„Seimo pirmininkas suprasdamas, kad ketvirtadienis yra paskutinė diena šioje pozicijoje, ėmėsi veiksmų. Suprasdamas, kad nėra 71 nario, kuris balsuotų prieš jį, ėmėsi veiksmų, kad balsuotų dabar pat“, – taip antradienio balsavimą vertino Ramūnas Karbauskis.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas teigė, kad Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis esą apskaičiavo, kad kai kurių žmonių nėra, kai kurie – komandiruotėse.

„Opozicija irgi suprasdama, kad ketvirtadienį balsų pakaks, padėjo Seimo pirmininkui“, – tvirtino R. Karbauskis. Jo teigimu, dalis žmonių iš komandiruočių grįžta tik šįvakar, dėl to balsavimas turėjo vykti ketvirtadienį, kaip ir buvo numatyta iš anksto.

Ramūnas Karbauskis

Seimas antradienio vakarą per neeilinį posėdį balsavo dėl galimybės Viktorui Pranckiečiui toliau eiti pareigas. Seimo pirmininkui stojus į tribūną sakyti savo kalbos bei atsakinėti į kolegų klausimus, Seimo posėdžių salę paliko valdantieji. Balsavime dalyvavo 11 parlamentarų: už tai, kad V. Pranckietį reikia atleisti, balsavo 3 parlamentarai, 7 balsavo, kad jo nereikia atleisti, vienas balsavimo biuletenis buvo sugadintas. Taigi, balsavimas dėl Pranckiečio patraukimo žlugo.

Opozicija pati nebalsavo?

„Valdyboje už sprendimą daryti neeilinį posėdį balsavo opozicija, mūsų balsų ten nebuvo“, – tvirtino R. Karbauskis, teigdamas, kad neeilinį balsavimą esą inicijavo būtent opozicija.

„Valstiečių“ lyderis taip pat teigė, kad V. Pranckietis neteisėtai delegavo Ireną Degutienę vadovauti neeiliniam posėdžiui.

„Džiaugtis galima trumpai, džiaugsmas bus trumpas, nes valdančioji dauguma nepasikeitė“, – tvirtino R. Karbauskis. Jo teigimu, Seimo pirmininkas labai bijojo ketvirtadienio balsavimo.

Ramūnas Karbauskis
Džiaugtis galima trumpai, džiaugsmas bus trumpas, nes valdančioji dauguma nepasikeitė.

V. Pranckietį R. Karbauskis lygino su mažu vaiku, kuris „įsikibo savo kėdės ir jos paleisti negali“.

R. Karbauskis taip pat svarstė, ar negalėjo įvykti klaidų skaičiuojant balsus.

„Vakar opozicija, padėjusi Seimo pirmininkui tą farsą organizuoti, pati nebalsavo“, – teigė R. Karbauskis, įvardydamas, kad balsavo vos vienuolika parlamentarų. Jis taip pat svarstė, ar tarp balsų nebuvo paties V. Pranckiečio balso.

Atsiprašo visuomenės

„Atsiprašau visos Lietuvos visuomenės, nes tai mano klaida. Aš pats buvau tas žmogus, kuris pakvietė Seimo pirmininką į politiką, – teigė R. Karbauskis. – Negalvojau, kad pareigos žmogų taip sugadins.“

Ramūnas Karbauskis

R. Karbauskis pabrėžė, kad pats ir ragino balsuoti už jį kaip už Seimo pirmininką.

Jis teigė, kad Seimo pirmininkui nieko nenurodinėjo, tačiau priduria, ką vis kartoja V. Pranckietis: „Jis tik mini savo matymą, kad jam kažkas keršija“.

R. Karbauskio teigimu, V. Pranckietis nuo pat pradžių nebendravo su koalicija.

Ramūnas Karbauskis
Vakar opozicija, padėjusi Seimo pirmininkui tą farsą organizuoti, pati nebalsavo.

Jei galėtų laiką atsukti atgal, vėl siūlytų V. Pranckietį į tokį postą? „Tai buvo mano klaida. Tai klaida, – apie V. Pranckietį kalbėjo R. Karbauskis. – Jei dabar reikėtų siūlyti, dabar turbūt siūlyčiau Rimą Baškienę. Ji ta liga tikrai nesusirgtų.“

Svarbiausia nudirbti darbus?

„Man nereikia lojalumo, man reikia padaryti darbus“, – apie profesionalų vyriausybę, ar ji pasiteisino, kalbėjo R. Karbauskis ir pridūrė, kad valdantieji padarė daug darbų, kurie pagerino visų gyvenimą.

„Nereikia man jokio lojalumo. Klausimas: ar padarysime darbus, ar nepadarysime“, – tvirtino R. Karbauskis.

R. Karbauskis tvirtino, kad po šios kadencijos valdžioje, jam „nebus baisu pažiūrėti žmonėms į akis“.

LVŽS lyderis teigė, kad posėdis būtų vykęs pagal statutą, jei jam būtų vadovavusi Rima Baškienė. Pastaroji – LVŽS frakcijos narė, posėdį vedusi Irena Degutienė – konservatorių frakcijos narė.

„Aš labai atsiprašau visų žmonių, kad turi stebėti tą cirką. Ir aš dėl to cirko kaltas, nes jei ne aš, Viktoras Pranckietis nebūtų Seimo pirmininku“, – tvirtino R. Karbauskis.

Beje, jo teigimu, politologai, komentuojantys situaciją, yra šališki.

Ramūnas Karbauskis

Opozicija laimėjo mūšį, bet ne karą

Opozicija, jo teigimu, nuo antradienio prisiėmė visišką atsakomybę už Seimo pirmininką, o visą situaciją jis apibūdina taip: opozicija laimėjo mūšį, bet ne karą.

„Vakar jie bandė išsaugoti Seimo pirmininką tam tikram laikui. Nebus pusei metų, nes, mano nuomone, posėdis bus pripažintas neteisėtu“, – teigė R. Karbauskis.

Ramūnas Karbauskis
Tai buvo mano klaida. Tai klaida <...>. Jei dabar reikėtų skūlyti, dabar turbūt siūlyčiau Rimą Baškienę. Ji ta liga tikrai nesusirgtų.

„Bet pasakysiu viena, nėra to blogo, kas neišeitų į gerą“, – teigė R. Karbauskis ir pridūrė, kad vakarykštis sprendimas „valstiečiams“ gali būti labai patogus. Beje, jis pridūrė, kad V. Pranckietis tiesiog poste liko bent dar vienai dienai, nors statutas numato, kad kitas balsavimas gali būti tik po pusmečio.

Koks tolesnis kelias?

R. Karbauskis tvirtino, kad dar neaišku, kokias pareigas jis galės užimti Seimo valdyboje. „Seimo pirmininkas siūlo Seimo vicepirmininkus, – teigė R. Karbauskis. – Aišku, kad Seimo pirmininkas nesiūlys manęs į vicepirmininkus.“ LVŽS lyderis tvirtino, kad dabar pirmas darbas – nušalinti Seimo pirmininką.

Ramūnas Karbauskis
Aš labai atsiprašau visų žmonių, kad turi stebėti tą cirką. Ir aš dėl to cirko kaltas, nes jei ne aš, Viktoras Pranckietis nebūtų Seimo pirmininku.

Beje, jis taip pat yra pranešęs, kad traukiasi iš frakcijos seniūno pareigų. Trečiadienio vakarą „valstiečiai“ renkasi frakcijos posėdį, tačiau jis teigė, kad šįvakar sprendimo, kad galėtų užimti jo vietą, nebus. Esą dabar bus kalbama apie Seimo pirmininko situaciją.

Arnas Mazėtis, Ramūnas Karbauskis

Vis dėlto, jei šiandien etikos komisija pripažins vakarykštį posėdį neteisėtu, dar vienas balsavimas vyktų rytoj, tačiau kas bus, jei V. Pranckiečiui rezultatai ir toliau bus palankūs?

„Po vakar dienos man sunku apie tai šnekėti“, – teigė R. Karbauskis ir pridūrė, kad jei balsavimas vėl būtų nepalankus valdantiesiems, tiesiog būtų aišku, kad balsų neužteko.

„Jei kas nors abejotų, kad mums neužteks balsų, vakar to spektaklio nebūtų buvę“, – tvirtino R. Karbauskis.

Kaip toliau valdysit Lietuvą?

„Dauguma nepasikeitė, mes turime daugumą Seime“, – tvirtino R. Karbauskis.

O jei Seimo pirmininko klausimas neišsispręs artimiausiu metu, anot R. Karbauskio, jis vėl bus sprendžiamas, kai tam ateis laikas.

„Seimo darbas nesustoja. Galima šiuose spektakliuose dalyvaut, galima nedalyvaut“, – tvirtino R. Karbauskis. Beje, jo teigimu, net jei V. Pranckietis liks poste, niekas dėl valdančiųjų nepasikeis.

„Dauguma nori šitą nesąmonę nutraukti“, – apie įvykius Seime kalbėjo R. Karbauskis ir pridūrė, kad esą dėl visko kalta opozicija.

„Mes turime per daug įsipareigojimų visuomenei, kad pasiduotumėm baimei“, – tvritino LVŽS lyderis.