Dar vienai dvylikametei buvo nustatyti 50 proc. kūno nudegimai.

Abu paaugliai aiškino, kad „ugnies iššūkiui“ ryžosi raginami draugų ir pažiūrėję vaizdo įrašų „YouTube“ platformoje.

Šiam iššūkiui pasiryžę paaugliai apsipila save degiu skysčiu ir uždega ugnį. Internete galima rasti daugybę vaizdo įrašų, kuriuose save pasidegę asmenys bando gesinti liepsnas: kai kuriems pasiseka labiau, kai kuriems – mažiau, o kai kurie labai stipriai nukenčia.

Pusės kūno nudegimus patyrusios dvylikametės mama portalui abcnews.go.com teigė, kad niekad nepamirš tos dienos. „Aš vos nepraradau sąmonės, kai pamačiau savo vaiką liepsnose. Liepsnos buvo apėmusios ją visą: nuo kelių iki plaukų. Man buvo šokas, aš supanikavau, man prasidėjo isterija. O, Dieve, aš nė nenoriu to prisiminti“, – leidiniui kalbėjo moteris.

Pusę kūno apdegusiai paauglei nustatyti antro ir trečio laipsnio nudegimai.

Motina leidiniui pasakojo, kad viskas įvyko labai netikėtai. Jos paauglė dukra su drauge virtuvėje pavalgė blynų ir nuėjo pažaisti. Mama teigia, kad ji nuėjo į kitą kambarį gal 15-20 minučių. „Ir tada netikėtai išgirdau kažkokį garsą. Paklausiau savo sužadėtinio: kas tai galėtų būti? Kita akimirka, kurią atsimenu: mano dukra bėga koridoriumi visa paskendusi liepsnose ir šaukia: padėkite man! Ji visa buvo liepsnose: nuo kelių iki plaukų. Aš supanikavau“, – abcnews.go.com teigė mama.

Kita istorija pasaulio žiniasklaidą apskriejo iš Mičigano. Dvylikamečiui buvo nustatyti antro laipsnio nudegimai smakro, krūtinės ir pilvo srityse. „Noriu, kad visi žinotų apie šiuos iššūkius. Tai, ką jie pamato „YouTube“, nėra verta jų gyvybės, – cnn.com teigė nuo iššūkio nukentėjusio paauglio mama. – Mano sūnus nudegė, nustatytas antro laipsnio nudegimas, o galėjo būti dar blogiau.“

Motina pasakoja, kad būdama namuose ji išgirdo iš skausmo rėkiantį savo sūnų. Jo draugas iki namų susižalojusį paauglį parvežė dviračiu.

„Aš persigandau, tiesiog žiūrėjau ir verkiau. Verkė ir jis“, – pasakojo mama. Vėliau ji išsiaiškino, kad sūnus apsipylė nagų lako valikliu ir padegė pats save.

Netrukus po pirmųjų šio iššūkio aukų paviešinimo, ėmė plist ir raginimai to nesiimti. DELFI taip pat įspėja, kad šis iššūkis yra pavojingas gyvybei ir ragina jo jokiu būdu nebandyti.

Tai jau ne pirmas tarp paauglių paplitęs iššūkis

Iššūkių bangos per pasaulį ritasi jau kelerius metus. Kone plačiausiai ir pačioje Lietuvoje buvo paplitęs ledinio vandens iššūkis, kurį vienam kitam metė ir šou pasaulio garsenybės. Iššūkio metu jam pasiryžę asmenys apsipildavo save lediniu vandeniu.

Ledinio vandens kibiro iššūkį priėmė pasaulinio garso žvaigždės

Ledinio kibiro iššūkis pirmiausia atsirado golfo žaidėjams pradėjus rinkti lėšas gyvūnų labdaros organizacijoms. Už kelių savaičių šį populiarų lėšų rinkimo būdą ligos žinomumui padidinti ir aukoms pritraukti 2014 m. liepos 15 d. pasiskolino šonine amiotrofine skleroze sergančiųjų organizacijos ir draugijos. Tiesa, vėliau šis iššūkis tiesiog paplito internete ir daugelis to ėmėsi tiesiog norėdami papramogauti.

Vėliau vienas po kito sekė vis žiauresni iššūkiai.

Neseniai interneto platybes buvo užvaldęs ir dar vienas iššūkis – šokis šalia važiuojančio automobilio. Pasiryžę šiam iššūkiui asmenys turėdavo išlipti iš automobilio šiam važiuojant ir šokti toliau automobiliui riedant keliu.

Pasibaisėjimą kėlė ir dar vienas iššūkis, kurio metu buvo ryžtamasi praryti skalbiklio kapsulę.

Paaugliai save žalojo įsitraukdami ir į vaistų iššūkį, kurio metu turėdavo pavartoti iššūkyje nurodytų vaistų.

Kone patas baisiausias iššūkis, nusinešęs ne vieną gyvybę – „Momo žaidimas“. Vaikai ir paaugliai, įsitraukę į šį iššūkį, turėdavo atlikti programėlėje gaunamus nurodymus. Šis žaidimas, kurio metu paaugliai vykdydavo iššūkius, nusinešė ne vieną gyvybę.

Psichologas įspėja tėvus ir pataria, ką daryti

Psichologas Tomas Kelpša DELFI teigė, kad paauglius auginantys tėvai turi būti ypatingai budrūs, nes paaugliai, norėdami būti pranašesni, gali ryžtis bet kam, nė nesuvokdami pasekmių.

Kaip tėvams apsaugoti savo vaikus nuo noro ryžtis tokiems iššūkiams? „Tėvų ir vaikų ryšys turi būti labai stiprus. Deja, ne visada taip yra. Tokiu atveju vaikai ypatingai pradeda ieškoti savo psichologinio vaidmens, – kalbėjo psichologas ir pridūrė, kad paaugliai gali pasirinkti įvairius vaidmenis: lyderio, stebėtojo, o gal tiesiog klouno. – Paauglystė toks laikotarpis, kai jaunuoliams labai svarbūs tampa jų bendraamžiai, o tėvai paliekami antrame plane.“

Psichologo teigimu, su paaugliais bendraujantys tėvai turi būti ypatingai budrūs. Taip pat budriai jie turi stebėti ir atžalų draugus, veiklas, pomėgius.

T. Kelpša tvirtino, kad jei tėvai pastebi kokius nors įspėjamuosius ženklus, turėtų nedelsti ir ieškoti pagalbos. „Gali kreiptis pagalbos į kitus asmenis: draugus, auginančius paauglius, mokytojus, mokyklos specialistus,– vardijo psichologas ir pridūrė, kad artimo rato žmonių tėvai turėtų paprašyti pastebėti jų atžalų elgesį. – Taip tėvai galėtų suprasti, kokioje būsenoje yra jų vaikai.“

Vis dėlto, kodėl paaugliai ryžtasi tokiems iššūkiams, kurių metu net žaloja save? Psichologas tvirtina, kad paaugliai nori būti pranašesnis už kitus bendraamžius ir tam ryžtasi net nesuvokdami pasekmių.

„Arba, nors ir suprasdami, bet norėdami įrodyti savo „kietumą“ gali ryžtis bet kokiam veiksmui, šiuo atveju, net labai žalingam ar keliančiam pavojų gyvybei, – kalbėjo T. Kelpša. – Reikia nepamiršti, kad socialiniai tinklai daro labai didelę įtaką ne tik šiuolaikinių paauglių gyvenime. Daugelis mano, kad taip gali tapti garsūs, reikšmingi, reikalingi savo bendraamžiams.“