Anot meteorologų, pirmadienį pagerinti ir kai kuriuose kituose Lietuvos miestuose pernai spalio 14-ąją užfiksuoti šilumos rekordai.

Šilčiausia pirmadienį buvo Varėnoje, kur užfiksuota 21,9 laipsnio šilumos – pusantro laipsnio daugiau nei pernai, taip pat rekordai sumušti Kybartuose, Kaune, Utenoje ir Dotnuvoje.

Artimiausiomis dienomis sinoptikai prognozuoja irgi rudeniškai šiltus orus – kai kur oras turėtų sušilti ir iki 19-os laipsnių.

Laidoje „DELFI diena“ Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė Izolda Marcinonienė tikino, kad rekordinis gali būti ir trečiadienis.

Laidoje ji taip pat paaiškino, kas nulėmė, kad šiuo metu ir antradienio dieną galėjome lepintis tokiais gražiais orais.

„Praėjusiais metais bobų vasara tęsėsi beveik dvi savaites. Ji buvo gana vėlyva, prasidėjo spalio 9, o baigėsi 19 dieną. Šiemet, spalio 14 dieną, pasiekėme ir pralenkėme net ir pernykščių orų šilumos rekordus. Šie orai atkeliavo iš Pietvakarių Europos. Tiesa, tai nėra ta tikroji bobų vasara, nes turėtų būti aukšto slėgio sritis ir jo centras ties Ukraina, o šį kartą tą šilumą pastūmėjo ciklonas. Mes patekome į to ciklono šiltąjį sektorių. Pirmadienį, antradienį ir trečiadienį būsime žemesnio slėgio lauke, bet vis tiek bus geri orai. Gal ta tikroji bobų vasara bus penktadienį ar šeštadienį“, – DELFI sakė I.Marcinonienė.

Ji taip pat pabrėžė, kad tikroji bobų vasara atkeliaus po poros dienų.

„Dažniausiai bobų vasara prasideda rugsėjo pradžioje ir spalio pabaigoje. Dabar jau spalio vidurys, sakykime, kad toji bobų vasara šiemet gerokai pavėlavo, bet po tokio žvarbaus laikotarpio galime pasidžiaugti orais“, – sakė I.Marcinonienė.

Trečiadienį iš vakarų artinsis naujas ciklonas. Naktis bus gana debesuota, tačiau žymesnio lietaus dar nenusimato. Vėjas ir toliau pūs iš pietryčių, vidutinio stiprumo. Apniukusią naktį temperatūra nekris taip sparčiai. Paryčiais temperatūra pasiskirstys tarp 8–13 laipsnių šilumos“, – sakė ji.

Anot sinoptikės, dieną artinsis šaltasis atmosferos frontas, kuris jau vakarop pasieks vakarinius šalies rajonus. Čia vietomis negausiai ir trumpai palis. Pietryčių vėjas popietę įgaus pietų, pietvakarių kryptį, pietvakariuose sustiprės iki 14 m/s. Aukščiausiai temperatūra šią dieną kils iki 15–20 laipsnių.

„Ketvirtadienį lietūs įsibėgės. Iš trečiadienio į ketvrtadienį gali lyti net labai smarkiai. Ketvirtadienis bus vėsokas, lietingas. Naktį bus tarp 8-13, o dieną šils gal tik iki 17 laipsnių, bus vėjuota“, – tikino sinoptikė.

Laimei, kaip tikina sinoptikė, džiaugsimės itin šiltu penktadieniu.

Penktadienį dar daug kur trumpai palis. Naktį vietomis susidarys rūkas. Vėjas aprims. Naktį prognozuojama 7–12 laipsnių šiluma, dieną temperatūra kils iki 13–18 laipsnių.