Antradienį Briuselyje tyrimą pristačiusi EIGE direktorė Virginija Langbakk BNS teigė, kad Lietuva pagal lyčių lygybės progresą šiemet pasirodė blogiausiai visoje Europos Sąjungoje (ES), o prastėjantį reitingą iš esmės lėmė tai, jog šiemet daugiau nei pusmetį šalis Vyriausybėje neturėjo nė vienos moters.

„Reikėtų pasakyti, kad Lietuva pasirodė blogiausiai, todėl, kad Lietuva yra vienintelė šalis, kuri, anksčiau turėjusi pasiekimų, juos sudegino per paskutinius metus, yra nulis pažangos. Tai vienintelė šalis, kuri nepasiekė jokios pažangos, vertinant nuo 2005-ųjų“, – sakė V. Langbakk.

Šiuo metu šalies Vyriausybėje tik vienai iš 14 ministerijų vadovauja moteris, o, EIGE vadovės vertinimu, tai nerodo didelės šalies pažangos užtikrinant lyčių lygybę.

Kovą skelbtoje Jungtinių Tautų ataskaitoje, atspindinčioje ministrių moterų skaičių šalių Vyriausybėse, Lietuva su dar dešimčia pasaulio valstybių atsidūrė paskutinėje vietoje.

Tuo metu Ministrų kabinetą sudarė vien vyrai.

„Net ir vengrai turėjo daugiau. Šis argumentas buvo labai stiprus“, – pabrėžė V. Langbakk.

Lietuva šiųmetiniame reitinge surinko 55,5 balo iš 100 galimų, šalis nuo ES vidurkio atsilieka beveik 12 balų.

Institutas pažymi, kad 2005-2017 bei pastaraisiais metais lyčių lygybės situacija Lietuvoje prastėjo, nors ES bendri rodikliai krypsta priešinga, gerėjimo linkme. Lyginant su 2005-aisiais, Lietuva šiemet yra septyniomis pozicijomis žemiau.

Anot tyrimo, Lietuvos rodikliai nesiekia ES vidurkio penkiose iš šešių vertintų sričių, išskyrus darbo rinką.

Didžiausias atotrūkis tarp vyrų ir moterų padėties yra dviejose srityse: galios, vertinant moterų skaičių Vyriausybėje, parlamente, savivaldybių tarybose, ir laiko, skiriamo namų ruošai, priežiūrai ar socialinei veiklai.

Šiose srityse stebimas ir didžiausias smukimas per dvejus metus – atitinkamai beveik penkiais ir beveik trimis balais.

„Darbas namuose, buvimas su sergančiais vaikais, senais tėvais, namų ruoša Lietuvoje – čia yra labai didelis skirtumas, moterys daro daug daugiau. Ir čia jokios pažangos nebuvo“, – tvirtino EIGE direktorė.

Aukščiausiu rodikliu (beveik 80 balų) įvertinta situacija sveikatos srityje, tačiau pažymima, kad ir pagal šį rodiklį Lietuva atsilieka nuo ES vidurkio.

Anot V. Langbakk, pastebima ir teigiama tendencija, jog mažėja darbo užmokesčio atotrūkis tarp vyrų ir moterų.

Bendras ES Lyčių lygybės rodiklis, palyginti su 2017 metų indeksu, išaugo vienu balu – iki 67,4.

Prasčiausiai reitinge šiemet įvertinta Graikija, Vengrija, Slovakija, Rumunija ir Lenkija, kaip pažangiausios įvertintos Švedija, Danija, Prancūzija, Suomija, Jungtinė Karalystė.