„Tai kvepia eiliniu jo blefu. Faktas yra toks, kad jam yra sunku surinkti tą daugumą tam, kad jis galėtų „išėsti“ Seimo pirmininką V. Pranckietį. Kadangi jam trūksta aritmetinės daugumos, ir nėra „valstiečių“ frakcijoje vienybės, tai jis bandė tuos, kurie nepritaria tokiam drastiškam veiksmui, sugundyti Rima Baškiene“, – Eltai sakė P. Urbšys, priminęs, kad vėliau Seimo pirmininko kėdę buvo siūloma užimti ir liberalų lyderei Viktorijai Čmilytei-Nielsen.

Vėliau, nebeturėdamas kaip paraginti kolegas balsuoti už V. Pranckiečio atstatydinimą, R. Karbauskis pakeitė poziciją dėl savo kandidatūros, tvirtina P. Urbšys.

„Dabar jis iš užančio traukia paskutinį kozirį: kad, esant reikalui, aš galiu būti tas kandidatas į Seimo pirmininko poziciją. Faktiškai tokiu būdu jis vėl bando blefuoti, nes bet kokiu atveju lieka ta koalicinė sutartis, apie kurią jis vis kalba“, – kalbėjo parlamentaras.

Galiausiai P. Urbšys atkreipė dėmesį, kad R. Karbauskis, pasiekęs savo ir pašalinęs V. Pranckietį iš parlamento vadovo pozicijos, vėl primins koalicinę sutartį.

„Visame tame žaidime, kurį lyg ir suka Karbauskis, jis pats nejaučia, kad tampa ta figūra būtent opozicijos rankose, nes būtent opozicija išprovokavo tą temą dėl jo kandidatavimo. (...) Kadangi jį apėmusi aistra, kaip susidoroti su Pranckiečiu, tai jis po kelių dienų keičia nuomonę ir sutinka su tomis primestomis žaidimo taisyklėmis. (...) Viso to blefo pabaiga, aš neabejoju, gali būti tokia, kad jis dabar sakys, jog gali būti Seimo pirmininku ir balsuokite tiek opozicija, tiek valdantieji. (...) Beveik neabejoju, kad kai ateis laikas balsuoti dėl kandidato į Seimo pirmininko poziciją vietoje Pranckiečio, čia jis prisimins tą koalicijos sutartį. Čia ir yra to šaškininko strategija“, – konstatavo P. Urbšys.

ELTA primena, kad pats R. Karbauskis, dar trečiadienį teigęs, jog tokios kalbos tėra opozicijos juokai, tačiau vėliau sulaukęs palaikymo iš premjero Sauliaus Skvernelio, Socialdemokratų darbo partijos pirmininko Gedimino Kirkilo bei konservatorės Irenos Degutienės, ketvirtadienį Seime tvirtino, kad vis dėlto svarstytų tapti naujuoju Seimo pirmininku.