikalavo, kad balsavimas vyktų dar antradienį, o ne ketvirtadienį, kaip planavo valdantieji.

Buvo sušauktas valdybos posėdis, kuriame buvo nuspręsta antradienio vakarą surengti Seimo posėdį šiam klausimui spręsti. Valdantieji suskubo atšaukti savo parašus, opozicija juos sudėjo atgal. Todėl klausimas buvo svarstomas. Valdantieji paliko salę ir balsavime nedalyvavo.

Jie tvirtino, kad Seimo valdybos posėdis buvo surengtas neteisėtai, tai šiandien nagrinės Seimo Etikos ir procedūrų komisija.