Už tai, kad V. Pranckietį reikia atleisti, balsavo 3 parlamentarai, 7 balsavo, kad jo nereikia atleisti, vienas balsavimo biuletenis buvo sugadintas.

„Popiežius Pranciškus sakė, kad viskas yra dovana. Šiandien naujoji Seimo dauguma suteikė Lietuvai ramybės dovaną, ačiū jums“, – po paskelbto balsavimo rezultato sakė V. Pranckietis.

Šis klausimas turėjo būti sprendžiamas ketvirtadienį, bet, V. Pranckiečio prašymu, Seimo valdybai leidus buvo sušauktas neeilinis posėdis, per kurį bus balsuojama dėl nepasitikėjimo Parlamento vadovu.

V. Pranckietis pradėjęs pirmininkauti posėdžiui, pirmininkavimo teisę perdavė konservatorei Irenai Degutienei. Užsiregistravo 116 parlamentarų.

Konservatorius Sergejus Jovaiša frakcijos vardu paprašė pusės valandos pertraukos. Seimas jai pritarė.

„Valstietė“ Agnė Širinskienė pridūrė, kad Seimo vicepirmininkas Arvydas Nekrošius nėra tikras, ar valdybos susirinkimas, kuriame buvo nuspręsta šiandien rengti neeilinį posėdį, surengtas teisėtai. Jis tuo metu pirmininkavo posėdžiui. Dėl to ji prašė klausimą ištirti Seimo Etikos ir procedūrų komisijoje. Tikėtina, kad tai bus daroma rytoj, trečiadienį.

Po pertraukos I. Degutienė žodį suteikė iniciatorių atstovui. Į tribūną stojo Remigijus Žemaitaitis, jis šiuo metu dirba Mišrioje Seimo narių grupėje, ir perskaitė pareiškimo tekstą.

„Siūloma atleisti Viktorą Pranckietį iš Seimo pareigų“, – tekstą perskaitė R. Žemaitaitis.

LSDDP atstovas Juozas Bernatonis turėjo pareiškimą dėl vedimo tvarkos.

„Matau, kad jūs neobjektyviai pirmininkaujate. Norėčiau sužinoti Etikos komisijos protokolą, ar pertrauka buvo teisėta, kokia padaryta jos išvada. Manau, kad, kol nėra išvados, mes posėdžio negalime tęsti“, – tikino parlamentaras.

I. Degutienė jam atsakė, kad viskas yra pagal procedūras.

A. Širinskienė pabrėžė, kad rašytinis prašymas dėl Etikos ir procedūrų komisijos išaiškinimo yra gautas, jį parašė A. Nekrošius. Ji prašė balsavimu apsispręsti, ar posėdis gali būti tęsiamas.

„Siūlau Seimui balsuoti, ar galime tęsti, ar reikia Etikos ir procedūrų komisijos sprendimo“, – sakė „valstietė“ A. Širinskienė.

Pranckiečio kalbos metu salę paliko valdantieji

Į tribūną stojo Seimo pirmininkas V. Pranckietis. Jis savo kalbą pradėjo nuo R. Karbauskio citatos apie V. Pranckietį.

R. Karbauskis apie tai, kad neturi priekaištų V. Pranckiečiui, teigė ir partijai skirtame laiške, kurį bendražygiams siuntė dar prieš koalicijos pasirašymą, birželio mėnesį.

„Seimo Pirmininkui Viktorui Pranckiečiui nei partijos vadovybė, nei Seimo nariai dėl darbo Seime priekaištų neturi, – laiške teigė R. Karbauskis ir pridūrė, kad vis dėlto galioja koalicijos susitarimas. – Tačiau turime prisiminti, jog šis postas priklauso nuo koalicijos partnerių susitarimo ir jį užimantis asmuo gali keistis keičiantis valdančiosios daugumos sudėčiai, ją sudarančių frakcijų proporcijoms. Tai įprastinė Seimo darbo praktika, besitęsianti nuo pat Nepriklausomybės atkūrimo.“

R. Karbauskio žodžiai apie koaliciją Seimo salėje nebuvo cituojami.

V. Pranckiečio kalbos metu valdančiosios daugumos paliko Seimo posėdžių salę.

Seimo posėdžių salėje liko vos keli valdančiajai koalicijai priklausantys parlamentarai. Savo vietose liko sėdėti „valstiečiai“ Antanas Baura, Virginija Vingrienė ir LSDDP frakcijos atstovas Antanas Vinkus bei Artūras Skardžius.

„Nuo darbo pradžios girdėjau tai kartojant – Seimo pirmininkui priekaištų dėl darbo neturime. Dabar girdžiu, kad esu kaltinamas, nes nepaklusau valdančiajai daugumai. Susidūrė du skirtingi požiūriai į politiką ir bendrai į demokratiją“, – Seimo salėje kalbėjo V. Pranckietis.

Jis priminė, kad, nors parlamentas ir laisvos šalies, tačiau esame įkaitai slaptų susitarimų, kuriame dar pasirodo nomenklatūros šešėlių.

„Esame taške, nuo kurio gali paaiškėti, kur kryptis suksis, – ar versime naują politikos lapą, ar grįšime į praeitį, kur pardavinėti postus ir įtakas atrodė absoliučiai normalu“, – kalbėjo jis.

Pridūrė, kad negali užsimerkti ir „leisti vešėti neteisybei ir nesuvokiamų, nesuprantamų tikslų bei ambicijų tenkinimui“.

„Būtent tai ir matyti pastaruosius keturis mėnesius. Bandymas įvykdyti tikslą, iškeltą vieno žmogaus. Tai nėra nei vyriausybės tikslas, nei Seimo tikslas, nei žmonių tikslas. Tai yra keleto žmonių pyktis, nuvedęs mus į susipriešinimą ir krizę“, – kalbėjo jis.

Kolegų Seime klausė, ar juos tenkina dabartinė situacija.

„Ar jus tenkina dabartinė situacija? Ar jums tinka tokia vieno žmogaus politika? Čia normalu, kad vienas padiriguoja, o keliasdešimt suaugusių žmonių, aukštuosius mokslus baigusių politikų, šoka? Dovanokite, man tai neatrodo normalu ir man tai nedera su jokia demokratija XXI amžiuje. Kažkur per dvejus su puse metų dingo vertybės ir nuostatos, kažkur ore išsisklaidė žodžiai, kad esame kitokie, – skaidrūs ir be šleifo. Aš galiu tik paklausti, kodėl? Dėl interesų? Dėl pinigų? Dėl vietos sąraše kituose rinkimuose? Apmaudu“, – situaciją vertino V. Pranckietis.

Jis pabrėžė, kad norėtų, jog to nebūtų atsitikę.

„Norėčiau, kad Seime nevyktų toks farsas ir cirkas. Tai jau ne politika – tai asmeninių reikalų tvarkymo kiemelis. Ir šiandien atsakysime, ar mes norime spręsti žmonių ir valstybės problemas, ar tenkinti vieno žmogaus interesus. Melas, šantažas, grasinimai ir ultimatumai tapo pastarųjų įvykių ašimi. O tereikėjo vieno – kalbėti ir ieškoti kompromisų“, – apgailestavo jis.

„Kad ir kas būtų, didžiuojuosi būdamas šio Seimo dalimi. Kartu su jumis aplankiau per 300 mokyklų, socialinės globos įstaigų, bendruomenių namų ar įmonių. Daugelyje jų Seimo pirmininkas lankėsi pirmą kartą. Žmonės tiki ir nori mumis tikėti tol, kol neužsidarome savo rūmuose tarpusavyje besistumdydami kėdėmis. Kai baigsiu kalbėti, jūs eisite prie balsadėžių. Neprašau gynybos – ieškau bendraminčių. Tegu ši procedūra bus naudojama ateityje kaip „kitokia“ ir suteiks būsimiems Seimo pirmininkams daugiau nepriklausomumo, taip, kaip ir turėtų būti, – pareigą atstovauti Seimui, o ne įtakingajai jo daliai“, – Seimo salėje kalbėjo V. Pranckietis.

Mykolas Majauskas V. Pranckiečio klausė, kaip jis įsivaizduoja tolimesnį darbą Seime. V. Pranckietis pabrėžė, kad jis nėra opozicijoje, o ir darbas toliau turėtų pavykti.

„Aš nesu opozicija. Aš – už Vyriausybės programą ir jos įgyvendinimą. Tiems dalykams, kurie yra pozityvūs, mes turime normalią daugumą. O bandymas uždėti ranką ant Seimo valdybos darbo nepavyko vieną kartą, nepavyko ir šiandien. To neleisime. Valdyba yra bendras mūsų visų pirmininkas. O dėl to darbo – dvejus metus buvo sudėtinga atlikti šį darbą, bet mums labai gerai pavykdavo, nes pavaduotojai puikiai atlieka savo įsipareigojimus“, – Seimo posėdžių salėje tvirtino V. Pranckietis.

Prabilo apie spektaklio režisierių

Liberalas Eugenijus Gentvilas teigė, kad jam Seimo pirmininkas nėra mielas. Bet jis jį palaikys. Politikas tikino, jog jo tikslas paprastas, – kad šios valdančiosios daugumos nebeliktų. Liberalai nedalyvaus šiame balsavime, o, jei dalyvaus, tai nepalaikys V. Pranckiečio atšaukimo.

Mišrios Seimo narių grupės narys Povilas Urbšys teigė, kad jam veiksmai Seime primena farsą.

„Nežinau, kaip jūs, bet aš jaučiuosi farso spektaklio generalinėje repeticijoje“, – Seimo salėje tvirtino parlamentaras.

Politikas tikino, kad Seimo nariai yra šio farso įkaitai, o jo režisierius – valstiečių lyderis R. Karbauskis.

„Akivaizdu, kad žmonių akyse mes visi atrodome tarsi iš teatro spektaklio. Tai nesuteikia jiems pasitikėjimo Seimu. Koks būdas yra kovoti su tuo? Manau, vienintelis būdas – išryškinti farso esmę ir režisierių“, – kalbėjo P. Urbšys.

„Man tikrai liūdna matyti tas tuščias vietas, nes didelė dalis Seimo narių yra priklausoma nuo to žmogaus“, – tvirtino parlamentaras.
Opozicijos lyderis Julius Sabatauskas priminė, kad opozicija ir toliau nedalyvaus balsavime.

„Ne dėl to, kad mes galvojame kažkaip kitaip, mes šitame farse dalyvauti nenorime. Situaciją sukūrė valdantieji, jie patys nori keisti, bet nebegali keisti. Kad šiandien viena Seimo salės pusė yra tuščia, tai apgailestavimas“, – kalbėjo parlamentaras.

Kilo nesutarimų

Antradienį 53 Seimo nariai parlamento pirmajai vicepirmininkei R. Baškienei įteikė pareiškimą, kur reiškiamas nepasitikėjimas V. Pranckiečiu ir siūloma jį atleisti iš pareigų.Tačiau kilo nesutarimų.

Seimo pirmininkas V. Pranckietis sukvietė neeilinį valdybos posėdį, kuriame buvo nutarta jo likimą nuspręsti šiandien. Valdantieji suskubo atsiimti savo parašus, o opozicija pasirašė. Taip užtikrino, kad balsavimas vyks dar šiandien.

LVŽS lyderis R. Karbauskis prieš nenumatytą posėdį tvirtino, kad balsavimas šiandien tikrai neįvyks. Tačiau nedetalizavo, kokiomis priemonėmis jis bus stabdomas.

Dokumentą dėl nepasitikėjimo V. Pranckiečiu pasirašė 42 „valstiečiai“, penki „socialdarbiečiai“, trys frakcijos „Lietuvos gerovei“ atstovai, du Mišrios Seimo narių grupės nariai ir vienas Lenkų rinkimų akcijos narys.

Viktoras Pranckietis

„Konstatuojama, kad Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, žinodamas apie Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Lietuvos socialdemokratų darbo partijos bei partijos „Tvarka ir teisingumas“ 2019 metų gegužės 30 dieną pasirašytą memorandumą, prie kurio pakviesta prisijungti ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga, ir jame išreikštą partijų siekį kurti valdančiąją koaliciją, sistemingai veikė prieštaraudamas memorandumo nuostatoms bei kenkdamas partijų koalicijos ir ja pagrįstos valdančiosios daugumos formavimuisi Seime ir dėl to prarado pasitikėjimą“, – teigiama dokumente, pavadintame pareiškimu dėl Seimo pirmininko atšaukimo.

Dėl nepasitikėjimo Seimo pirmininku bus balsuojama slaptai. Norint, kad V. Pranckietis būtų atstatydintas iš pareigų, reikalingas 71 balsas už.