Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narė A. Širinskienė DELFI teigė, kad surinkus parašus dar turės būti įvykdytos kelios procedūros, o tada jis, kaip numato Seimo statutas, bus pateiktas pirmajai Seimo pirmininko pavaduotojai.

„Parašai renkami jau seniai. Tik niekada nerinkome sistemingai, tiesiog, kai kolegos norėdavo, žinodavo, kad toks tekstas yra, galėjo pasirašyti. Šiandien dar kartą buvo pasiūlyta“, – kalbėjo A. Širinskienė.

Jei būtų priimtas nutarimas atleisti V. Pranckietį, jo pareigas laikinai perimtų pirmoji pavaduotoja R. Baškienė.

DELFI primena, kad ketvirtadienį Seime planuojamas slaptas balsavimas dėl nepasitikėjimo V. Pranckiečiu. Norą užimti jo postą yra išreiškęs Ramūnas Karbauskis.

„Frakcija šiandien priėmė sprendimą deleguoti tris savo narius, poną Nekrošių, Baškienę ir gerbiamą Ramūną Karbauskį, į Seimo vadovybę. Toks sprendimas šiandien yra. O jei žiūrėtume į Seimo statutą, tai vienintelė pareigybė, kuri yra nesuderinama su frakcijos seniūno pareigomis, be abejo, yra Seimo pirmininko“, – antradienį DELFI kalbėjo A. Širinskienė.

Valdančiosios daugumos memorandumą pasirašęs Lietuvos socialdemokratų darbo partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas antradienį laidoje DELFI 11 negailėjo kritikos Seimo pirmininkui. „Jei politikas, būdamas aukščiausiu politiku Seime, netinka nei valdantiesiems, nei daugumai, aš nežinau, ar jis gerai dirba. Greičiausiai nelabai gerai“, – kalbėjo G. Kirkilas.

Paklausus, ar daug kas pasikeistų V. Pranckietį pakeitus R. Karbauskiu, G. Kirkilas atsakė kad net nesvarbu, kas juo taptų, nes esą tokia situacija tęstis nebegali. „Bent jau bus normali situacija“, – teigė G. Kirkilas ir pridūrė, kad dabar Seimo pirmininkas yra izoliuotas.

A. Širinskienė tvirtino, kad V. Pranckietis su „valstiečiais“ nepalaikė jokio kontakto. „Jo visa veikla rodė, kad yra problema su pareigų ėjimu“, – tvirtino A. Širinskienė.

Parašai jau įteikti Baškienei

DELFI žiniomis, parašai R. Baškienei buvo įteikti šiek tiek po vidurdienio.

Seimo posėdyje R. Baškienė patvirtino, kad yra gautas pareiškimas su 53 parlamentarų parašais dėl V. Pranckiečio.

„Privalau pranešti, kad yra gautas pareiškimas dėl Seimo pirmininko V. Pranckiečio atšaukimas. Po pareiškimų yra pasirašę 53 Seimo nariai. Konstatuojama, kad Seimo pirmininkas V. Pranckietis, žinodamas apie LVŽS, LSDDP ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ 2019 metų gegužės 30 dieną pasirašytą memorandumą, prie kurio pakviesta prisijungti ir LLRA-KŠS, jame išreikštą siekį suburti valdančiąją daugumą, sistemingai veikė prieštaraudamas memorandumo nuostatoms, bei kenkdamas šių partijų koalicijos ir ją pagrįstos valdančiosios daugumos formavimuisi ir dėl to prarado pasitikėjimą“, – Seimo posėdyje sakė R. Baškienė.

Visas pareiškimo dėl V. Pranckiečio atšaukimo tekstas:

PAREIŠKIMAS

DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMO PIRMININKO VIKTORO PRANCKIEČIO ATŠAUKIMO

Mes, žemiau pasirašiusieji Seimo nariai,

pabrėždami konstitucinį atsakingo valdymo principą,

atkreipdami dėmesį į tai, kad Seimo Pirmininkas, kaip ir kiekvienas Seimo narys, turi besąlygiškai veikti vadovaudamasis Tautos ir Valstybės interesais, kad Seimas dirbtų veiksmingai,

pastebėdami, kad darnus ir abipusiu pasitikėjimu grįstas valdančiosios daugumos ir Seimo Pirmininko bendradarbiavimas yra būtinas veiksmingam Seimo darbui, valstybės ir jos žmonių gerovei užtikrinti,

pažymėdami, kad Seimo Pirmininkas, Lietuvos Respublikos Seimo vadovas, turi turėti Seimo narių pasitikėjimą,

konstatuodami, kad Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis, žinodamas apie Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Lietuvos socialdemokratų darbo bei partijos „Tvarka ir teisingumas“ 2019 m. gegužės 30 d. pasirašytą Memorandumą, prie kurio pakviesta prisijungti ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga, ir jame išreikštą partijų siekį suburti valdančiąją koaliciją, sistemingai veikė prieštaraudamas Memorandumo nuostatoms bei kenkdamas šių partijų koalicijos ir ja pagrįstos valdančiosios daugumos formavimuisi Lietuvos Respublikos Seime ir dėl to prarado pasitikėjimą,

vadovaudamiesi Seimo statuto 217 straipsnio nuostatomis pareiškiame, kad siūlome Seimui atleisti iš pareigų Seimo Pirmininką Viktorą Pranckietį.