Meras miestiečiams tvirtino, kad „ims iš mūsų, atiduos kitiems“.

„Na ką, vilniečiai, Vyriausybė mus vėl baudžia už tai, kad gerai, laisvai ir efektyviai gyvename – ims iš mūsų, atiduos kitiems“, – socialiniame tinkle teigė R. Šimašius.

Jis kritikuoja norą pajamas iš mokesčio dalinti Lietuvai, o ne palikti savivaldybėse. „Vyriausybė paskelbė, kad nori apmokestinti turtą nuo 100 tūkst. eurų vertės (iš 37 tūkst. tokių butų vilniečiams priklauso net 26 tūkst.!), o pajamas iš to mokesčio (8 mln. eurų) palikti ne savivaldybėse, bet padalinti po visą Lietuvą, – teigė meras. – Kad mokestis, neva įvestas „turčiams“, galiausiai palies visus, buvo aišku nuo pat pradžių. Sakiau apie tai dar prieš įvedant jį.“

R. Šimašius svarstė, kad šis mokestis yra „anti išradimas“: „Logiška argumentacija, kad šis mokestis pakeistų kitus mokesčius, taip pat lieka tik tuščios kalbos, nes mokestinės naštos mažinti ši valdžia nebesiruošia. O kad NT mokestis nukeliauja ne vietos savivaldybei, bet valstybei – čia toks kaip ir anti išradimas gaunasi, paneigiantis Vakarų pasaulio praktiką“.

Vilniaus miesto mero R. Šimašiaus tvirtinimu, šis žingsnis nėra valstybės gerovės link. „Jei čia link tos gerovės valstybės, tai gal ačiū, bet ne“, – įrašą socialiniame tinkle baigė R. Šimašius.

DELFI primena, kad Finansų ministerija paskelbė parengusi ir pateikusi visuomenei ir suinteresuotoms institucijoms derinti mokestinius pakeitimus. Siūlomi pakeitimų projektai vėliau bus teikiami Vyriausybei svarstyti kartu su 2020 m. biudžeto projektu.

Parengtas nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo projektas, kuriuo siūloma plėsti fizinių asmenų nekomercinės paskirties nekilnojamojo turto apmokestinimo bazę. Siūloma dabar galiojančią 220 tūkst. Eur neapmokestinamąją vertę sumažinti iki 100 tūkst. eurų. Mokestį mokėtų apie 37 tūkst. asmenų, iš jų – apie 26 tūkst. Vilniuje. Dėl šių pakeitimų, valstybės biudžetas papildomai gautų apie 8 mln. Eur per metus.

NT mokesčiu nėra apmokestinamas tas NT, kai juridinių asmenų, kurių daugiau kaip 50 proc. pajamų per mokestinį laikotarpį sudaro pajamos iš žemės ūkio veiklos <...> NT, kuris visas ar kurio dalis naudojami pajamoms iš žemės ūkio veiklos <...> gauti. Taip pat teigiama, kad neapmokestinamas NT mokesčiu yra ir tas NT (arba jo dalis), kai jis yra fizinio asmens naudojamas pajamoms iš žemės ūkio veiklos <…> gauti.

Tokia lengvata toliau galės naudotis ir menininko statusą turintys asmenys, kurio NT arba jo dalis bus naudojamas kaip kūrybinės dirbtuvės (studijos) individualiai kūrybinei veiklai. NT apmokestinamas nėra ir tuo atveju, kai NT arba jo dalis fizinio asmens bus naudojama švietimo darbui. Taip pat įstatyme teigiama, kad NT mokesčio gali nemokėti tos religinės bendruomenės, bendrijos ir centrai, kurių NT naudojamas tik nekomercinei veiklai arba kulto reikmenų gamybai.

Siūlomi pakeitimų projektai vėliau bus teikiami Vyriausybei svarstyti kartu su 2020 m. biudžeto projektu. Tačiau jau dabar tam tikri pasiūlymai sulaukia kritiško parlamentarų žvilgsnio, tačiau valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis skuba raminti – „gyvulių ūkio“ baimintis nereikėtų.