Šalies vadovas taip pat teigia manantis, kad pasiekti nuolatinio JAV karių dislokavimo Lietuvoje vis dar yra realu.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas prieš Turkijos invaziją pareiškė, kad operacijos rajone nebebus amerikiečių karių. Sprendimo atitraukti karius kritikai sako, kad prezidentas apleido ilgamečius sąjungininkus.

Kurdai buvo vieni svarbiausių Vašingtono sąjungininkų kovojant su grupuote „Islamo valstybė“. Turkija laiko kurdų kovotojų grupes teroristinėmis.

Paklaustas, kokias pamokas iš JAV sprendimo apleisti sąjungininkus galėtų išmokti Lietuva, G. Nausėda spaudos konferencijoje sakė, kad toliau neabejoja amerikiečių įsipareigojimais.

„Nereikia iš karto daryti kažkokių pamokų. Kaip jūs puikiai suprantate, JAV politika yra pačių JAV reikalas, mes vis tiek traktuojame JAV kaip labai atsakingą partnerį, kuris iki šiol neleido mums abejoti savo įsipareigojimų tvirtumu Lietuvos atžvilgiu“, – antradienį sakė prezidentas.

Jis tvirtino besidžiaugiantis stiprėjančiu Lietuvos ir JAV kariniu bendradarbiavimu ir pabrėžė, kad šią savaitę į Lietuvą pusmečiui atvyko pusė tūkstančio amerikiečių karių.

Pasak prezidento, kaimyninės Lenkijos sėkmė įtikinant Vašingtoną dėl kelių tūkstančių JAV karių nuolatinio dislokavimo šioje šalyje rodo, jog tai įmanoma ir Lietuvoje.

„Tai yra reali siekiamybė ir to galima pasiekti nuosekliai bendradarbiaujant. Tą mes ir darysime ateityje“, – teigė G. Nausėda.

Reaguojant į Rusijos įvykdytą Krymo aneksiją, nuo 2014 iki 2017 metų Lietuvoje buvo dislokuota kuopa – apie 200 – JAV karių. Amerikiečiai tokį nuolat rotuojamą dalinį atitraukė, kai šalyje buvo dislokuotas vokiečių vadovaujamas NATO batalionas.

Turkija prieš beveik savaitę peržengė Sirijos sieną ir skverbiasi gilyn į šiaurinę šalies dalį. Ji teigia norinti sukurti buferinę zoną nuo kurdų ir „Islamo valstybės“ kovotojų.

G. Nausėda sakė su nerimu stebintis besikomplikuojančią padėtį ir tvirtino tikintis, kad politinės ir diplomatinės priemonės sureguliuoti konfliktą dar nėra iki galo išnaudotos.

„Norime tikėti, kad JAV prezidentas ras priemonių įtikinti Turkijos pusę nutraukti šitą kruviną agresiją ir grįžti prie normalaus ir civilizuoto problemos sprendimo būdo“, – kalbėjo šalies vadovas.

Europos Sąjunga smerkia Turkijos puolimą ir perspėja, kad jis gali išprovokuoti humanitarinę katastrofą bei pakenkti kovai su „Islamo valstybe“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)