Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos frakcijos nariai masiškai vienas po kito eina į Seimo posėdžių raštinę, kurioje DELFI sutiko ir frakcijos seniūną Ramūną Karbauskį.

Jis patvirtino, kad „valstiečiai“ atsiima parašus nuo kreipimosi dėl nepasitikėjimo Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu inicijavimo.

„Seimo pirmininkas elgiasi labai įdomiai, tiesiog desperatiškai, suprasdamas, kad šiandien mes neplanavome balsuoti. Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad reikia duoti laiko atsakyti į klausimus. Mes jį suteikėme.

Jis naudojasi ta padėtimi, kad žino, kad dar ne visi net yra grįžę į Lietuvą. Tai jis dabar sugalvojo, kad mes balsuotume. Mes to nedarysime šiandien. Mes rytoj iš naujo surinksime parašus“, – sakė R. Karbauskis.

LVŽS pirmininko įsitikinimu, toks žingsnis yra teisėtas.

„Tai yra teisėta. Buvo galvojama, kad nerasime jokio sprendimo, atitinkamai tiesiog bus pasityčiota iš Seimo narių, ir nebus galima normalioje situacijoje balsuoti, mes neleisime to“, – kalbėjo R. Karbauskis.

A. Širinskienė tikino, kad Seimo nariai gali atsiimti savo parašus. Jei tai pavyks, rytoj vėl teks rinkti parašus.

„Yra Seimo statute straipsnis, kuris leidžia Seimo nariams atsiimti savo parašus, nuo savo iniciatyvos iki svarstymo Seime, tada klausimas nėra svarstomas. Tai jeigu atsiima Seimo nariai tiek parašų, kiek reikia, lieka mažiau nei 29 parašai, nelieka tos iniciatyvos. Panašu, kad rytoj vėl reikės Seimo nariams tuos parašus rinkti“, – situaciją DELFI komentavo A. Širinskienė.

„Bet yra labai apmaudu, kada galimai neteisėtai surengiamas valdybos posėdis per plenarinį posėdį, kai ne visi valdybos nariai gali nuvykti ir išsakyti savo nuomonę, tai tikrai yra apmaudu, kad tokių priemonių yra imamasi, gelbėjant savo kailį“, – V. Pranckiečio elgesį vertino valstietė.

„Posėdis vyks, bet iniciatyvos nebeliks“, – teigė ji.

Opozicijos atsakas

Tačiau panašu, kad valdančiųjų planas neišdegs. Kaip DELFI informavo Remigijus Žemaitaitis, opozicija šiuo metu pasirašinėja pareiškimą, bandydami pasiekti, kad V. Pranckiečio likimas būtų nagrinėjamas dar šiandien.

Parašus po valdančiųjų parengtu projektus dėjo visų opozicinių frakcijų atstovai. Opozicijos lyderis iš socialdemokratų frakcijos Julius Sabatauskas aiškino, kad tai yra daroma tam, kad šis klausimas būtų greičiau išspręstas.

„Jau 38 daugumos atstovai, matydami, kad užlipo ant grėblio, kurį patys numetė, (...) atsiėmė parašus. Mes, norėdami, kad šitas cirkas baigtųsi kuo greičiau, ir kad Seimas grįžtų prie svarbiausių valstybės ir žmonių gyvenimo klausimų sprendimų, (…) ir nuo rytojaus Seimas dirbtų vėl normaliau, nuėjome ir pasirašėme po iniciatyva, kad ta procedūra galėtų tęstis toliau ir būtų šiandien užbaigta“, – kalbėjo J. Sabatauskas.

Išplatino laišką

TS-LKD seniūnas G. Landsbergis viešu laišku kreipėsi į kolegas Seimo narius dėl dar nuo vasaros besitęsiančios politinės atakos prieš Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį ir su tuo susijusiu politiniu chaosu, kuris diskredituoja ne tik valdančiąją daugumą, bet ir kenkia viso Seimo, turinčio tarnauti Lietuvos žmonėms, darbui.

TS-LKD frakcijos lyderis ragina Seimo narius susitelkti ir nutraukti Seimo pirmininko atstatydinimo serialo filmavimą.

„Nebekreipkime dėmesio į šią primestą diskusiją, kuriai nematyti pabaigos. Iki Seimo rinkimų liko jau mažiau nei metai, todėl keisti Seimo vadovybę nėra didelės prasmės. Lietuvos žmonės pavargo nuo politinio turgaus iš po prekystalio įvairiais postais bei posteliais ir nuo dėmesio atitraukimo nuo tikrai svarbių politinių darbų. Užuot svarstę ir ieškoję būdų kaip įgyvendinti piliečių lūkesčius dėl teisingesnės valstybės ar gerovės kūrimo – esame priversti tapti vieno režisieriaus kuriamo asmeninio keršto spektaklio įkaitais“, – laiške rašo G. Landsbergis.

Kartu parlamentaras pažymėjo, jog svarbiausia – susitelkti darbui dėl kitų metų biudžeto.

„Dabar daug svarbiau susikoncentruoti į kitų metų biudžeto projekto svarstymą bei apsispręsti dėl Prezidento pateiktų mokesčių projektų. Todėl kviečiu pasitelkti šalies ekonomikos ekspertus ir tartis dėl šių svarbiausių šaliai darbų. Taip pat noriu tik priminti, jog „Seimo pirmininkas vadovauja Seimo darbui ir atstovauja Seimui“ ir nėra, ir neturi būti tik valdančiosios daugumos valios vykdytojas, bet turi gebėti ieškoti konsensuso su visomis Seimo frakcijomis ir Seimo nariais“, – teigė G. Landsbergis.

Karbauskis sako, kad balsavimas šiandien nevyks

LVŽS lyderis R. Karbauskis pabrėžė, kad šiandien balsavimas nevyks.

„Mes parodėme, kad opozicija prisiima atsakomybę, jie prisiima pilną atsakomybę už Seimo pirmininką, šitą situaciją. Jų šnekėjimas, kad jie nenori dalyvauti šiame balsavime tebuvo blefas. Jie daro viską, kad Seimo dauguma negalėtų išreikšti savo valios“, – DELFI situaciją vertino LVŽS lyderis.

„Mūsų atsiėmimas parašų vyko dėl to, kad tas balsavimas neįvyktų šiandien neįvyktų, o vyktų ketvirtadienį“, – teigė valstiečių lyderis.

„Jie dabar puolė daryti tai, ko žadėjo nedaryti – jie sakė, kad nedalyvaus. Jie žaidžia dabar tą žaidimą. Nuo tos dienos, kai jie padės parašus, visas žaidimas tampa jų atsakomybe. Mes šiandien bandysime visomis priemonėmis padaryti taip, kad balsavimas šiandien nevyktų“, – tvirtino jis.

Jo teigimu, opozicija „amžinai neapsaugos Seimo pirmininko“.

„Nuo šios minutės tapo aišku, kam atstovauja Seimo pirmininkas“, – sakė jis.

„Aš įsitikinęs, kad balsavimo nebus, nes mes jame nedalyvausime“, – DELFI sakė R. Karbauskis. „Šiandien balsavimo nebus“, – sakė valstiečių lyderis, pridurdamas, kad galima ir pertrauka klausymo svarstyme.

„Jums neteisybę sako, ji galima tam tikroje šio veiksmo fazėje“, – teigė politikas.

„Bus taip, kad šiandien nebus balsuojama, vėl bus renkama valdyba, gal ji nuspręs, kad rytoj bus vėl neeilinis posėdis, bet opozicijos ir Seimo pirmininko siaubui, mes tuos klausimus visus vėl ryt turėsime“, – tvirtino valstiečių lyderis.

Jis V. Pranckiečio veiksmus vertino kaip gėdingus.

„Aš nežinau, kurioje šalyje tokie dalykai buvo, kad opozicija ir Seimo pirmininkas sužaistų tokį žaidimą“, – emocingai situaciją vertino R. Karbauskis.

Primename, kad šiandien pirmajai Seimo vicepirmininkei Rimai Baškienei buvo įteiktas pareiškimas su 53 parašais dėl Seimo pirmininko atšaukimo. V. Pranckietis pareiškė, kad balsavimas turi vykti šiandien. Tam buvo sušauktas Seimo valdybos posėdis, kuriame buvo nuspręsta šiandien 18 valandą šaukti neeilinį posėdį, kuriame ir bus svarstomas V. Pranckiečio likimas.

Papildysime.