„Panaikinus, mūsų nuomone, Konstitucijai prieštaraujančias nuostatas, bus atstatytas iki įstatymų priėmimo galiojęs teisinis reglamentavimas, t. y. į Seimą išrinkti Europos Parlamento, savivaldybių tarybų nariai ar merai galės apsispręsti, kokio mandato atsisakyti“, – sako projekto autoriai.

Jų nuomone, 2015 m. lapkričio 19 d. priimtas Seimo rinkimų įstatymo pakeitimas prieštarauja Konstitucijai, nes pažeidžia jos nuostatą, kad kiekvienas žmogus gali laisvai pasirinkti darbą ar verslą, taip pat netiesiogiai suvaržo asmenų pasyviąją rinkimų teisę.

Seimo narių nuomone, šis projektas taip pat prieštarauja Konstitucijai pagal savo priėmimo tvarką. Parlamentarai primena, kad Konstitucinis Teismas yra konstatavęs, kad ypatingos skubos tvarka turi būti taikoma tik išskirtiniais konstituciškai pagrįstais atvejais, toks siūlymas turi būti motyvuotas.
2016 m. birželio 30 d. Seimas priėmė ir lydinčius Rinkimų į Europos Parlamentą ir Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymų pakeitimus. „Manome, kad jie taip pat prieštarauja Konstitucijai. Todėl Seimui teikiamais projektais siekiama ištaisyti susidariusią ir, mūsų nuomone, Konstitucijai prieštaraujančią situaciją“, – sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

Įstatymo pataisas teikia Seimo nariai Valerijus Simulikas, Andrius Mazuronis, Rimas Andrikis, Petras Čimbaras, Mindaugas Puidokas, Artūras Skardžius, Valentinas Bukauskas, Vytautas Kamblevičius, Laurynas Kasčiūnas, Andrius Kupčinskas, Algis Strelčiūnas, Petras Gražulis, Kęstutis Bartkevičius, Algirdas Dumbrava, Ona Valiukevičiūtė, Jonas Jarutis, Algirdas Butkevičius.

Šiuo metu galiojančiais įstatymais nustatyta, kad į Seimą išrinkti Europos Parlamento nariai, savivaldybių tarybų nariai ir merai netenka turimų mandatų.