„Neturime tokių ketinimų“, – Eltai teigė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis.

Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcija taip pat laikosi jau anksčiau išsakytos pozicijos – balsavime nedalyvaus.

„Seimo vadovybei įteiktas pareiškimas dėl V. Pranckiečio atšaukimo iš Seimo pirmininko pareigų ir paties Viktoro Pranckiečio noras, kad dėl nepasitikėjimo juo būtų balsuojama dar šiandien, nieko nekeičia. Mes jau anksčiau pasakėme – situaciją sukūrė valdantieji, kai iš savo tarpo išrinko Seimo pirmininką, kurio dabar nenori, tad valdantieji turi ir spręsti šią savo sukurtą dilemą.

Socialdemokratai šios valdžios postų dėlionėse nedalyvauja. Valdantieji skelbiasi turį daugumą Seime, vadinasi, gali nuspręsti, ar atleisti V. Pranckietį ir ar išrinkti ką nors kitą. Šiandieninis balsavimas bus savotiškas testas – ar ta dauguma reali“, – sako opozicijos lyderis, Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Julius Sabatauskas.

Pasak J. Sabatausko, situaciją dėl parlamento vadovo reikia spręsti nedelsiant, kad Seime baigtųsi batalijos dėl posto ir asmeniškumų, o Seimas vėl grįžtų prie svarbių valstybės ir žmonių gyvenimo klausimų.

Eugenijus Gentvilas teigia, kad dar prieš posėdį Liberalų sąjūdžio frakcija rinksis priimti bendro sprendimo dėl balsavimo, bet, pasak E. Gentvilo, frakcijos nuomonė neturėtų kisti – balsavime taip pat nedalyvaus.

E. Gentvilas teigė, kad toks Seimo valdybos sprendimas surengti neeilinį Seimo posėdį dėl V. Pranckiečio yra normali procedūra. Bet valdyba negalėjo niekaip to padaryti visus keturis mėnesius, nes „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis vis nepateikdavo surinktų parašų, norint inicijuoti nepasitikėjimo procedūrą.

„Aš dalyvausiu diskusijoje, žadu kalbėti, bet balsavime nedalyvausiu. Tai nėra netikėtas Seimo valdybos sprendimas (surengti neeilinį Seimo posėdį. – ELTA). Seimo valdyba neturi žaisti pagal Karbauskio scenarijų.

Karbauskis paskaičiavo, kad ketvirtadienį kažkas grįžta iš komandiruočių. Seimo valdyba turi teisę sušaukti tokiam neeiliniam klausimui neeilinį posėdį. Tai štai ir sušaukė. Viskas normalu, tik manau, reikėjo prieš keturis mėnesius jį sušaukti, o nedaryti nesąmones Seime. Bet vis Karbauskis nepateikė parašų, o kai pateikė, tai ir gavo su grėblio kotu į kaktą. Turime baigti šį spektaklį“, – Eltai teigė liberalas E. Gentvilas.

Kaip ELTA jau skelbė, Seimas atsižvelgė į V. Pranckiečio prašymą ir dėl jo atšaukimo iš parlamento vadovo pareigų ketina balsuoti šio antradienio vakarą nenumatytame Seimo plenariniame posėdyje.

Tokį posėdį nutarė sušaukti Seimo valdyba. Už tai balsavo 5 Seimo valdybos nariai, 2 buvo prieš, 1 susilaikė.

Nenumatyto posėdžio pradžia – 18 val.